Bitva o Kubu? Sporný zákon vyvolal napětí mezi USA a EU, Brusel bude firmy bránit

Evropská unie bude bránit své firmy působící na Kubě proti případným americkým žalobám, využít k tomu chce blokování amerických sankcí a Světovou obchodní organizaci (WTO). V dnešním prohlášení to uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Reagovala tak na to, že počínaje dneškem umožňují Spojené státy žalovat cizí firmy, které na Kubě využívají americký majetek zkonfiskovaný kubánskými komunisty během revoluce v roce 1959.

Americký prezident Donald Trump rozhodnutí o žalobách opřel o kontroverzní Helmsův-Burtonův zákon z roku 1996, který americkým občanům umožňuje podat žalobu na cizí společnosti kvůli americkému majetku zabavenému v 60. letech minulého století kubánským režimem. Američtí prezidenti patřičný oddíl zákona dosud vždy každý půlrok zablokovali kvůli odporu mezinárodního společenství a kvůli obavám, že by spustil vlnu žalob a způsobil chaos v americkém právním systému.

"EU má za to, že extrateritoriální uplatňování jednostranných omezujících opatření je v rozporu s mezinárodním právem, a využije všech vhodných opatření za účelem řešení účinků Helms-Burtonova zákona, mimo jiné i v souvislosti se svými právy v rámci WTO a prostřednictvím využití blokovacího nařízení EU," uvedla Mogheriniová.

We strongly reject threat by #Trump of full and complete embargo against #Cuba. There are no Cuban military operations or troops in #Venezuela. We call upon the international community to stop dangerous and aggressive escalation and to preserve Peace. No more lies. #SomosCuba pic.twitter.com/Edl47KQRnO

— Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) 1. května 2019

Blokovací nařízení, které Mogheriniová zmínila, zavedla EU v roce 1996 na obranu před americkými extrateritoriálními sankcemi. Na základě nařízení nesmějí unijní hospodářské subjekty dodržovat vybrané americké extrateritoriální právní předpisy, pokud Evropská komise nerozhodne jinak. Firmy, na které sankce dolehnou, pak mohou žádost o náhradu škod toho, kdo jim problémy způsobil. Nařízení rovněž ruší na území EU účinek rozhodnutí soudů třetích zemí.

Mogheriniová v prohlášení vyjádřila lítost nad tím, že USA začaly v plném rozsahu Helms-Burtonův zákon uplatňovat. "Tento krok způsobí zbytečné napětí a naruší důvěru a předvídatelnost v transatlantickém partnerství. EU bude nadále spolupracovat se svými mezinárodními partnery, kteří v tomto ohledu rovněž vyjádřili obavy," dodala šéfka unijní diplomacie.

Nesouhlas s americkým postupem vedle EU vyjádřila také Kanada. Brusel navíc Washington vyzval, aby dbal slibu z roku 1998, kdy se USA zavázaly, že nároky se nebudou týkat unijních firem a občanů na Kubě.

Američané díky postoji Bílého domu mohou žalovat společnosti, které podnikají v hotelech, tabákových továrnách, lihovarech a dalších podnicích, které Kuba po nástupu vůdce Fidela Castra znárodnila. Žalovat je mohou i Kubánci, kteří později získali americké občanství, napsala agentura AP.

Související

Federica Mogherini

Bývalá eurokomisařka Mogheriniová bude proti pravidlům rektorkou školy EU

Bývalá šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová zřejmě získá díky podpoře od Evropské komise místo rektorky prestižního Evropského kolegia v Bruggách. Napsal to francouzský list Libération, podle něhož by její jmenování do dobře placené pozice porušilo interní pravidla této postgraduální školy evropských studií.
Írán, ilustrační foto

Írán obnovuje připojení k internetu. Krvavé protesty prý rozdmýchal Západ

Úřady v několika íránských provinciích dnes začaly obnovovat přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzinu. Íránská agentura Fars oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě. Protesty začaly minulý týden v pátek a podle organizace Amnesty International při nich přišlo o život přes 100 lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Více souvisejících

Federica Mogherini Kuba EU (Evropská unie) sankce USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy