Rumunské nemocnice čelily vlně kyberútoků, stopy vedou do Číny

Nejméně devět rumunských nemocnic v uplynulých týdnech čelilo vlně kybernetických útoků, jejichž cílem bylo získat peníze. Stopy útočníků vedou zřejmě do Číny, informoval dnes server Balkan Insight.

"Některé nemocnice měly problémy s přístupem do svých databází," řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Oana Grigoreová. Informaci serveru potvrdil i pracovník rumunské tajné služby SRI Ovidiu Marincea, podle něhož šlo o "kriminální útoky", které "provedli hackeři, aby dostali peníze".

"Poté, co (útočníci) zašifrovali data institucí, požadovali výpalné, které mohlo být zaplaceno na účet v kryptoměně či jiným způsobem," vysvětlil Marincea. Hackeři slíbili data rozšifrovat po zaplacení.

SRI se domnívá, že hackeři stojící za těmito útoky pocházejí z Číny. Podle Marincey to naznačuje "denní doba, během níž byli hackeři aktivní" i stopy, které zanechali ve vyděračských zprávách.

Napadena byla mimo jiné nemocnice ve východorumunském Huši. Její ředitelka Lucia Rotaru řekla rumunským médiím, že zdravotnické zařízení ztratilo část dat. "Dne 21. dubna byl server napaden a zašifrován. Data se ztratila. Dosud jsme (problém) nevyřešili," uvedla. Útok nemocnici překvapil, neboť prý měla nainstalovaný bezpečnostní systém.

Bezpečnostní složky i soukromé společnosti dříve upozorňovaly na kybernetickou zranitelnost Rumunska. V dubnu úřad spadající pod SRI varoval před možnými kybernetickými útoky na IT systémy a veřejné instituce během letošních evropských voleb, které se konaly v květnu, a prezidentských voleb, jež jsou plánovány na konec roku.

Výrobce antivirového softwaru Kaspersky Lab upozornil, že útok na rumunské nemocnice je součástí znepokojivého celosvětového trendu. Podobné případy se podle něj vyskytly už i ve Spojených státech a Německu.

Škodlivý software se do sítě obvykle dostává skrze takzvané phishingové e-maily, které obsahují virus v příloze. Takovéto zprávy často chodí pracovníkům personálního oddělení a tváří se jako žádosti uchazečů o zaměstnání s životopisem, řekl analytik antivirové firmy Bitdefender Liviu Arsene. "Oběti se na obrazovce objeví zpráva se všemi potřebnými instrukcemi: jak vysoké je výpalné a o kolik stoupne, když nezaplatí do 24 či 72 hodin," dodal.

Související

Generál Petrescu varuje před rušením signálu GPS v rumunských výsostných vodách Ruskem

Znepokojující krok Ruska. Země NATO bije na poplach

Rusko "aktivně a neustále" narušuje GPS komunikaci lodí v rumunských teritoriálních vodách, řekl generál Daniel Petrescu. Rumunská armáda varuje spojence NATO před možnými kolizemi a problémy s řízením raket. Na bezpečnost ohrožující miny plovoucí v Černém moři upozorňuje i rumunská armáda. Informovala agentura Ukrinform.

Více souvisejících

Rumunsko Hackeři kyberterorismus Čína nemocnice

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy