Medveděv přiletěl do Bratislavy

Bratislava - Letadlo s ruskou delegací, kterou vede prezident Dmitrij Medveděv, v úterý v 18.46 hodin přistálo na bratislavském letišti M. R. Štefánika, informuje zpravodajský portál aktualne.sk. Pro Slováky je to první návštěva nejvyššího představitele Ruska za pět let.

Ruského prezidenta doprovází mimo jiné ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr spravedlnosti Alexandr Konovalov a ministr energetiky Sergej Šmaťko. Oproti původním očekáváním Medveděv přiletěl bez manželky Světlany.

Krátce po příletu dorazil Medveděv s kolonou před prezidentský palác na Hodžově náměstí, kde ho přivítal prezident Gašparovič. Medveděva čekalo tradiční slovanské přivítání chlebem a solí. Šéf Kremlu ochutnal chléb i sůl, vyslechl si ruskou a slovenskou hymnu a vykonal přehlídku čestné stráže.

Poté se oba politici odebrali ke společné večeři, kterou pořádá Gašparovič s manželkou na Medveděvovu počest. Ruský prezident si pochutná na pečené huse na jablkách a brusinkách, na svíčkové s tymiánovou omáčkou nebo na brynzových pirozích s pažitkou a slaninou. Jako dezert se bude podávat zapečená vanilková zmrzlina s kaštanovou pěnou, malinami a ostružinami.

V přípitku před slavnostní večeří, jíž se účastní také premiér Robert Fico a předseda parlamentu Pavol Paška, Gašparovič připomněl krvavé teroristické atentáty, které se minulý týden odehrály v Moskvě. "S hlubokým zármutkem jsem přijal šokující zprávu o bombových útocích v moskevském metru," uvedl a rodinám obětí vyjádřil hlubokou soustrast.

Gašparovič upozornil, že ruský host zavítal na Slovensko v době oslav 65. výročí osvobození Bratislavy sovětskou armádou. Zmínil se i o vzájemných vztazích obou zemí. "Prošli jsme v minulosti povznášejícími etapami plnými entuziasmu, ale i různými zkouškami a složitějšími peripetiemi vývoje. Vracet se k některým z nich není lehké pro nikoho z nás," řekl.

Oba prezidenti si rovněž vymění dary. Od slovenského hostitele dostane Medveděv mimo jiné zdobenou valašku nebo opasek. Z Bratislavy si také odveze soupravu slovenského křišťálu, knihu o Slovensku a speciální kazety s vínem z Rače.

U prezidentského paláce protestovalo asi 20 aktivistů organizace Amnesty International, kteří tím chtěli upozornit na dodržování lidských práv v Rusku. Vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením se jim však nepodařilo dostat se přímo před sídlo prezidenta.

Prezidenti by měli jednat podle Gašparovičova mluvčího Marka Trubače o "mezinárodní politice, vztazích Ruska s Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí, a otázkách bezpečnosti a míru ve světě".

Hlavní část programu čeká Medveděva ve středu. Dopoledne s Gašparovičem položí věnce k památníku sovětských vojáků na Slavíně a také udělí státní vyznamenání třem ruským a třem slovenským válečným veteránům. Odpoledne se opět setká s premiérem Ficem a šéfem parlamentu Paškou.

Ruská delegace přivezla do Bratislavy k podpisu také sérii osmi dohod. Je mezi nimi mimo jiné smlouva o vzájemné ochraně práv na výsledky duševní činnosti, které jsou využívané a vznikají z bilaterální vojenské a technické spolupráce, a kontrakt mezi společností Slovenské elektrárne a ruskou korporací TVEL na dodávku jaderného paliva pro 3. a 4. blok atomové elektrárny Mochovce.

Oficiální návštěvu Slovenska ukončí Medveděv účastí na koncertu Akademického souboru pístní a tanců ruské armády A. V. Alexandrova a ve středu večer odcestuje z Bratislavy do Prahy, kde ve čtvrtek společně s americkým prezidentem Barackem Obamou podepíše novou smlouvu o jaderném odzbrojování.

Na dvoudenní návštěvu Slovenska pozval Medveděva jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič. Koná se u příležitosti 65. výročí osvobození Bratislavy Rudou armádou.

Medveděva v Bratislavě hlídá tisícovka policistů, nad slovenskou metropolí krouží helikoptéry a stíhačky slovenské armády a nasazeni jsou i ostřelovači.

Před Medveděvem Slovensko navštívili i někdejší ruští prezidenti Boris Jelcin a Vladimir Putin.

Související

Dmitrij Medveděv

Medveděv rázně: Jakákoli mírová jednání s Ukrajinou skončila

Ukrajinská invaze do ruské Kurské oblasti znemožnila jakákoli mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem, dokud nebude Ukrajina zcela poražena. Ve středu to prohlásil místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Upozornila na to agentura TASS.

Více souvisejících

Dmitrij Medveděv Slovensko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

Maďarsko by se nezachovalo jako Ukrajina, prohlásil Orbánův muž. Opozice je na nohou

Maďarští opoziční politici ostře kritizovali výroky Balázse Orbána, politického ředitele úřadu předsedy vlády, který v rozhovoru pro server mandiner.hu prohlásil, že Maďarsko by se v případě ruské vojenské agrese nezachovalo jako Ukrajina. Uvedl to server telex.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy