Eurovolby ON-LINE a přehledně: Hnutí ANO vyhrálo, ODS druhá. ČSSD totálně propadla

Hlasováním v posledních 21 z celkem 28 členských států Evropské unie dnes končí čtyřdenní volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti se dnes již uzavřely v Lucembursku a také v Belgii, výsledky budou ale známy až po 23:00 SELČ, kdy jako poslední završí hlasování Itálie. Vyhlašování výsledků pro vás budeme pokrývat v našem online speciálu.

GRAFICKÉ VÝSLEDKY - Česko (a další jednotlivé země dle výběru)

GRAFICKÉ VÝSLEDKY - Evropská unie

Pro aktuální textový i grafický ONLINE přenos aktualizujte stránku. 

01:45 - Ze sněmovních stran na letošních volbách do Evropského parlamentu vydělají patrně jen Piráti a mírně ODS. Vyplývá to z porovnání udávaných nákladů na kampaň a peněz, které dostanou úspěšné strany od státu za získané hlasy. Největší finanční ztrátu pak zřejmě utrpí vítězné hnutí ANO, mohla by činit kolem 20 milionů korun.

01:05 - Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku nejsou překvapivé, pro vládní ČSSD jsou ale debaklem, řekli ČTK oslovení politologové. Hnutí ANO, které vyšlo z eurovoleb jako vítěz, podle nich nedokázalo zúročit svou masivní kampaň a zmobilizovat všechny své voliče.

"Pro (předsedu ANO) Andreje Babiše bude výsledek zklamáním. Hnutí nedokázalo vzhledem k masivní kampani zmobilizovat své voliče," řekl politolog Daniel Kunštát z Vysoké školy Cevro Institut. Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně řadu voličů ANO kampaň strany ani nezajímala, zisk šesti europoslanců ale nevnímá pro stranu jako fiasko.

Naopak výsledek ČSSD, kterou volilo pouze 3,95 procenta lidí, podle Kopečka ukazuje na to, že strana má obrovský problém. "Co volby, to porážka," řekl. Nemyslí si však, že by to mělo nějaký vliv na současnou vládní koalici ANO a ČSSD. "Rozbít kvůli výsledku eurovoleb současnou vládní koalici je nemožné, to by fakticky přiznali, že udělali špatné rozhodnutí, když k ní přistoupili," konstatoval Kopeček.

01:03 - Končící europoslanec ČSSD Pavel Poc rozhodně nedoporučí vedení své strany, aby ve vládě podpořilo na post českého eurokomisaře znovu Věru Jourovou. Důvody neupřesnil, chce je sdělit nejdřív straníkům. Řekl to dnes novinářům. Poc byl lídrem kandidátky do eurovoleb, v nichž ČSSD nezískala ani jeden mandát. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš řekl, že jeho hnutí bude Jourovou znovu navrhovat.

01:01 - Končící europoslanec Pavel Telička ocenil, že jeho hnutí Hlas se ve volbách do Evropského parlamentu stalo nejúspěšnější mimoparlamentní stranou. Novinářům dnes řekl, že čekal víc než 2,38 procenta hlasů, výsledek je ale nutné přijmout i vzhledem k tomu, že hnutí vzniklo teprve před třemi měsíci.

"Když se podívám na to, kolik procent má ANO, SPD nebo KSČM, tak musím říct, že se tím Česká republika zařadila do menšiny po boku takových zemí, jako je Itálie nebo Maďarsko. To mě mrzí," uvedl Telička.

00:48 - Předseda KDU-ČSL Marek Výborný přivítal výsledek strany ve volbách do Evropského parlamentu. Lidovci v nich získali dva mandáty, tedy o jeden méně než v uplynulém období. Výborný to přesto označil za úspěch. V pátek uvedl, že by považoval za dobrý výsledek, kdyby se straně podařilo obhájit tři stávající mandáty.

"Ten výsledek, který činí 171.723 hlasů, je pro nás úspěchem, protože když porovnáme výsledek z voleb před pěti lety v roce 2014, (tehdy) jsme získali o 21.000 hlasů méně," řekl Výborný novinářům po zveřejnění výsledků evropských voleb.

00:35 - Premiér Andrej Babiš (ANO) označil na dnešní tiskové konferenci vítězství ANO ve volbách do Evropského parlamentu za skvělý výsledek. Proti hnutí byla podle jeho názoru v poslední době vedena intenzivní a sprostá antikampaň. Propadák koaliční ČSSD podle něj nebude mít vliv na vládu, nevidí žádnou souvislost mezi výsledky a koaliční spoluprácí.

Babiš řekl, že výsledek považuje za úspěch, protože proti hnutí "jela intenzivní kampaň". "Těch mýtusů, co na nás bylo použito," kritizoval. Zmínil, že řada kritických informací se objevila v médiích i v první den hlasování. Všichni političtí konkurenti podle šéfa ANO pracovali s "antibabišem" a mrzí ho, že s tím nepřestali ani po vyhlášení výsledků.

00:29 - KSČM provede analýzu voleb, hodnotit je bude poté v červnu. Po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu to novinářům řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle šéfa komunistů se neprokázalo, že by byly volby referendem o vládním kabinetu. Na koalici ANO a ČSSD, kterou komunisté tolerují, nebude mít výsledek podle Filipa vliv. KSČM získala 6,94 procenta hlasů, proti minulým volbám, kdy měla 10,98 procenta hlasů, tedy ztratila. Bude mít jednoho europoslance.

00:19 - Evropská lidová strana (EPP) se podle předběžných výsledků stala vítězem letošních voleb do Evropského parlamentu, v němž by měla získat 178 z celkem 751 křesel. Druzí socialisté (S&D) by měli získat 152 mandátu a třetí, liberální frakce ALDE 108.

00:00 - Noví europoslanci za Piráty chtějí přiblížit politiku v Evropě obyvatelům České republiky a zaměřit se například na otázky copyrightu nebo daňových rájů. Řekli to po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Zvolený europoslanec Mikuláš Peksa dále uvedl, že dvě největší frakce europarlamentu, lidovecká a sociálnědemokratická, už nemohou dál. Předseda strany Ivan Bartoš dodal, že Piráti měli vyšší ambice, ale s výsledkem jsou spokojeni, představuje další krok v řadě pirátských úspěchů ve volbách.

"Cíl v kampani byl o trochu ambicióznějších, hovořilo se o potenciálu pirátů dosáhnout mety 20 procent," uvedl Bartoš. Doplnil, že i tak jde o úspěch, protože strana získala čtyři procenta navíc oproti volbám do Poslanecké sněmovny. Předseda dále řekl, že hlavním cílem strany bude nyní propojit domácí politiku s tou evropskou a napomoci lepšímu pochopení dění v Evropě mezi obyvateli České republiky.

23:59 - Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí dvojciferný výsledek se třemi mandáty jako velký úspěch. V takovou hranici doufalo vedení kandidátky i před oznámením výsledků. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukázalo, že koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, stran s proevropským myšlením, překonala drobné spory na domácí politické scéně a ukázala, že alternativní, nevládní strany v Česku mají svou sílu.

"Pokud sečteme výsledky, ať už ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a regionálních partnerů dohromady, tak se prostě ukazuje, že ty alternativní politické síly v České republice svoji sílu a váhu mají," řekl Rakušan. Dodal, že je rád, že hnutí ANO nedosáhlo 30 procent.

23:57 - Dva mandáty získané ve volbách do Evropského parlamentu jsou podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamura výsledkem přesně podle plánu, který si strana stanovila. Je vidět, že SPD a jeho program mají své pevné místo na české politické scéně, dodal. SPD při své premiéře získala 9,14 procenta hlasů.

Za SPD byli zvoleni lídr Ivan David a generál Hynek Blaško, který byl na osmém místě kandidátky. "Jeden mandát by bylo zklamání, dva mandáty jsou přesně pode plánu," řekl Okamura na tiskové konferenci chvíli po vyhlášení výsledků voleb. "Chtěl bych poděkovat všem našim voličům, že nám dali důvěru, a že se můžeme odteď přímo zúčastnit práce v Evropském parlamentu," doplnil.

23:55 - Letošní volby do Evropského parlamentu obmění Sněmovnu. V eurovolbách uspěli tři dosavadní poslanci Radka Maxová (ANO), Veronika Vrecionová (ODS) a Mikuláš Peksa (Piráti). V české dolní komoře proto končí. 

23:46 - Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána jasně vyhrál volby do Evropského parlamentu, kde bude i nadále dominantní silou své země. Konzervativně nacionalistické uskupení získalo přes 52 procent hlasů a opoziční strany nechalo daleko za sebou. Nejúspěšnější z nich je levicová Demokratická koalice, která má po sečtení takřka všech okrsků 16 procent hlasů.

23:44 - ODS obhájila pozici nejsilnější opoziční strany, reagoval na druhé místo ve víkendových Evropských volbách a zisk čtyř mandátů lídr občanských demokratů Jan Zahradil v rozjásaném volebním štábu. Podle předsedy Petra Fialy dali voliči najevo nesouhlas s premiérem Andrejem Babišem (ANO). "Země má naději na změnu," uvedl při vyhlášení výsledků. ODS podle něj splnila svoje předsevzetí a dalším cílem je pro ni vítězství ve sněmovních volbách. "Gratuluji i vítězi voleb, ale doufám, že to bylo naposledy," konstatoval Fiala a poděkoval voličům.

"Nalilo nám to více krve do žil a budeme ještě usilovněji pracovat na tom, abychom uspěli i v dalších volbách v ČR a abychom iniciovali skutečnou reformu EU," uvedl Zahradil. Výsledek je podle něj významný jak pro vnitropolitickou situaci v Česku, tak pro budoucnost Evropské unie. Ukazuje se podle něj, že ODS představuje životaschopnou alternativu vládě, zejména Babišovi a hnutí ANO. "I alternativu těm dvěma krajním extrémům, které dnes zápasí o budoucí podobu evropské integrace, těm, kteří chtějí vystoupit z EU nebo ji chtějí rozpustit, i alternativu vůči těm, kteří chtějí pokračovat za každou cenu v bezuzdné integraci," uvedl.

23:35 - Evropské volby na Slovensku vyhrála podle oficiálních výsledků koalice prounijních neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS) a Spolu. Na druhém místě skončila nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, která ale utrpěla ztráty. Třetím nejúspěšnějším subjektem se stala protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

23:32 

Skvělou zprávou je zvýšení volební účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Velké poděkování všem, kdo k volbám přišli!

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 26. května 2019

23:30 - Politické subjekty, které ve volbách do Evropského parlamentu získaly hlasy alespoň jednoho procenta voličů, dostanou od státu na úhradu volebních nákladů 30 korun za každý hlas. Konkrétně jde o tchto 10 uskupení:

ANO - 15,070.290 Kč

ODS - 10,346.550 Kč

Piráti - 9,925.320 Kč

STAN/TOP - 8,286.600 Kč

SPD - 6,501.540 Kč

KDU-ČSL - 5,151.690 Kč

KSČM - 4,938.720 Kč

ČSSD - 2,809.920 Kč

Hlas - 1,693.470 Kč

ANO, vytrollíme europarlament - 1,111.380 Kč

23:13 - Seznam nově zvolených poslanců Evropského parlamentu za ČR

ANO 2011 - Martina Dlabajová, Martin Hlaváček, Dita Charanzová, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík, Radka Maxová

ODS - Evžen Tošenovský, Alexander Vondra, Veronika Vrecionová, Jan Zahradil

Česká pirátská strana - Markéta Gregorová, Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa

STAN s TOP 09 - Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil

SPD - Hynek Blaško, Ivan David

KDU-ČSL - Michaela Šojdrová, Tomáš Zdechovský

KSČM - Kateřina Konečná

23:10 - Největší propad zaznamenala ČSSD. Přišla o čtyři mandáty, nezískala ani jeden.

23:06 - Do europarlamentu se dostalo hnutí ANO (21,2 % - 6 mandátů), ODS (14, 5 % - 4 mandáty), Piráti (14 % - 3 mandáty), STAN+TOP 09 (11,7 % - 3 mandáty), SPD (9,1 % - 2 mandáty), KDU-ČSL (7,2 % - 2 mandáty) a KSČM (6,9 % - 1 mandát) 

23:05 - K volbám přišel historický počet Čechů - 28,72 %.

22:58 - Výsledky budou zveřejněny každou chvíli. Dočkat bychom se měli ve 23:00.

22:48 - Oslabení dvou hlavních politických frakcí v Evropském parlamentu (EP) a vzestup ekologických a nacionalistických či populistických stran jsou hlavními trendy dnes končících evropských voleb. Podle odhadů zveřejněných EP ztratí mandáty Evropská lidová strana (EPP) i socialisté (S&D) a budou muset spoléhat na podporu dalších skupin, z nichž se třetí nejsilnější může stát liberální ALDE. Účast voličů byla podle odhadů nejvyšší za poslední dvě desetiletí. Neúspěchem vládních stran skončily volby v Německu, ve Francii porazila krajně pravicová strana Marine Le Penové koalici prezidenta Emmanuela Macrona.

22:31 - Ve dvojciferný volební výsledek věří přítomní ve štábu TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN), kde vládne optimistická nálada. Výsledky voleb ve Velkopřevorském paláci na Malé Straně přišel sledovat před 22:00 předseda TOP 09 Jiří Pospíšil i první místopředsedkyně TOP O9 Markéta Pekarová Adamová. Oba doufají alespoň ve tři mandáty.

22:18 - Pokud by sociální demokraté v evropských volbách neuspěli a nezískali žádný mandát, na podobu vedení strany to nebude mít vliv. Výsledky eurovoleb by neměly destabilizovat ani vládní koalici a českou politickou scénu. Novinářům to dnes večer řekl šéf vládní ČSSD Jan Hamáček. Za volební úspěch své strany by považoval překonání hranice pěti procent hlasů, která je potřeba pro vstup do Evropského parlamentu.

22:06 - Eurovolební lídryně KSČM Kateřina Konečná by za úspěch považovala obhájení svého mandátu. Řekla to dnes po příchodu do volebního štábu komunistické strany v centru Prahy. Předseda KSČM Vojtěch Filip už v pátek uvedl, že by byl rád, kdyby strana získala dva nebo tři europoslance. V minulých volbách získali komunisté tři europoslance.

22:00 - Lídr kandidátky ODS v eurovolbách Jan Zahradil, který vede frakci evropských reformistů, ocenil při příchodu do volebního štábu v centru Prahy neoficiální výsledky spolupracujících stran na Slovensku či v Nizozemsku, kde by reformisté měli získat několik mandátů. Poukázal také na odhady, podle nichž letos přišlo volit více Čechů něž před pěti lety.

21:51 - O extrémním zklamání a neuspokojivých výsledcích hovoří zástupci německých vládních stran - konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) - v reakci na odhady výsledků evropských voleb. Obě uskupení v nich dosáhla svých dosud nejhorších výsledků. Někteří sociální demokraté mají už dokonce obavy o budoucnost strany jako takové.

21:41 - Druhé kolo prezidentských voleb v Litvě dnes podle všeho vyhrál uznávaný ekonom Gitanas Nauséda. Po sečtení téměř 50 procent hlasů získal podle ústřední volební komise kolem 72 procent. Exministryně financí Ingrid Šimonytéové měla ve stejném okamžiku zhruba 26 procent sečtených hlasů. Šimonytéová už uznala svou porážku.

21:36 - Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského zvítězila podle prvních odhadů ve volbách do Evropského parlamentu s nevelkým náskokem na opozici. Konzervativně nacionalistická formace získala 42 procent hlasů, zatímco opoziční Evropská koalice o tři procentní body méně. Podle polských médií přišlo k volbám rekordních 43 procent voličů.

21:27 - Zástupci hnutí ANO před sečtením hlasů věří ve své vítězství ve volbách do Evropského parlamentu. Doufají v to, že získají více mandátů než před pěti lety, kdy dali voliči důvěru jejich čtyřem europoslancům. Na ohlášení výsledků voleb čekají členové hnutí ve volebním štábu na pražském Chodově ve stranické centrále. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš zatím nedorazil, podle spolupracovníků je na cestě z Bratislavy, kde odpoledne sledoval neúspěšný boj českých hokejistů o bronzovou medaili s Ruskem.

21:23 - Politická situace v Česku je v letošních evropských volbách podstatně odlišná než při posledních volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, řekl dnes novinářům předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Na politické scéně se podle něj v uplynulém období objevily nové silné strany či hnutí, a pro lidovce by proto bylo dobrým výsledkem obhájit ve volbách jejich tří současné mandáty. Za dobrou zprávu pro Česko označil to, že se letos voleb zúčastnilo zřejmě více občanů než v roce 2014.

21:16 - Piráti očekávají výsledky voleb do europarlamentu ve své pražské centrále v ulici Na Moráni v Praze 2. Ve volebním štábu, který se sešel už v 17:00, panuje uvolněná atmosféra a členové i příznivci strany si čekání zkracují hudbou či hraním deskových her. Předseda strany Ivan Bartoš řekl, že doufají v zisk čtyř mandátů. Výsledky voleb budou v celé Evropě zveřejněny ve 23:00, kdy budou sečteny hlasy v Itálii. Do deseti minut poté Piráti uspořádají briefing s reakcemi.

21:12 - Na příchod politických představitelů hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) čekají novináři v salonku a před restaurací U Zlaté konvice na Staroměstském náměstí, kde má strana volební štáb. Do části restaurace, kde se schází členové a příznivci hnutí, nemají přístup. Do štábu před 20:30 dorazil lídr hnutí do evropských voleb Ivan David.

21:09 - Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů ve volbách do Evropského parlamentu porazila vládní levicovou formaci SYRIZA. Informovala o tom agentura APA. Pohoršili si také vládní konzervativci na Kypru, kteří nakonec jen těsně porazí levicovou Pokrokovou stranou pracujícího lidu (AKEL). V Bulharsku jasně vyhrálo hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisov, uvedla televize bTV. Na Maltě zvítězili vládní socialisté a v Chorvatsku vládní konzervativci.

21:08 - V Nizozemsku podle prvních odhadů nečekaně vyhrála volby do Evropského parlamentu levicová Strana práce s 18 procenty hlasů. Uspěla i nová populistická formace Fórum pro demokracii (FvD), která však patrně část hlasů odebrala podobně laděné Straně pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Nejsilnější irskou stranou bude vládní Fine Gael, které odhady přisuzují 29 procent. V Dánsku vyhráli podle očekávání sociální demokraté, protiimigrační Dánská lidová strana skončila třetí za liberály.

21:06 - Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové vyhrálo volby do Evropského parlamentu ve Francii. V očekávaném souboji s proevropskou stranou prezidenta Emmanuela Macrona získalo podle prvních odhadů okolo 24 procent hlasů. Macronova koalice Obroda, jejímž základem je jeho strana Republika v pohybu (REM) je s více než 22 procenty druhá. Výrazně si polepšili zelení, kteří skončili třetí s 13 procenty.

21:05 - Řídící středisko kosmických letů připomíná dnes večer jednací sál Evropského parlamentu. Byl totiž upraven pro potřeby stovek novinářů, kteří chtějí o výsledcích letošního hlasování v eurovolbách reportovat přímo z bruselského sídla této jediné unijní instituce, o jejímž složení přímo rozhodují občané 28 zemí evropského bloku. Velkoplošné projekce v čele potemnělého sálu, i pultíky od nichž by měli později večer zaznít první reakce zástupců evropských politických rodin, byly okolo 19:15 prázdné, zdobily je především evropské modré vlajky se žlutými pěticípými hvězdami.

21:04 - Dvě největší evropské politické rodiny v letošních eurovolbách velmi pravděpodobně oslabí a přijdou o dosavadní společnou nadpoloviční většinu v Evropském parlamentu. Evropská lidová strana (EPP) by měla podle prvního odhadu získat 173 mandátů místo dosavadních 221 a i přes oslabení tak zůstat nejsilnější frakcí. Socialisté z S&D by mohli mít 147 nových europoslanců, v posledních eurovolbách dostali 191 mandátů.

21:02 - V eurovolbách letos zřejmě hlasovalo více voličů než v roce 2014 a nejvíce za poslední dvě desetiletí. Plyne to z odhadu, který v podvečer na základě předběžných údajů z členských zemí nabídl sám Evropský parlament. Pro 27 států, bez Británie, se odhad blíží 51 procentu. V eurovolbách v roce 2014 hlasovalo 42,16 procenta voličů.

21:00 - Vážení čtenáři. Vítáme vás u online přenosu z vyhlašování výsledků voleb do Evropského parlamentu. Veškerá aktuální čísla naleznete v přehledné grafice nahoře. Pro aktuální textové zpravodajství, prosíme, aktualizujte stránku.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Volby EU (Evropská unie) evropský parlament

Aktuálně se děje

před 30 minutami

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 39 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy