Důsledky divokého brexitu? Johnson a Hunt se přou, děsivou vizi nastínil Hammond

Jedním z ústředních témat probíhající volby nového lídra britských konzervativců je možnost brexitu bez dohody se zbytkem Evropské unie, konkrétně jeho ekonomické dopady a to, zda by tuto variantu nezablokovali britští poslanci. Oba potenciální budoucí premiéři Británie - exministr zahraničí Boris Johnson a jeho nástupce Jeremy Hunt - jej označují za krajní scénář, po kterém by sáhli v případě ztroskotání snah změnit stávající brexitovou dohodu s Bruselem. Favorit volby Johnson však k souvislostem brexitu bez dohody přistupuje o poznání optimističtěji.

Oba kandidáti dnes vystoupili před členy Konzervativní strany na mítinku v Belfastu v Severním Irsku, kde by byl brexit bez dohody v důsledku propojenosti podnikání s Irskou republikou citelnější než v jiných částech země. Podle Johnsona by se ale lidé neměli tohoto vyústění "děsit". Bývalý londýnský starosta dodal, že velkou část "negativity" kolem odchodu z EU bez dojednaných podmínek vnímá jako přitaženou za vlasy.

Hunt ale dnes v rozhovoru s televizí ITV přiznal, že odchod bez dohody by měl "vážný dopad". "Pro Severní Irsko by bylo nekonečněkrát lepší dosáhnout (brexitové) dohody," uvedl předtím před severoirskými straníky. V květnu navíc Hunt snahu prosazovat na podzim "nespořádaný" brexit označil jako politickou sebevraždu Konzervativní strany.

Narážel tím na druhý zásadní aspekt takového vývoje, tedy to, že by se takový krok zřejmě setkal s velkým odporem v dolní komoře parlamentu a mohl by vést k pádu vlády a předčasným volbám. Dolní sněmovna dala na začátku roku opakovaně najevo, že brexit bez dohody v ní nemá většinovou podporu. Není však jasné, jakými prostředky proti němu budou moci v příštích měsících poslanci zakročit nebo jak daleko by v tomto ohledu byli ochotni zajít konzervativní zákonodárci, pokud by krajní variantu prosazoval nový premiér.

Hunt po vystoupení v Belfastu řekl agentuře Reuters, že parlament může brexit bez dohody zablokovat. Johnson, který slibuje "za každou cenu" vyvést Británii z EU bez dalšího odkladu, zatím otázky ohledně možných komplikací v Dolní sněmovně odráží s tím, že si poslanci uvědomují nutnost dotáhnout brexit do konce. Na otázku, jak by si v pozici premiéra poradil s odpůrci z poslaneckých lavic, dnes odpověděl, že by je "zahrnul láskou".

Jedním z takových odpůrců by mohl být i současný ministr financí Philip Hammond, který dlouhodobě varuje před ekonomickými důsledky brexitu bez dohody. "Nevěřím, že odchod bez dohody by byl v zájmu této země, a udělám vše, co mohu, abych zajistil, že se odchodu bez dohody vyhneme," řekl dnes v Dolní sněmovně. Nevyloučil přitom ani podporu opozičního návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Hammond zároveň varoval, že brexit neošetřený "rozvodovou" dohodou by mohl státní pokladnu přijít na 90 miliard liber (přes 2,5 bilionu Kč). Vycházel přitom z listopadové vládní analýzy odhadující vývoj britské ekonomiky do roku 2035 při různých podobách brexitu. Vláda tehdy uvedla, že britský hrubý domácí produkt by byl v dlouhodobém horizontu po odchodu bez dohody o 6,3 až devět procent menší, než kdyby Británie zůstala v EU.

Související

Velká Británie, ilustrační fotografie.

Británie více zdaní dividendy a zvýší a prodlouží daň z mimořádných zisků

Británie více zdaní dividendy a příjmy z kapitálu. Zvýší daň z mimořádných zisků energetických gigantů z 25 na 35 procent a prodlouží ji o tři roky do roku 2028. Zmrazí také slevu na dani z příjmu a sníží hranici, při které lidé začínají platit nejvyšší sazbu daně z příjmu. Dnes to v dolní sněmovně řekl britský ministr financí Jeremy Hunt, když představoval aktualizovanou podobu rozpočtového plánu. Ten má zemi, která je podle ministra v recesi, pomoct zalepit díru ve státních financích.

Více souvisejících

Jeremy Hunt (britský politik) Boris Johnson Brexit Velká Británie Philip Hammond (šéf britské diplomacie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy