Boom se na Slovensku nekoná, zájem o účtenkovou loterii klesl

Bratislava - Zájem Slováků o účast v účtenkové loterii se po jejím rozjezdu snížil. Do dnešního druhého kola losování o finanční ceny totiž lidé zaregistrovali o necelou pětinu méně pokladních dokladů než v září. Vyplývá to z informací, které zveřejnila státní loterijní společnost Tipos.

Účtenkovou loterii připravila vláda premiéra Roberta Fica jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Do hry se může zapojit každý zájemce s pokladním dokladem za nákup v hodnotě alespoň jednoho eura. Podmínkou je, aby účtenka byla vystavena od začátku září a zároveň nesmí být starší než dva měsíce.

Do prvního kola losování o deset finančních cen v rozmezí od 100 do 10.000 eur (2550 až 255.00 korun) Slováci zaregistrovali přes sedm milionů účtenek. Do dalšího losování přihlásili v uplynulých dvou týdnech 5,8 milionu pokladních dokladů, tedy o 17,6 procenta méně. Tipos navzdory tomu tvrdí, že zájem o loterii na pětimilionovém Slovensku neutichá.

Prostřednictvím loterie chce Ficova vláda přimět občany, aby při nákupech požadovali od obchodníků pokladní doklad.

Účtenkovou loterii "vynalezli" na Tchaj-wanu. Po druhé světové válce se vládě východoasijského ostrovního státu, vedené generalissimem Čankajškem, příliš nedařil výběr daní. Ty byly ale pohříchu zapotřebí na obnovu země. Ministr financí Žen Sien-čchün tehdy přišel s jednou z nejradikálnějších ekonomických reforem dvacátého století. Jak zabránit daňovým únikům? Tím, že lidé budou v obchodech důsledně požadovat účtenky. A jak je k tomu motivovat? Nejlépe materiálními výhodami, aspoň teoretickými.

Zatímco Tchajwanci odvádějí státu ze svých nákupů jen pětiprocentní daň z přidané hodnoty, v Česku to je dvakrát, respektive čtyřikrát víc. Když si tedy v Tchaj-peji vydupete od taxikáře účtenku, tiket do slosování o milion vás stojí jen zlomek hodnoty jízdy. V Česku ale DPH za jedno svezení přes Prahu vyjde na stovku, o kterou se můžete se známým, anebo cizím a odvážným taxikářem napůl šábnout. A brali byste raději padesát korun jistě a hned, nebo sto tisíc s pravděpodobností jedné k milionu?

Nejlepším receptem na spolehlivý výběr daní zůstává jejich nízká sazba, jednoduché přiznávání a odvádění – a především víra lidí v to, že stát s jejich penězi i osudy dobře naloží, píše finmag.cz. To poněkud ironicky ukázal i sám vynálezce daňové loterie, Žen Sien-Čchün, který čtyři roky po zavedení tohoto hlídacího nástroje dostal při jedné z čistek sedm let za údajné protistátní spiknutí s čínskými komunisty.

Související

Více souvisejících

Účtenky Slovensko

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy