Klausová se stala velvyslankyní a čelí výtkám. Podívejte se

Praha/Bratislava - Bývalá první dáma České republiky Livia Klausová se oficiálně stala velvyslankyní na Slovensku. Funkce se ujala poté, co dnes dopoledne předala slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi pověřovací listiny.

Během slavnostního aktu v sídle hlavy slovenského státu mluvila rodačka z Bratislavy slovensky. Na postu českého velvyslance na Slovensku nahradila Jakuba Karfíka.

Vyslání Klausové na Slovensko prosazoval prezident Miloš Zeman. Nepohodl se kvůli tomu s bývalým šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Zemanovu protikandidátovi v letošní přímé volbě hlavy státu vadilo, že prezident na post šéfky ambasády v Bratislavě prosazuje kandidátku, která není kariérní diplomatkou. Spekulovalo se, že to bylo za její podporu Zemanovi během jeho prezidentské kampaně.

Byl to politický kalkul?

Slovenský premiér Robert Fico nedávno řekl: „Dokonce bych řekl, že ti, co navrhují takový krok, projevují velkou míru citu pro slovensko-české a česko-slovenské vztahy. Jako Slovenka a manželka velmi známého bývalého prezidenta určitě bude na Slovensku přijata s otevřenou náručí."

Komentátor deníku SME Petr Morvay ale vidí za Ficovým postojem politický kalkul. „Myslím, že paní Klausová bude velice dobrá velvyslankyně z hlediska vztahů mezi Smerem a panem Ficem a panem Zemanem a zároveň tím křídlem české sociální demokracie, které má blízko k Zemanovi," míní Morvay.

Praha s Bratislavou jsou si tradičně blízké, sociolog a bývalý diplomat Martin Bútora ale říká, že i tak má Livia Klausová co pokazit, i kvůli způsobu, jakým byla nominovaná, napsal rozhlas.cz.

Pode Bútory měla Česká republika v posledních letech šťastnou ruku při výběru velvyslanců. Konkrétně jmenoval Slánského, Galušku či Karfíka. „To jsou velmi zkušení diplomaté, kteří dokázali komunikovat s velmi širokým spektrem na Slovensku. Myslím si, že to tady byly uznávané osobnosti. Tak asi by se očekávalo, že se v této tradici bude pokračovat bez toho, že by vyšly na veřejnost nějaké spory. Obávám se, že to není zrovna nejšťastnější vykročení na česko-slovenském diplomatickém poli," podotkl Bútora.

Mají však Češi a Slováci, kteří vzájemné vztahy standardně a oboustranně popisují jako „nadstandardní," opravdu zapotřebí vysílat si signály pomocí diplomatických jinotajů, ptá se server ceskapozice.cz.

„Česko-slovenské vztahy jsou srostlé jako oravská slanina," prohlásil v Praze na lednové konferenci ke dvacetiletí spolupráce samostatných států předseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Je-li to tak doopravdy, mohly by snad obě země svá vzájemná zastoupení omezit na prakticky zaměřené konzuláty a Česká centra, respektive Slovenské inštitúty.

Posláním Českých center je „rozvoj dialogu se zahraniční veřejností a podpora aktivní prezentace ČR ve všech oblastech kultury, vědy a školství, obchodu a cestovního ruchu", vyjmenovává web Českého centra v Bratislavě agendu, již zvládá i bez nákladného velvyslaneckého protokolu.

Na roli první dámy Livie průpravu měla

Pro roli první dámy, kterou zastávala v letech 2003 až 2013, měla Livie Klausová průpravu již z doby, kdy byl Václav Klaus premiérem. Většinou stála v pozadí, v případě potřeby se ale dokázala ozvat. Vystoupila například v roce 1997 v období takzvaného sarajevského atentátu, během nějž část politiků ODS vyzvala jejího muže po skandálech s financováním strany k odstoupení.

Sympatie veřejnosti, především žen, si získala za způsob, jak se dokázala vypořádat s manželovou nevěrou (sám Klaus ji nazval "přecházením na červenou"), na kterou upozornil bulvární tisk v letech 2002 a 2003. Klausová zůstala nad věcí, přiznala však, že toto období pro ni bylo lidsky velmi složité.

Poznamenala k tomu: "Nevěra je těžká věc. Ale pokud někoho znáte desítky let, tak je spousta pro, kvůli kterým s tím člověkem zůstanete, ačkoliv to není lehké."

Související

Livia Klausová

Livia Klausová skončila v úřadu velvyslankyně na Slovensku

Bratislava - Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová skončila k dnešnímu dni v této funkci. Už začátkem dubna svůj krok zdůvodnila pravidlem, že velvyslanci jsou obvykle vysíláni do ciziny na dobu čtyř let. Manželka bývalého českého premiéra Václava Klause byla velvyslankyní na Slovensku od konce roku 2013.

Více souvisejících

Livia Klausová Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy