Volby v Česku: Vidíme to černě, píšou Slováci

Bratislava - Navzdory očekávanému vítězství ČSSD mohou předčasné parlamentní volby v Česku skončit patem a země patrně nebude mít vládu, která bude pokračovat v potřebných reformách. Napsal to dnes slovenský tisk. "Vyhlídka na ekonomicky zodpovědnou vládu v Česku je mizivá. Favorit voleb se vlastními sliby dostal do pasti, ze které vede cesta jen ke spojení s komunisty a dalšími populisty," uvedl list Sme.

ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou podle komentátora raději bude spolupracovat s komunisty, stranou SPOZ, hnutím ANO Andreje Babiše nebo seskupením Úsvit Tomia Okamury než s TOP 09, s níž by mohla vytvořit základ koalice schopné postavit se prezidentovi Miloši Zemanovi, tlakům na plýtvání veřejnými penězi a na propojení byznysu s politikou. Důvodem jsou prý populistické sliby sociálních demokratů, odmítání reforem a rozpočtové zodpovědnosti.

Sme soudí, že ekonomicky nejrozumnější názory má z ostatních stran ještě stále Babiš, jenž ale podle deníku jde do politiky proto, aby prosazoval vlastní zájmy právě ještě užším propojením svého byznysu s politikou.

"Zdá se, že vítězství ČSSD je jisté. Hlavní otázkou však je, zda se této straně podaří sestavit vládu. Pokud ne, budou to už třetí volby v řadě, ve kterých sice vyhrála, ale zůstala v opozici," poznamenal deník Pravda.

"Do poslední chvíle jsou možnosti otevřené. Do parlamentu se může dostat pět, ale i devět stran. Volby mohou přinést slabou menšinovou vládu ČSSD z milosti komunistů nebo nestabilní výbušnou směs vlády ČSSD s Babišovým ANO. Přinést mohou i to, že Sobotkovi nakonec nezůstane nic jiného, než hodit ručník do ringu," míní Pravda, podle které volby rozhodnou o budoucnosti ČSSD.

List Hospodárske noviny soudí, že Česku hrozí po volbách politický pat. "Jedny z nejvyrovnanějších voleb novodobé české historie. Takový přívlastek dostalo dvoudenní hlasování o nové podobě dolní komory českého parlamentu," napsal list. 

Nejlepší koalice po volbách

Ideální vláda by byla s co nejmenším počtem politických stran. O jaké strany by šlo, je prý vedlejší. Shodují se na tom přední čeští ekonomové, které oslovila redakce iHned.cz.

Největší podporu od oslovených ekonomů získala koalice stran ANO, ČSSD a TOP 09. Varianta je zatím politicky nepravděpodobná, kvůli spojení ČSSD s TOP 09 je nepřijatelná pro prezidenta Zemana a podle šéfa Sobotky se zase sociální demokraté nespojí s Babišem, zatím.

"Symbióza stran v rámci této varianty na jedné straně vytváří předpoklady pro prorůstová opatření, na straně druhé by si měla být vědoma i zodpovědnosti z pohledu udržení fiskální rovnováhy a nechovat se jako utržená ze řetězu," říká například Petr Zahradník, hlavní ekonom Conseq Investment Management a člen NERV.

Někteří odborníci ale s takovým pohledem nesouhlasí a například Aleš Chmelař upozorňuje, že v případě koalice ČSSD, ANO a TOP 09 budou zvýhodněni jen někteří podnikatelé. "Stát by se jistě přetrhl, aby zajistil větší prosperitu Agrofertu a firem jemu podobných, došlo by jen k parciálnímu zvýhodnění určitých typů podnikatelů. Možná i výhody živnostníků by vyšly nedotčeny," myslí si Chmelař. Sám by přitom hlasoval pro vládu ČSSD s lidovci nebo zemanovci.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Slovensko Volby

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy