Boris Johnson slibuje dojednání lepší brexitové dohody, Hammond ho záhy usadil

Británie podle exministra zahraničí Borise Johnsona vyjedná s Evropskou unií lepší dohodu o podmínkách brexitu, zároveň ale nesmí svůj odchod z evropského bloku dále odkládat. Hlavní favorit souboje o místo lídra vládních konzervativců uvolněné Theresou Mayovou dnes vystoupil na zahajovací tiskové konferenci své kampaně a řekl mimo jiné, že neočekává odchod z unie bez "rozvodové dohody". Důsledná příprava na takový scénář je ale podle něj nejlepší cestou pro vyjednání ústupků v Bruselu. Tajný vládní dokument, o kterém dnes píše list Financial Times (FT), ovšem nasvědčuje tomu, že Británie na podzim na brexit bez dohody plně připravena nebude.

"Po třech letech a dvou promeškaných termínech musíme 31. října z EU odejít. Musíme odvést lepší práci, než je současná třikrát odmítnutá brexitová dohoda," prohlásil. Až Británie "onu lepší dohodu" vyjedná, přinese to Britům podle Johnsona "nesmírný pocit úlevy".

Británie zůstává členem EU i tři roky po referendu, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, neboť končící premiérce Mayové se opakovaně nepodařilo v domácím parlamentu ratifikovat připravenou dohodu o podmínkách odchodu. Mnoho uchazečů o uvolněný premiérský post nyní slibuje změny této dohody, EU však takovou možnost kategoricky odmítá.

Podle Johnsona je receptem na vyjednání jiných podmínek důsledná příprava na brexit bez dohody. Tuto mnohými obávanou variantu prý neočekává, druhá strana ale podle něj musí věřit, že Británie je ochotna se touto cestou vydat.

"K výsledku se zkrátka nedopracujeme, budeme-li vytvářet dojem, že chceme pokračovat v odsouvání problému... budeme-li znovu záležitost natahovat, pak natáhneme bačkory," vzkázal svým stranickým kolegům. Podle Johnsona by další odklad brexitu znamenal zdrcující porážku Konzervativní strany v příštích volbách.

Bývalý šéf diplomacie a starosta Londýna z let 2008 až 2016 je považován za jasného favorita volby nového lídra vládní strany, která vyvrcholí v týdnu od 22. července. Podle britských médií mu už vyjádřilo podporu přes 75 ze 313 konzervativních poslanců, což je více než dvojnásobný počet stoupenců oproti nejbližší konkurenci.

Johnson je favorizován přesto, že dnešní vystoupení bylo letos teprve jeho druhé na veřejnosti, kvůli čemuž tento týden čelil kritice, že se "ukrývá ve svém bunkru". Při prezentaci své vize pro Británii se dnes bývalý londýnský starosta často odvolával na své působení v čele metropole a vzkázal, že udělá pro celou zemi to, co udělal pro hlavní město. Jako své priority uvedl snižování ekonomické nerovnosti a také "nerovnosti v příležitostech".

Jeho šancím jistě neuškodily výsledky průzkumu veřejného mínění zveřejněné v dnešním vydání listu The Daily Telegraph, kam Johnson každý týden píše komentáře. Podle agentury ComRes by konzervativci s Johnsonem v čele mohli v příštích volbách dosáhnout na 37 procent hlasů, zatímco u ostatních potenciálních lídrů strany se podpora nedostala přes 25 procent.

Britský ministr financí Philip Hammond ovšem dnes varoval, že Johnsonův slib vyvést Británii z EU 31. října za jakékoli situace je nesplnitelný. "(Britský) parlament brexit bez dohody neumožní a naše dosavadní zkušenosti ukazují, že asi nebude jednoduché dosáhnout v parlamentu shody," řekl na konferenci pořádané agenturou Bloomberg. Johnson na dnešní tiskové konferenci neodpověděl na otázku, zda by odstoupil, jestliže by Británie i 1. listopadu byla stále v unii.

Deník FT navíc píše o květnovém komuniké určeném pro členy vlády, z něhož vyplývá, že Británie by se do konce října na brexit bez dohody nestihla plně připravit. Podle dokumentu je například pro zajištění zásob léků zapotřebí "šesti až osmi měsíců spolupráce s farmaceutickým průmyslem". Nejméně čtyři až pět měsíců údajně stále vyžadují práce na zlepšení připravenosti obchodníků na možné hraniční kontroly.

Vládní hlášení uvádí, že jednotlivá ministerstva již dokončila asi 85 procent "páteřních" opatření týkajících se brexitu bez dohody. Řada z nich ale údajně zajistí jen zcela základní připravenost.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 14 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy