Z Open Arms byli evakuováni další uprchlíci, podmínky na lodi jsou neúnosné

Z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která od minulého týdne čeká asi 800 metrů od italského ostrova Lampedusa na povolení vplout do přístavu, odvezla dnes ráno na pevninu italská pobřežní stráž dalších devět lidí ze zdravotních důvodů. Informují o tom španělská média.

Na plavidle, jehož posádka nalodila na 160 migrantů začátkem srpna u Libye, tak zbývá necelá stovka běženců.

"Voda na příděl, jídlo na příděl.. Začíná to připomínat detenční tábory v Libyi, ale jsme v italských vodách," napsal na twitteru zakladatel organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps. Připomněl tak tragické podmínky v Libyi, které nevládní organizace uvádí jako jeden z hlavních důvodů pro svou pomoc migrantům. Ti utíkají z Afriky před ozbrojenými konflikty či bídou.

Día 19.Noche de pánico y un hombre al agua.La noche comenzaba por una evacuación médica urgente, y esa mañana un hombre ha saltado al agua intentando llegar a la tierra ante sus ojos. Entretanto, un ataque de pánico.La situación es desesperada. Se nos acaban las palabras. pic.twitter.com/v8y8QEoW1k

— Open Arms (@openarms_fund) August 20, 2019

Dnes ráno se také z lodi Open Arms vrhl další z migrantů do moře ve snaze doplavat na pobřeží Lampedusy, v tom mu zabránila italská pobřežní stráž. Podobně jako to udělala v neděli v případě nejméně čtyř běženců.

Posádka španělského plavidla nalodila migranty plující z Libye do Evropy během několika operací od 1. srpna, nesměla s nimi ale vplout do italských vod kvůli protiimigrační politice ministra vnitra Mattea Salviniho. Do italských vod vplula minulý týden poté, co jí to povolil italský oblastní soud kvůli naléhavé situaci. Soud rovněž rozhodl, že má být běžencům poskytnuta pomoc, nezmínil ale výslovně otevření přístavu.

O víkendu nabídlo posádce lodi přístav Španělsko, nejprve jmenovalo Algeciras, který leží v jižním cípu Španělska a kam by plavba trvala pět dní. Poté jí nabídl Madrid nejbližší španělský přístav Mahón (Maó) na ostrově Menorca či přístav v Palma de Mallorca, kam by plavba trvala asi tři dny. Open Arms všechny nabídky odmítla s tím, že cesta je moc dlouhá.

Riccardo Gatti z vedení organizace v pondělí navrhl, že loď by mohla doplout do Katánie na Sicílii a odtud by migranti mohli letět letadlem do Madridu. Podle něj je to "důstojné" řešení, jež by stálo 240 eur na osobu.

Podle komentáře deníku El Mundo má možná posádka i jiný důvod, proč nechce s plavidlem do Španělska. Po několikaměsíčním zadržení v přístavu v Barceloně od letošního ledna totiž dostala v dubnu od španělských úřadů povolení vyplout pouze za účelem přepravy materiálu na ostrovy v Egejském moři, nesmí tedy naloďovat migranty u libyjských břehů.

Důvodem zákazu vyplout bylo podle španělských úřadů mimo jiné to, že posádka při předchozích operacích nebyla schopná vylodit migranty v prvním bezpečném přístavu. Itálie a Malta uzavírají přístavy lodím nevládních organizací od loňska mimo jiné proto, aby donutily EU k systematickému řešení migrační krize. Přístav nevládním organizacím otevřou až poté, co ostatní země EU slíbí, že migranty převezmou.

Mezi Lampedusou a Maltou čeká více než týden další loď s migranty - Ocean Viking organizací Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée. Na palubě je 356 afrických běženců, které nalodili u Libye mezi 9. a 12. srpnem.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Proactiva Open Arms loď s uprchlíky Itálie

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy