Populističtí europoslanci budou v "karanténě"? Kvůli nacionalistické frakci je rozruch

Do křesla předsedy vlivného právního výboru Evropského parlamentu (EP) by mohl usednout zástupce nacionalistické frakce Identita a demokracie (ID), mezi jejímiž členy je například francouzské Národní sdružení (RN) europoslankyně Marine Le Penové. Plyne to z informací ČTK o vyjednávání v europarlamentu před ustavující schůzí jeho nového složení, plánované na příští týden.

Výbor pro právní záležitosti EP se zabývá řadou otázek od aplikace unijního práva, mezinárodních smluv, vztahů se soudním dvorem EU až třeba po problematiku duševního vlastnictví. V posledních pěti letech jej vedl český lidovecký europoslanec a někdejší ministr Pavel Svoboda, který v květnových volbách svůj mandát neobhájil.

Skutečnost, že by nyní křeslo v čele výboru označovaného zkratkou Juri mohla připadnout zástupci frakce ID, v níž jsou například členy i dva europoslanci zvolení za českou SPD Tomia Okamury, má Svoboda za "poněkud zvláštní".

Připomíná ale zároveň, že v končícím složení EP byl členem výboru europoslanec Gilles Lebreton, jeden z členů francouzské RN. "Vedl sice takové nacionalistické řeči, ale dalo se s ním jinak rozumně mluvit," poznamenal bývalý český šéf výboru.

Obsazení pozic předsedů a místopředsedů výborů je součástí komplikované skládačky a složitého vyjednávání. V europarlamentu jej vedou především čtyři největší politické frakce s prounijní agendou, tedy lidovci z EPP, socialisté, liberální frakce s novým názvem Obnova Evropy (RE) a Zelení. Výsledek ale zatím není.

V širším kontextu bude ustavující schůze nového europarlamentu příští týden brát v úvahu také výsledek nedělního summitu EU, na němž se budou premiéři a prezidenti členských států zabývat otázkou, kdo by měl podle nich obsadit klíčové unijní funkce. Součástí těchto diskusí je i křeslo předsedy Evropského parlamentu. Noví europoslanci by o něm či o ní měli hlasovat ve středu, následně je čekají volby místopředsedů. Na ustavující schůzi se domluví i vznik výborů, vedení by si měli jejich členové zvolit v dalším týdnu.

Nárok nacionalistické ID na vedení jednoho z důležitých výborů je ale v základu dán parlamentní matematikou, podle níž jsou funkce rozdělovány s použitím takzvané d´Hondtovy metody. Stejným způsobem bývají uvnitř jednotlivých frakcí přidělovány funkce europoslancům z různých členských zemí bloku.

Kromě výboru označovaného Juri by tak mělo zástupcům frakce ID připadnout i křeslo v čele zemědělského výboru nového europarlamentu a odpovídající počet místopředsednických funkcí. Zda se tak opravdu stane, bude ale zřejmě záviset i na rozhodnutí ostatních frakcí, jestli dodržovat proporční model nebo zohlednit i politický pohled a vytvořit kolem europoslanců s antiunijní agendou jakousi "karanténní zónu".

Ne všem by se ale podobné řešení zamlouvalo. "My uznáváme d´Hondtovo pravidlo, podle něho by této frakci měly připadnout jeden až dva výbory. 'Cordon sanitaire' je nedemokratický," míní například český konzervativní europoslanec Jan Zahradil (ODS) a kandidát frakce ECR do čela europarlamentu.

Jak navíc připomněl jeden z obvykle dobře informovaných stávajících europoslanců, při případném krachu jednání o celkovém řešení "balíčku" unijních funkcí či pokusu alespoň o dohodu uvnitř europarlamentu se nejspíš frakce v EP pokusí svého kandidáta do čela europarlamentu prosadit v hlasování. V takové situaci by mohla být možná podpora od desítek nacionalistů významným faktorem.

Související

Více souvisejících

evropský parlament EU (Evropská unie) Jan Zahradil Pavel Svoboda Identita a demokracie (frakce v EP)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy