Stop nejen cikánským parazitům, slíbil slovenský politik. Teď je hejtmanem

Bratislava - Slovenský pravicový extremista Marian Kotleba nečekaně zvítězil v rozhodujícím druhém kole přímé volby předsedy Banskobystrického kraje. Konečný výsledek druhého kola voleb županů (hejtmanů) samosprávných krajů, které se konaly v sobotu v pěti slovenských krajích, dnes dopoledne potvrdila ústřední volební komise. Ve třech krajích zvítězili kandidáti strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, zatímco v Bratislavě post obhájil pravicový župan Pavol Frešo.

Lídr ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Kotleba, který v minulosti mimo jiné organizoval protiromské pochody, na středním Slovensku porazil dosavadního krajského předsedu Vladimíra Maňku (Směr) v poměru 55,5 procenta ku 44,5 procenta hlasů.

Jestliže Kotlebovo druhé místo v prvním kole krajských voleb před 14 dny bylo velkým překvapením, jeho vítězství ve druhém kole znamená pro Slovensko šok. 

"Chci poděkovat všem voličům za důvěru a za to, že nepodlehli mediálnímu tlaku ze všech stran. Důvěra, kterou mi obyvatelé dali, je pro mně obrovskou výzvou udělat všechno, co bude v mých silách pro to, aby o čtyři roky mohli říct - volím Kotlebu, volím správně," citoval Kotlebu portál Aktuálne.sk.

Kotleba se nechvalně proslavil vystoupeními v nacistických uniformách a extremistickými projevy, kvůli nimž byl několikrát obžalován. Například v roce 2009 ve volební kampani na banskobystrického župana Kotleba vydal leták se slibem, že "odstraní nespravedlivé zvýhodňování nejen cikánských parazitů". Byl obžalován z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soudy ale konstatovaly, že obžaloba je neodůvodněná.

Nynější volební úspěch Kotleby vyvolal slovní přestřelku mezi slovenskými politiky o to, kdo je za tento výsledek zodpovědný. "Podstatná část hlasů, které dostal pan Kotleba, byly hlasy slovenské pravice. Pravice, která si řekla, že Antikrist, Satan, Hitler, Mussolini jsou lepší, než Směr," komentoval výsledek v Banskobystrickém kraji premiér Fico.

Předseda pravicové SDKU-DS Frešo odmítl výtku premiéra, že k vítězství Kotleby přispěla jen pravice. "Za to nesou vinu všechny demokratické strany. Jsou nyní povinny spojit své síly, aby čelily extremismu," dodal Frešo. "Myslím, že kdyby Kotleba kandidoval v jakémkoli kraji, tak dosáhne podobného výsledku, snad kromě Bratislavy," poznamenal poražený Maňka.

Volby jinak vládní strana ovládla. Už v prvním kole byli zvoleni tři župani reprezentující Směr. Frešo v Bratislavě svůj post uhájil ziskem 74,2 procenta hlasů.

Krajské samosprávy rozhodují ročně o použití 1,1 miliardy eur (zhruba 30 miliard Kč). Mají na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla a také spravují silnice nižší třídy.

V Evropě žije mezi 10 a 12 miliony Romů, asi polovina z nich v zemích Evropské unie. Osm z deseti romských domácností v EU je na hranici chudoby. Tři čtvrtiny Evropanů přiznávají, že Romové jsou rizikovou skupinou ohroženou diskriminací. Většina Evropanů (53 %) ale zároveň věří, že celá společnost by mohla profitovat z lepší integrace Romů.

Na Slovensku žije téměř čtyřnásobně více Romů než uvádějí oficiální statistiky podle sčítání lidu uskutečněného v roce 2011. V zemi jich je ve skutečnosti přes 400 tisíc. Vyplývá to z výsledků nejnovější studie, na které se podílely slovenské i zahraniční instituce a kterou zveřejnil úřad zmocněnce slovenské vlády pro romskou komunitu.

Před dvěma lety se v sčítání lidu přihlásilo na Slovensku k romské národnosti téměř 106 tisíc obyvatel. Odborníci už tehdy upozorňovali, že skutečný počet Romů na Slovensku je vyšší.

Odhadovaných 200 tisíc Romů tvoří 1,9 % populace Česka. Asi jedna třetina z nich (60 – 80 tisíc) žije ve zhruba 330 oddělených romských osadách, kde je nezaměstnanost více než 90 %. Romské děti představují 32 % žáků navštěvujících školy pro děti s lehkým mentálním postižením, kde je zjednodušený učební plán.

Související

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

Více souvisejících

Slovensko Romové

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

včera

29. září 2024 21:56

29. září 2024 21:11

Počasí, jaké způsobilo povodně, se může opakovat. Musíme změnit optiku, nabádá expert

Září přineslo do střední Evropy velmi deštivou epizodu, která způsobila povodně na rozsáhlém území. Vědci jsou přesvědčeni, že k extremitě jevu přispěla i klimatická změna. Expert ze Slovenska proto nyní nabádá, aby se změnila optika na problematiku velké vody. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy