Posselt rozčíleně: Benešovy dekrety patří na smětiště dějin

Augsburg/Praha - Benešovy dekrety patří na smetiště dějin a jejich další existence jen zbytečně zatěžuje společnou budoucnost Čechů a Němců. V projevu při závěrečném zasedání 65. sudetoněmeckého sjezdu to dnes řekl nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Dekrety podle něj oživují ducha nacionalismu, který vedl k rozpoutání obou světových válek. Český premiér Bohuslav Sobotka již v sobotu v souvislosti s projevy na augsburském sjezdu ČTK sdělil, že jeho vláda nevidí žádný důvod pro zpochybňování dekretů.

Dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě sudetští Němci po druhé světové válce v Československu přišli o občanství a majetek, než byli následně podle mezinárodních dohod vysídleni, patřily i v minulosti k hlavním terčům kritiky příslušníků někdejší německé menšiny v Československu při jejich každoročních sjezdech."Česko by se mělo od této hrozné zátěže oprostit," řekl Posselt. Podle něj Češi a Němci dobře spolupracují v Evropské unii a Benešovy dekrety jsou zbytečným stínem této spolupráce. "Je v zájmu nás všech, aby dekrety skončily na smetišti dějin," zdůraznil Posselt s tím, že dekrety zbytečně oživují ducha nacionalismu, který ve 20. století zavinil dvě ničivé války v Evropě."První světová válka měla mnoho příčin, hlavní z nich ale byla nemoc lidstva zvaná nacionalismus, která hnala lidi proti sobě," řekl Posselt. "Po druhé světové válce se rezignovalo na hledání míru v Evropě a jen proto mohl zločinec Adolf Hitler znovu zvednout nacionalistická témata a rozpoutat druhou světovou válku," doplnil šéf mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení."(Česká) vláda přirozeně nevidí důvod pro jakékoliv zpochybňování Benešových dekretů a pro jakékoliv otevírání této otázky," sdělil v sobotu ČTK premiér Sobotka. Podle něj byl vztah k minulosti společně a otevřeně definován v česko-německé deklaraci. "Není žádný důvod, aby minulost komplikovala naše současné vynikající vztahy jak s Německem, tak Bavorskem," dodal ministerský předseda.K tématu poválečného odsunu sudetských Němců se dnes v projevu vrátil také bavorský premiér Horst Seehofer. "Vyhnání bylo bezprávím, je bezprávím a zůstane bezprávím," prohlásil. Podle něj je třeba dosáhnout smíření mezi Čechy a sudetskými Němci, nebude to ale možné bez nazývání věcí pravými jmény. "Smíření a pravda jsou rodné sestry, musí jít ruku v ruce," zdůraznil bavorský premiér.Seehofer také uvedl, že bavorská vláda hodlá vyhlásit památný den obětí vyhnání a deportace, který se bude v nejlidnatější německé spolkové zemi připomínat každoročně 14. září. Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) prosazuje vyhlášení stejného památného dne i na celoněmecké úrovni a požadavek prosadila do koaliční smlouvy současné vlády kancléřky Angely Merkelové.Hlasujte v anketě v pravém sloupci stránky. Děkujeme

Související

Mikuláš Bek

Bek vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, vyzval k práci na míru

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
Bernd Posselt

Do čela sudetských Němců byl opět zvolen Bernd Posselt

Nejvyšším představitelem sudetských Němců bude další čtyři roky Bernd Posselt. O jeho opětovné volbě do funkcí mluvčího sudetských Němců a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SdL) dnes informovalo sdružení v tiskové zprávě. Posselt slíbil, že bude pokračovat v důsledném úsilí "o porozumění a dialog s českým národem".

Více souvisejících

Bernd Posselt benešovy dekrety sudetští němci

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy