Krajní pravici lze označit za šílence, rozhodl soud

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck neporušil ústavu, když stoupence krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) loni označil za šílence. Rozhodl o tom dnes německý ústavní soud, na který se loni NPD obrátila s žalobou na hlavu státu.

Gauck loni koncem srpna, krátce před volbami do Spolkového sněmu, označil za "šílence" účastníky demonstrací, jež iniciovala NPD, proti nové ubytovně pro azylanty ve východoberlínské čtvrti Hellersdorf. "Potřebujeme občany, kteří půjdou do ulic a tyto šílence vykážou tam, kam patří," prohlásil tehdy Gauck před berlínskými školáky.

Němečtí pravičáci se obrátili na ústavní soud, aby hlavě státu napříště takové údajně urážlivé výroky zakázal. Spor ale NPD prohrála. Podle soudu Gauck svým výrokem neporušil zásadu nestrannosti, držel se "své reprezentační a integrační funkce" a nepřekročil své kompetence.

Označení "šílenci" lze sice samo o sobě vnímat jako urážející, ale v tomto konkrétním případě se prezident obracel proti "pravicově radikálním a xenofobním přesvědčením" a vyzýval k tomu, aby se jejich prosazování bránilo demokratickými prostředky, zdůvodnil soud v Karlsruhe.

Gauck výrok soudu uvítal. "Spolkový prezident je vděčný za objasnění ze strany spolkového ústavního soudu," konstatoval dnes v Karlsruhe státní tajemník David Gill po telefonátu s Gauckem. Naopak NPD rozhodnutí ústavního soudu označila za "groteskní". Soud prý povoluje prezidentovi, aby kastoval občany.

NPD (Národně demokratická strana Německa) je nejstarší aktivní krajně pravicová strana Německa. Strana vznikla v roce 1964 jako pokračovatelka radikální, ale neúspěšné Německé říšské strany (Deutsche Reichspartei). Ještě v šedesátých letech strana slavila dílčí úspěchy, to když se jí podařilo alespoň na jedno volební období získat poslanecké mandáty hned v sedmi západoněmeckých zemských sněmech.

V Bádensku-Virtembersku dokonce obdržela v zemských volbách v roce 1968 9,8 procent. Poté se ovšem až do počátku devadesátých let stala neúspěšnou stranou, která ovšem nadále vytrvale propagovala odkaz nacismu. Znovusjednocení Německa NPD dodalo nový vítr do plachet.

Strana se velmi rychle přizpůsobila protestní rétorice části nespokojených občanů bývalé NDR a hned v několika hlavně ekonomicky slabších regionech značně posílila své postavení. Největšího úspěchu dosáhla v zemských volbách, a to v roce 2004 v Sasku (9,2%) a 2006 v Meklenbursko-Pomořansku (7,3%). Strana sama se považuje za „jedinou a opravdovou opozici" a „revoluční stranu", Spolkový úřad na ochranu ústavního pořádku ji ovšem vede ve své evidenci jako extremistickou, rasistickou a protiústavní. To vede k četným diskusím o tom, jestli strana má být zakázána.

Dnes je zřejmé, že soudy nejen v SRN, ale i v jiných zemích se zákazy stran příliš neplýtvají a považují je až za krajní způsob obrany proti extremistickým stranám. V případě NPD je přitom jisté jedno: strana není momentálně i přes dílčí úspěchy politicky nebezpečná. V posledních volbách do bundestagu v roce 2005 oslovila 1,6 procent obyvatelstva (to je vůbec poprvé od sedmdesátých let, co překročila hranici 1 procenta). Jisté ovšem je, že nebezpečná je strana zejména společensky. Její politické jednání je jednoznačně protiústavní a protidemokratické.

Strana je jasnou většinou společenských a sociálních skupin odmítána a není tedy masovou šiřitelkou nacismu. Je otázkou, do jaké míry je momentálně žádoucí zvolit nejrazantnější řešení, tedy stranu zakázat. Spolkový úřad pro ochranu ústavního pořádku tak zatím dosud neučinil. Je ovšem na místě, aby skutečně pečlivě sledoval a monitoroval vývoj ve straně a zejména případné integrační snahy na extrémní pravici, uvedl socioweb.cz.

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck Německo extremismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy