500. výročí úmrtí Leonarda da Vinci: Kulturní smír mezi Paříží a Římem. Dojde i k politickému usmíření?

Leonardo sjednocuje? Francouzský prezident Emmanul Macron a jeho italský protějšek Sergio Mattarella, slaví tento čtvrtek v Touraine 500. výročí úmrtí Leonarda de Vinciho. Chtějí tím dát najevo „nezničitelné" spojení mezi Paříží a Římem, navzdory vzájemným krizím, kterými obě země procházely, píše agentura Reuteres.

Prezidenti Emmanul Macron a Sergio Mattarella se dnes brzy ráno setkali v pařížském chrámu Notre-Dame, jen dva týdny po požáru, aby si připomněli u hrobu renesančního génia a toskánského mistra, výročí jeho úmrtí ve městě Amboise (Indre-et-Loire). Poté spolu zašli na oběd v Clos Lucé, kde Leonard da Vinci 2. května 1519 zemřel

Odpoledne se oba představitelé setkají s 550 mladými francouzskými a italskými kolegy na workshopu na téma architektury a prostoru, fyziky a vědy na zámku Chambord - za přítomnosti astornauta Thomase Pesqueta, architekta Renza Piano a spisovatel Alessandra Baricco.

Doba renesance byla mimořádně silným obdobím přátelství mezi Itálií a Francií

„Tato doba renesance byla mimořádně silným obdobím přátelství mezi Itálií a Francií," řekl Emmanuel Macron novinářům v Clos Lucé. „Spojení mezi našimi zeměmi a našimi občany je nezničitelné, je mnohem silnější a hlubší, než jsme my v našem měřítku," dodal. Sergio Mattarella na otázku, zda mezi Paříží a Římem nastal smír, odpověděl, že to „nebylo obtížné". „Spojení mezi Itálií a Francií jsou tak silné a hluboké," řekl a dodal, že přátelství mezi Francií a Itálií je „dnes znovu potvrzeno prezidentem a mnou, což je testem všeho."

Tento den oslavy Leonarda da Vinciho oznámil Emmanuel Macron počátkem března v rozhovoru s italským televizním kanálem poskytnutým po sérii „nesrovnalostí" a „nedorozumění", ke kterým došlo podle francouzské hlavy státu mezi Paříží a Francií. Řím v posledních měsících.

Francie a Itálie, historičtí spojenci, se od nástupu koalice, kterou tvoří v Itálii antisystémové Hnutí 5 Hvězd a pravicová separatistická Liga, dostali od červnu 2018 do několika trvajících turbulencí.

Jejich vztahy byly obzvláště napjaté kolem migračních záležitostí – zejména s aférou uprchlické Aquarius, ale i kolem krize hnutí „žlutých vest", stejně jak v polemikách kolem francouzské politiky v Africe, zejména v Libyi, bývalé italské kolonii.

Toto napětí dosáhlo svého vrcholu začátkem února, kdy Paříž na základě „neoficiálních kontaktů" mezi italskými vládními představiteli a mluvčími francouzských „žlutých vest", na týden předvolala svého velvyslance z Římě, aby protestovala proti prohlášením, která byla považována za „pobuřující".

Také kulturní vztahy nebyly za poslední měsíce šetřeny napětí. Dohoda o italském půjčování obrazů od Leonarda da Vinciho na výstavu v Louvru v říjnu výměnou za zápůjčku děl Raphaela z Francie v roce 2020 do muzea Quirinal byla dlouhodobě ohrožena. Řím požadoval „rovnoměrné rozložení" výměnných děl, než obě hlavní města v březnu nalezla nakonec kompromis.

„Ocitáme se velmi důležitých výstavách, jež jsou složena z desítek kreseb, což je důležité, aby oba projekty nebyly v ohrožení: na obou stranách jde o velkolepé výstavy – jde o Raphaela a Leonarda ", tvrdí Paříž, která by si přála „uniknout z logiky vzájemného vypočítávání".

Související

Leonardo da Vinci

Po světě chodí 14 potomků rodiny Leonarda da Vinciho

Několik desítek let trvající výzkum předpokládaných ostatků Leonarda da Vinciho ukázal, kolik aktuálně žijících lidí se může pyšnit tím, že jsou potomky rodiny renesančního génia a autora slavné Mony Lisy - celkem 14.
Vitruviova figura

Vitruviánský muž před soudem. Řešilo se, zdali může da Vinciho kresba do Francie

Italský soud dnes rozhodl, že slavná kresba Leonarda da Vinciho s názvem Vitruviánský muž může být zapůjčena do galerie Louvre v Paříži. Proti zapůjčení se postavila skupina Naše Itálie, která tvrdila, že dílo je příliš křehké a transportem by se poškodilo. Soud v Benátkách nejprve minulý týden vypůjčení obrazu zamítl, nyní byla ale zápůjčka povolena a kulturní spor se tak vyřešil, poznamenala agentura AP.

Více souvisejících

Leonardo da Vinci Francie Itálie

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy