Na Slovensku začne platit protikuřácký zákon, kuřáci skončí za stěnou nebo na ulici

Bratislava - Již příští týden v úterý 1. září začne na Slovensku platit nový protikuřácký zákon. Restaurace musí pro kuřáky zřídit stavebně oddělené prostory, které nesmí být větší než ty pro nekuřáky, informuje ve čtvrtek slovenský deník Sme.

Některé restaurace problém řeší dřevěnou příčkou nebo skleněnou posuvnou stěnou, které lze v případě potřeby demontovat nebo posunout. V těch podnicích, kde se podává jídlo a které nebudou takovou úpravu mít, budou muset kuřáci chodit kouřit na ulici.

Nový zákon je také problémem pro některé menší kavárny, které netuší, zda mohou i nadále prodávat zákusky v místnosti, kde se kouří. Zákon totiž hovoří o jídlech, nikoli pochutinách.

"Pokrm vyžaduje úpravu potraviny, která je potom určená na bezprostřední požití," vysvětloval po přijetí zákona Róbert Ochaba z Úřadu veřejného zdravotnictví, který bude na dodržování zákona dohlížet. "Z definice to sice jasně nevyplývá, ale pochutiny nevyžadují žádnou úpravu, například tepelnou," dodal Ochaba.

"Volal jsem na několik úřadů a ptal jsem se, zda se zákaz vztahuje i na marlenku, kterou kupujeme již nakrájenou a nemusíme ji nijak připravovat. Nikdo mi nedokázal jasně odpovědět," řekl Boris Slatinský, majitel bratislavské kavárny Axióma.

Podle Ochaby se pravidla mění pouze pro zařízení, kde se pokrmy vyrábí, připravují i podávají. Pokud tedy kavárny sami zákusky nepečou, nemusí nic měnit.

Tyto zmatky ve výkladu jsou podle generálního tajemníka Svazu hotelů a restaurací Pavola Kašuby důkazem, že měl být přijat úplný zákaz kouření. "Potvrzuje se, že je nesmysl vytvořit takového kočkopsa, a bylo třeba přijmout úplný zákaz kouření. Zákon by si tak každý nevysvětloval, jak ho napadne," uvedl Kašuba.

Za nedodržení zákazu mohou hygienici uložit pokutu od 331 do 3319 eur (8420 až 84 500 korun).

Zákaz kouření ve všech barech a restauracích už platí například ve Spojených státech, Kanadě, Velké Británii, Francii, Itálii, Irsku, Švédsku, Dánsku, Estonsku, Finsku, na Islandu, ve Španělsku a nově také v Rakousku.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Američané chtějí zatočit s mladými kuřáky. Zvýší se věková hranice

Spojené státy od roku 2020 zvýší ze současných 18 na 21 let minimální věk pro nákup a užívání tabákových výrobků i jejich elektronických alternativ. Potřebný zákon dnes schválil Kongres. Podle portálu BuzzFeed se očekává, že prezident Donald Trump právní předpis podepíše, neboť o zpřísnění dostupnosti klasických i elektronických cigaret sám hovořil.
Plicní rakovina ročně zabije přes pět tisíc Čechů

Plíce nebolí, říkají pacienti s rakovinou plic. Příznaky přicházejí v momentě, kdy je už pozdě

Praha - Na rakovinu plic v Česku ročně zemře přes pět tisíc lidí, plicní lékaři a onkologové se proto rozhodli připojit k celosvětovému dni karcinomu plic a vyhlásit jej 1. 8. poprvé i v České republice, aby na nemoc upozornili. Mezi všemi nádory je rakovina plic jedním z nejčastějších onemocnění. Na nemoc se většinou přichází pozdě, první příznaky lidé většinou odbydou mávnutí ruky. Lékaři upozorňují, že časné příznaky skoro neexistují, přibližně 85 procent lidí již nebojuje o plné vyléčení, ale o pouhé prodlužení života.

Více souvisejících

kuřáctví Slovensko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy