Plíce nebolí, říkají pacienti s rakovinou plic. Příznaky přicházejí v momentě, kdy je už pozdě

Praha - Na rakovinu plic v Česku ročně zemře přes pět tisíc lidí, plicní lékaři a onkologové se proto rozhodli připojit k celosvětovému dni karcinomu plic a vyhlásit jej 1. 8. poprvé i v České republice, aby na nemoc upozornili. Mezi všemi nádory je rakovina plic jedním z nejčastějších onemocnění. Na nemoc se většinou přichází pozdě, první příznaky lidé většinou odbydou mávnutí ruky. Lékaři upozorňují, že časné příznaky skoro neexistují, přibližně 85 procent lidí již nebojuje o plné vyléčení, ale o pouhé prodlužení života.

„Karcinom plic je ve světě zodpovědný za jedno z pěti úmrtí na rakovinu,“ řekl předseda České aliance proti chronologickým respiračním onemocněním Vítězslav Kolka. „Rakovina plic je nemoc, která pravidelně zabije obrovské množství českých občanů. Hlavní příčinou rakoviny plic je kouření, vztahuje se to jak na aktivní, tak i na pasivní kouření. V ohrožení jsou i děti, jejichž rodiče nebo jeden z rodičů je kuřák,“ doplnil. 

„Plíce jsou orgánem, který má v sobě málo nervových zakončení, proto nemoc v počátečních stadiích nebolí. Prvními příznaky jsou kašel a změna barvy vykašlávaného hlenu,“ řekla přednostka Kliniky plicních onemocnění Lékařské fakulty MU a Fakultní nemocnice v Brně Jana Skřičková. Podle lékařů neexistuje žádná skríningová metoda, která by zachytila rakovinu plic v časném stadiu.

„Můj otec zemřel na rakovinu plic, když mu bylo 53,“ řekla dcera zemřelého nemocného serveru EuroZprávy.cz Monika Klusáčková. „Předtím ale nikdo netušil, že otec je nemocný. Na rakovinu se přišlo v momentě, kdy už bylo pozdě. Karcinom způsobil metastázy,“ doplnila.

 Podle Vítězslava Kolky se metastázy nejčastěji objevují v játrech nebo v mozku nemocných pacientů, příčinou je nediagnostikovaná rakovina. „Nejjednodušším řešením je průběžná kontrola, zvlášť u pacientů, který se nachází v rizikové skupině,“ řekl Kolek. Největšímu riziku podléhají kuřáci a lidé nacházející se v jejích blízkém okolí – takzvaní pasivní kuřáci.

 Lékaři proti plicní rakovině bojují pomocí protikuřáckého zákonu. „Lékařská komunita aktivně podporuje protikuřácký zákon. Vystupujeme proti jeho zrušení,“ řekl Vítězslav Kolek. Situaci komplikuje skutečnost, že dnes neexistuje žádný způsob léčby rakoviny plic, který by pacientu poskytoval stoprocentní jistotu vyléčení. „U většiny pacientů plicní rakovina se dá léčit, nikoli zcela vyléčit. Zbavit se rakoviny je možné pouze v raných stadiích,“ řekl přednosta Onkologické kliniky Lékařské fakulty UK Luboš Petruželka.

„Nádorů, které je možná radikálně operovat a odstranit z těla, je pouze 10-15 procent,“ řekl Petruželka. „U většiny pacientů je cílem léčby co nejdéle, a přitom kvalitně, prodloužit život,“ doplnil specialista.

„Lékaři diagnostikovali rakovin plic v momentě, když jsem to vůbec netušila. Po diagnóze jsem prošla cestou osmiměsíční chemoterapie, která byla neúspěšná. Tuto etapu jsem hradila ze svých prostředků, pojišťovna mi léčbu uhradit nemohla,“ řekla pacientka Miloslava Hošková. „Po neúspěšném pokusu jsem přistoupila na léčbu metodou imunoterapie, do měsíce jsem pocítila výrazné polepšení,“ řekla Hošková. Pacientka serveru EuroZprávy.cz sdělila, že léčbu imunoterapií snášela zcela bez komplikací.

„Personalizace je současný trend léčby rakoviny. Od začátku 70. let se rakovina plic léčila především metodou chemoterapie, která ale na rozdíl od novější metody imunoterapie, není schopna nádor úplně zablokovat,“ řekl onkolog Luboš Petruželka. „Metody léčby jsou zcela individuální, záleží pouze na pacientovi, který způsob bude pro něj efektivnější,“ komentoval lékař. 

Zhruba 90 procent pacientu nemocných na rakovinu jsou kuřáci. V souvislosti s uplatňováním protikuřáckého zákona čekají pneumologové a onkologové postupný pokles počtu nemocných s karcinomem plic, stejně jak tomu bylo se zavedením protikuřáckých restrikcí v USA. „Dobrým signálem pro zdraví české populace je, že protikuřácký zákon zůstal i přes snahu o změkčení v původním znění,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina lékaři Zdravotnictví kuřáctví

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 27 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy