Trump chce rozštěpit Evropu? Je pro brexit bez dohody. Záhy sklidil kritiku

Spojené království by mělo opustit Evropskou unii bez dohody, pokud se mu nepodaří prosadit podmínky, které chce. V rozhovoru poskytnutém britskému nedělníku The Sunday Times to řekl americký prezident Donald Trump, který v pondělí do Británie zavítá na státní návštěvu. Předseda labouristů Jeremy Corbyn Trumpa obvinil z vměšování do britských záležitostí, starosta Londýna jej označil za do očí bijící příklad rostoucího ohrožení liberální demokracie.

Trump v rozhovoru také poznamenal, že by Spojené království mělo do rozhovorů s EU zahrnout lídra Strany pro brexit Nigela Farage. Toho při té příležitosti označil za "velmi chytrého člověka". Dosavadní jednání o brexitu šéf Bílého domu kritizoval, podle něj Londýn nechal Bruselu v ruce "všechny trumfy".

Krátce předtím Trump podpořil bývalého starostu Londýna a britského exministra zahraničí Borise Johnsona v jeho úsilí převzít po odcházející premiérce Therese Mayové vedení Konzervativní strany i vlády. "Odváděl by velmi dobrou práci - byl by skvělý," řekl Trump.

Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn toto jeho vyjádření označil za "naprosto nepřijatelný zásah do demokracie naší země".

President Trump’s attempt to decide who'll be Britain’s next PM is an entirely unacceptable interference in our democracy.The next PM should be chosen not by the US president, nor by 100,000 unrepresentative Tory party members, but by the British people in a general election.

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 1. června 2019

Kandidáti, kteří chtějí ve funkci Mayovou vystřídat, již začali představovat své brexitové strategie. Část z nich včetně Johnsona chce opustit EU 31. října i za cenu, že by to bylo bez dohody s EU. Jiní, například ministr zahraničí Jeremy Hunt, varují před následky takového kroku a chtějí s Bruselem vyjednat lepší podmínky. Varianta odchodu bez dohody by podle většiny ekonomů vedla k chaosu a způsobila by v Británii recesi, uvedla agentura AP.

Americký prezident v rozhovoru s The Sunday Times řekl: "Pokud nedostanete dohodu, jakou chcete. Pokud nedostanete spravedlivou dohodu, tak odejděte".

Trump naznačil, že by Spojené království nemělo v rámci finančního vyrovnání, jak uvádí brexitová dohoda, zaplatit 39 miliard liber. "Být na jejich místě nezaplatil bych 50 miliard dolarů, to je velké číslo," řekl. Trump rovněž uvedl, že chce americko-britskou dohodu o volném obchodu uzavřít do několika měsíců po oficiálním odchodu Spojeného království z osmadvacítky.

V první den své návštěvy Británie Trump soukromě poobědvá s královnou Alžbětou II., čeká ho také čaj o páté s princem Charlesem a jeho chotí Camillou a státní recepce v Buckinghamském paláci. Americký prezident v rozhovoru Spojené království označil za "skvělou zemi", k níž podle něj neměl žádný z jeho předchůdců ve funkci blíž než on vzhledem k tomu, že se jeho matka narodila ve Skotsku. "Doufám, že mě ve Spojeném království milují. Já Spojené království určitě miluji," řekl šéf Bílého domu.

Trump encouraging a hard #brexit should be all the warning signs anyone could ever ask for: He wants a weak, divided Europe to serve his ideas of US hegemony. It’s time to cancel this madness and pull together.

— Tobias Goeschel (@w3ltraumpirat) 2. června 2019

V Británii se ovšem řada obyvatel i politiků staví k Trumpově státní návštěvě značně kriticky. Jeremy Corbyn už oznámil, že se na protest proti prezidentově "misogynní a rasistické rétorice" nezúčastní slavnostního banketu na jeho počest.

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan dnes v příspěvku v nedělníku The Observer napsal, že amerického prezidenta považuje "za jeden z nejvíce do očí bijících příkladů rostoucí globální hrozby".

"Krajní pravice je po celém světě na vzestupu a ohrožuje naše těžce vydobytá práva a svobody a hodnoty, které definují naše liberální, demokratické společnosti posledních více než 70 let," uvedl.

Od podpory Borise Johnsona si podle Khana americký prezident slibuje, že získá "spojence pro svůj program, který lidi rozděluje". Londýnský starosta Trumpovi v příspěvku vyčetl také postoj ke změnám klimatu a obvinil ho z šíření strachu a falešných zpráv.

Související

Donald Trump

Jak chce Trump dosáhnout okamžitého ukončení války? Kus Ukrajiny dá Rusku

Bývalý americký prezident Donald Trump dlouhodobě prohlašuje, že by byl schopen válku na Ukrajině ukončit prakticky ihned. V soukromí ale dodává, že by mohl ruskou invazi ukončit nátlakem na Kyjev, aby se vzdal části svého území ve prospěch Moskvy. S odvoláním na zdroje obeznámené s plánem o tom v neděli informoval americký deník The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Donald Trump Brexit Nigel Farage Velká Británie EU (Evropská unie) Prezident USA Jeremy Corbyn Sadiq Khan

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy