Nejen Omaha. Hlavním bojištěm dne D bylo pět pláží, přišel i úder ze vzduchu

Během 6. června 1944 bylo na pobřeží Normandie vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků, většina z nich na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen. Na západním a východním křídle útoku pak už v noci před vyloděním přistáli výsadkáři.

Pláž Utah - Ležela na pravém křídle invazních jednotek. Oblast, do které v 06:30 směřovaly invazní síly tvořené vojáky americké 4. pěší divize. Ze začátku provázela vylodění smůla - jednotky přišly o tři ze čtyř odminovacích lodí a kvůli silnému proudu i dýmu z předchozího bombardování přistála invazní plavidla dva kilometry východně od původně určeného sektoru.

Nakonec ale bylo vylodění na pláži Utah nejsnadnější z celého dne D. Navigační chyba zavedla útočící vojáky do méně chráněného sektoru a do konce dne přistálo na pláži 23.250 vojáků se 1700 vozidly. Dopoledne zabezpečili Američané tři ze čtyř východů z pláže (i díky tomu, že Němci nemohli kvůli předchozímu výsadku parašutistů nasadit posily). Celkové ztráty na Utahu činily necelých 300 mužů.

Pláž Omaha - Druhá pláž zprava, velmi dobře bráněný úsek, kde vyloďující se vojáci utrpěli nejtěžší ztráty celého dne D. Zkušeným německým vojákům poskytovaly výhodu až 30 metrů vysoké útesy, na kterých byly vybudovány silné obranné pozice. Podobně jako na Utahu i zde komplikovalo vylodění vojáků americké 1. pěchotní divize počasí. Invazní síly se promíchaly, navíc přišly o většinu obrněné techniky a v 08:30, dvě hodiny po začátku operace, se vyloďování zadrhlo.

Německou obranu se podařilo prolomit až kolem poledne, když se k pěšákům bojujícím na pláži přidala lodní děla a obranné pozice začali dobývat i vojáci, kterým se podařilo dostat se nahoru na útesy. Během dne se vylodilo na Omaze 43.250 mužů, 3000 padlo nebo bylo vážně zraněno.

Pláž Gold - Prostřední z pláží, kterou měla dobýt britská 50. pěchotní divize. Pro Brity nejtěžší část invazního bojiště. Vojáci se zde vylodili v půl osmé, velká část německých jednotek byla v domech na pobřeží, zranitelných ze vzduchu i moře. V záloze měli Němci obrněnou jednotku a úsek byl v dostřelu děl, umístěných kilometr ve vnitrozemí. Dělostřelecká příprava podle očekávání poškodila většinu opěrných bodů, kvůli rychlému přílivu ale měli Britové zpočátku problémy s vyloděním, jež znesnadňoval i překvapivě tuhý německý odpor.

Ten byl nakonec úspěšně překonán, na konci dne pronikli vojáci deset kilometrů do vnitrozemí, na východě se spojili s Kanaďany z Juna a na západě se commandos probíjeli k Omaze. Do večera se na pláži vylodilo 24.970 mužů, zabito nebo vážně raněno bylo přes tisíc vojáků.

Pláž Juno - Druhá pláž od východu, přidělená Kanaďanům z 3. pěchotní divize a 3. tankové brigády. Kvůli podvodním útesům bylo vylodění posunuto oproti Goldu o čtvrt hodiny, pro špatné počasí však první vlna přistála až v 7:55. Přípravné ostřelování obranné pozice příliš nepoškodily a vyloďujícím se pěšákům ulevil od palby až příjezd obojživelných tanků. Kanaďané zpočátku rychle postupovali a zdálo se, že dosáhnou hlavního cíle - města Caen.

Kolem poledne se ale zadrhli boji v městečku Berniéres a zdržení se nepodařilo dohnat (Caen pak padlo až po měsíci bojů). Do večera se kanadským vojákům podařilo obsadit největší část území, na pravém křídle se spojili s Brity na Goldu; k dosažení Swordu jim scházely necelé dva kilometry. Na pláži Juno se vylodilo 21.400 vojáků, z toho téměř 400 padlo a dalších 800 bylo vážně raněno.

Pláž Sword - Nejvýchodnější pláž, na kterou zaútočila britská 3. divize. Na jednom úseku se zde podařilo uskutečnit taktiku, původně plánovanou pro celou invazi - pěchota se v 7:25 vylodila za obojživelnými tanky, které ji kryly palbou a umožnily rychlý postup. V půl desáté se dostali dva kilometry hluboko, kde je zastavila německá pěchota a protitanková děla. Na dalších částech Swordu invazní síly sváděly zprvu tuhé boje. Kolem poledne postup zpomalil a odpoledne německé obrněné jednotky podnikly protiútok, který Britové do večera zastavili.

Už ve 13:00 se commandos spojili s výsadkáři z 6. divize, kteří o půlnoci obsadili mosty přes Orne a Caenský kanál; samotné Caen se obsadit nepodařilo. V německých rukou také zůstával pás mezi předmostími za Swordem a Juno. Na Swordu se vylodilo 28.845 mužů, ztráty dosáhly tisíce.

Vzdušné výsadky - Byly provedeny po půlnoci na obou křídlech invazní oblasti. Vojáci britské 6. výsadkové divize dostali vlevo za úkol obsadit mosty užitečné pro spojence a zároveň zničit ty, po kterých by mohli Němci přisunout posily. Dále měli zlikvidovat pozice německých děl, schopných ostřelovat tři britské a kanadské vyloďovací pláže - všechny úkoly přes potíže při seskakování a přistávání kluzáků splnili. Američané ze 101. a 82. divize operovali na západě, v oblasti Cotentinského poloostrova.

Přes velké nepřesnosti při výsadku se podařilo splnit hlavní úkol - odříznout oblast Cherbourgu od invazní oblasti a zabránit přísunu německých posil k obraně pláže Utah. Celkem v den D seskočilo nebo přistálo v kluzácích 15.500 Američanů a 7900 Britů. Ztráty dosáhly zhruba 2500 zraněných a 700 zabitých.

Související

Více souvisejících

Den D (oslavy vylodění spojeneckých vojsk) II. světová válka historie

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy