Irsko je nasupené. Výroky Borise Johnsona "rozhodně nepomohly", prohlásil ministr

Výroky nového britského premiéra Borise Johnsona podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho "rozhodně nepomohly" brexitovému procesu a nemohou být základem pro dohodu mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Irský šéf diplomacie se takto vyjádřil po dnešním setkání s novým britským ministrem pro Severní Irsko. Dodal, že čtvrtek byl pro vyjednávání o brexitu velmi špatný den.

"Zdá se, že (Johnson) učinil úmyslné rozhodnutí nasměrovat Británii na kolizní kurz s Evropskou unií a s Irskem ohledně brexitových vyjednávání," citovala z Coveneyho komentáře agentura Reuters. "Výroky britského premiéra včera (ve čtvrtek) v Dolní sněmovně tomuto procesu rozhodně nepomohly," uvedl dále ministr.

Good meeting with new Secretary of State for Northern Ireland @JulianSmithUK. I stressed the need to get Stormont back up and running and the importance of the Irish & British governments working together as co-guarantors of the Good Friday Agreement.?? ?? pic.twitter.com/wUwkw2BEll

— Simon Coveney (@simoncoveney) July 26, 2019

Johnson ve čtvrtek před britskými poslanci prohlásil, že pro ratifikaci podmínek britského odchodu z unie je nutné z nich vyškrtnout takzvanou irskou pojistku. Mechanismus navržený kvůli zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem podle premiéra zbavuje Británii "ekonomické nezávislosti a samosprávy".

Johnson trvá na tom, že si přeje brexit s dojednanými podmínkami, podle Coveneyho ale jeho aktuální přístup k dohodě nepovede. "Budeme si muset počkat, jestli se vyjádření přicházející z Londýna v následujících týdnech nezmění," dodal irský šéf diplomacie.

Protokol o Irsku a Severním Irsku známý jako pojistka by Británii udržel v bezcelní zóně EU i po brexitu, na Severní Irsko by se podle něj dále vztahovala část pravidel jednotného unijního trhu. Začal by platit po přechodném období, které je rovněž součástí "rozvodové" dohody, a to v případě, že by se v rámci dalších vyjednávání nepodařilo zajistit zachování "neviditelné" hranice.

Podle Johnsona lze otázku režimu na irské hranici vyjasnit až po vystoupení z unie. Představitelé EU ale varují, že i v případě brexitu bez dohody by bylo přijetí pojistky podmínkou pro zahájení rozhovorů o novém partnerství mezi Británií a evropským blokem.

Související

Sídlo Evropského parlamentu

Evropský parlament vyloučil možnost schválení dohody s Británií do konce roku

Evropský parlament již letos nestihne schválit případnou dohodu mezi Evropskou unií a Británií, podle níž se měly obchodní a další vztahy obou stran řídit od začátku ledna. Europoslanci dnes konstatovali, že na prostudování a schválení dokumentu nebudou mít dostatek času, i kdyby Brusel a Londýn v nejbližších hodinách či dnech úmluvu nakonec podepsaly.

Více souvisejících

Simon Coveney (irský ministr) Boris Johnson Brexit Velká Británie EU (Evropská unie) irsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy