Střední Evropa v ohrožení? Putin lže, NATO posílá do Polska vojáky

Washington/Varšava - Polsko a USA příští týden oznámí rozmístění amerických pozemních sil v Polsku v rámci rozšířené přítomnosti NATO ve střední a východní Evropě jako reakce na události na Ukrajině. Listu The Washington Post to řekl polský ministr obrany Tomasz Siemoniak, který ve čtvrtek jednal v Pentagonu s americkým kolegou Chuckem Hagelem. Počet zvažovaných vojáků ale ministr neuvádí.

Siemoniak uvedl, že rozhodnutí už bylo přijato na politické úrovni a vojenští plánovači nyní pracují na detailech. Spolupráce se podle něj zintenzivní i v dalších oblastech, jako je protivzdušná obrana, speciální síly nebo kybernetická obrana. Polsko v tom prý má hrát vedoucí úlohu "pod patronací USA".

Že "posílení NATO v Polsku je hotový fakt", řekl už před čtrnácti dny polský premiér Donald Tusk. Vidět by to podle něj mělo být během několika příštích týdnů. "Už nediskutujeme o tom, zda k takovému kroku dojde, ale jakou bude mít podobu a kdy se uskuteční," dodal šéf polské vlády v rozhovoru poskytnutém varšavské televizi TVN.

Další americký deník The New York Times dnes s odvoláním na nejmenované západní činitele napsal, že Washington plánuje malé vojenské cvičení pozemních sil v Polsku a Estonsku s cílem uklidnit východoevropské členy NATO znepokojené ruskými vojenskými operacemi na Ukrajině a kolem ní. Cvičení by mělo být oznámeno příští týden a mělo trvat 14 dní. Počítá se s účastí roty, která má v americké armádě 150 vojáků.

Siemoniak se podle deníku The Washington Post ale zasazuje o dlouhodobější charakter opatření. I když je podle něj okamžitá reakce NATO na "ruskou agresi" vůči Ukrajině důležitá, mnohem důležitější je dlouhodobý posun v obranných postojích Evropy a Ameriky. Ústředním bodem zájmu USA by se místo nedávno oznámené Asie měla opět stát Evropa, míní ministr, který také zdůraznil, že by evropské země měly ustoupit od nynějšího omezování výdajů na obranu.

"Donedávna panovalo přesvědčení, že v Evropě už nejsou žádné hrozby a že v Evropě už není nutní přítomnost Spojených států. Události ale ukazují, že je potřeba změnit postoj a že Evropa byla bezpečná díky přítomnosti Ameriky v Evropě," citoval The Washington Post polského ministra obrany.

Nejsilnějším podnětem podle Siemoniaka není ani tak ilegální anexe Krymu Ruskem. Jak řekl, hlavním impulzem je zjevné lhaní prezidenta Vladimira Putina o tamních ruských akcích a jím vyjádřená nová doktrína umožňující Rusku zasáhnout v kterékoli zemi, kde je podle názoru Moskvy ohroženo ruskojazyčné obyvatelstvo. To představuje potencionální hrozbu pro pobaltské státy, které jsou členy NATO, ale ještě víc pro Moldavsko, Bělorusko a středoasijské státy, které členy aliance nejsou.

Související

Více souvisejících

NATO Polsko Ruská armáda

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy