Až vyhyne lidstvo. Akademik naznačil, co přijde po apokalypse

Tento týden stanovil Victor Vescovo rekord v nejhlubším podmořském ponoru, když dosáhl hloubky 10.928 metrů, připomíná James Dyke v komentáři pro server The Independent. Expert na životní prostředí z University of Southamton konstatuje, že Vescovo oknem své ponorky, která jej chránila před tlakem vody, jež by jej okamžitě rozdrtil, nejprve viděl pusté dno připomínající povrch Měsíce, avšak následně se objevoval život, malí korýši a dokonce i ryby, a také odpad - platový pytlík a obal od bonbónu.

Smrtící zbraň ve válce s biosférou

Více lidí chodilo na povrchu Měsíce, než se ponořilo na nejhlubší místo v pozemských oceánech, do Mariánského příkopu, který by svou hloubkou přes 10 kilometrů dokázal pohltit celý Mount Everest, uvádí akademik. Skutečnost, že i v této odlehlé části oceánu lze nalézt plastový odpad přesto nepovažuje za překvapivou.

"V roce 2015 bylo vyrobeno přes 300 milionů tun plastů," píše odborník. Varuje, že tento trend pokračuje a číslo se rok od roku zvyšuje, jelikož stále více produktů a pohodlnost zvyšuje poptávku po plastech.

Plasty jsou polymery složené z řetězců molekul a vyrábí se z ropy či plynu, tedy přeměněných fosilií karbonu, poukazuje Dyke. Doplňuje, že vlastnosti, které jim dávají užitečnost - tedy trvanlivost a lehkost -, z nich zároveň dělají další smrtící zbraň ve "válce, kterou lidstvo vede se zbytkem biosféry". Skutečnost, že dopad plastů na naší planetu je pouze nezamýšleným vedlejším produktem lidského "románku" s platy, není příliš podstatná pro zvířata, která kvůli plastům umírají, či pro postižené ekosystémy, zdůrazňuje expert.

Seriál Modrá planeta II mnoha lidem ukázal, jakou spoušť působí plasty v mořských ekosystémech, věří akademik. Vysvětluje, že plasty jsou natolik rozšířené, že snadno uniknou sběru odpadu, případně jsou často jednoduše odhazovány. Opatření jako zákaz plastových brček přitom podle odborníka budou mít jen malý dopad a mnohem lepší by bylo omezit konzumaci ryb, protože v některých oblastech tvoří až polovinu plastového odpadu použité rybářské vybavení.

"Plastový odpad spatřený Victorem Vescovou se nakonec biologicky rozloží," připouští Dyke. Podotýká, že plastový sáček se průměrně rozpadne za několik desetiletí, ale plastová láhev již za několik století. To co je označováno za biologický rozklad, by ovšem mělo být nazýváno biologickým rozpadem, uvádí expert. Vysvětluje, že sáčky, brčka a lahve změknou a rozpadnou se na malé částečky, které se smísí s planktonem tvořícím základ potravního řetězce.

Nedávný výzkum přitom zjistil, že téměř tři čtvrtiny živočichů vyzvednutých z šesti nejhlubších míst v oceánech mají v zažívacím traktu plasty či mikrovlákna, takže se tyto materiály nacházejí prakticky ve všech mořských ekosystémech, poukazuje akademik. Dodává, že i za situace, kdy lidé přestanou zcela produkovat plasty, jejich stopa na Zemi bude dále přítomná.

Jako dinosauři

Podle odborníka stojí za to si představit, co by se stalo, pokud by druh Homo sapiens náhle vyhynul. "Způsob našeho zániku ponechám na vaší představivosti. Stačí říct, že jednoho dne vyjde Slunce na planetě, která již nehostí náš konkrétní druh inteligentních lidoopů," pokračuje Dyke. Zdůrazňuje, že i nejodolnější budovy se nakonec rozpadnou a biosféra, která je nyní pod útokem neustále rostoucí civilizace, si vezme zpět oblasti, které nyní zabírají naše města a farmy.

Lidský dopad na pozemské systémy zde ale zůstane, konstatuje expert. Vysvětluje, že lidská činnost již dosáhla takové míry, že se stala geologickou silou a nejen plasty, ale také nové chemikálie, které nepodléhají biologickému rozkladu, způsobí, že v horninách zůstane zachována zvláštní tenká vrstva exotického materiálu.

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře již dosáhla nejvyšší úrovně za poslední tři miliony let a ovlivní složení oceánských sedimentů, podotýká Dyke. Za nejpodstatnější však považuje to, že ve všech ekosystémech začínají vymírat živočišné druhy a biosféra zřejmě vstupuje do éry masového vymírání, o kterém budou jednou fosilní důkazy.   

S ohledem na tyto změny vědci zvažují, zda nehovořit o nové geologické epoše, antropocénu, konstatuje odborník. Vysvětluje, že pokud by miliony let po apokalyptickém vyhynutí lidí navštívili naší planetu mimozemšťané, snadno by odhalili naší někdejší existenci díky analýze vrstev hornin, podobně jako my dokážeme rekonstruovat konec éry dinosaurů díky pohledu na vrstvy, které vnikaly v té době. "Dnešní rozdíl je ten, že lidé jsou tím (smrtícím) asteroidem," deklaruje Dyke.  

Objev plastů na jednom z nejodlehlejších míst planety by nám měl sdělit, že náš čas může skončit, pokud rychle nezačneme napravovat dopady naší činnosti, varuje expert. Uvádí, že Země bude existovat nadále, bez ohledu na lidskou aktivitu, a zotaví se o biosféra, pokud bude mít dostatek času. "Neexistuje však garance, že naše civilizace dokáže vyzrát na dopady našeho vlastního odpadu," uzavírá akademik.

Související

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu. (6.6.2023)

Katastrofální dopady zničené přehrady Ukrajinu změní navždy. Pole se změní v poušť, černomořská fauna vymře

Zničení přehrady a vodní elektrárny na Ukrajině bude zřejmě mít katastrofální důsledky pro tamní ekosystém. Podle úřadů může zničení elektrárny vysušit bohatou zemědělskou oblast jižní části Ukrajiny, vyplavit znečišťující látky do vodních toků a převrátit ekosystémy, které se vyvinuly kolem masivní nádrže. Podle expertů potrvá roky, než se ukáže, jak rozsáhlý bude dopad těchto změn. 
lesy

Životní prostředí v Česku je jedním z nejhorších v Evropské unii

Životní prostředí v České republice zůstává jedno z nejhorších v Evropské unii. Česku patří v této oblasti v letošním ročníku Indexu prosperity a finančního zdraví 22. místo z 27 členských států, oproti loňsku si polepšilo o jednu příčku. Zemi se sice podařilo mírně zvýšit podíl recyklovaného odpadu, čím dál víc ale zaostává v omezování emisí. Nejhoršího výsledku ze všech států unie dosáhlo Česko stejně jako minulý rok v podílu půdy postižené suchem, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků.

Více souvisejících

životní prostředí odpady Vědci Země plasty

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy