Předání trůnu ve Španělsku se blíží, antimonarchisté marně protestují

Madrid - Dolní komora španělského parlamentu dnes schválila drtivou většinou abdikaci krále Juana Carlose. Pro se vyslovilo 299 zákonodárců, proti jich bylo 19 a 23 se zdrželo, uvedl španělský list El País. Vše musí ještě potvrdit Senát. Novým králem by se měl stát syn Juana Carlose Felipe.

Zákonodárci musí odchod panovníka přijmout zvláštním zákonem, protože španělský právní systém pravidla pro abdikaci a nástupnictví přesně neupravuje. Senát bude o zákonu hlasovat v úterý 17. června. Šestačtyřicetiletý Felipe by měl pak nastoupit na trůn o dva dny později 19. června.

Několik španělských poslanců dnes proti schválení zákona protestovalo a během hlasování drželi nápisy požadující referendum o budoucnosti monarchie. Premiér Mariano Rajoy ale vyjádřil opačný názor. Ještě před zahájením hlasování bránil "kontinuitu institucí" a upozornil, že "forma státu" není předmětem diskuze. "Nejsme tu od toho, abychom měnili fakta, ale abychom zdůraznili naším zákonem, že ve Španělsku se spoléháme na demokratickou parlamentní monarchii," uvedl.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos, který má různé zdravotní problémy a chodí o holi po několika operacích kyčle, svou překvapivou abdikaci oznámil 2. června. Kdysi býval jedním z nejoblíbenějších monarchů světa, jeho popularitou ale v posledních letech otřáslo množství skandálů, například aféra kolem dcery Cristiny a jejího manžela Iňakiho Urdangarína obviněného ze zpronevěry či panovníkův nákladný výlet do Afriky v době ekonomické krize.

Budoucí král Filipe slíbil, že chce sloužit svému "drahému Španělsku, národu, jednotné i rozmanité" společnosti, která má své kořeny v "tisícileté historii". "V obtížných dobách, jako je tato, nám zkušenost minulých dob ukazuje, že jen společnou tvrdou prací, úsilím o obecné dobro a podporou činorodosti a kreativity každého člověka je možné dospět k lepšímu vývoji," dodal.

Psali jsme:
Princ Filipe už sahá po koruně, zákon o předání trůnu schválen +VIDEO
 

S abdikací Felipova otce Juana Carlose I. ve Španělsku zesílily hlasy pro vyhlášení referenda o zrušení konstituční monarchie. "Je to přirozená reakce, která souvisí se změnou. S každou změnou jsou totiž spojena určitá očekávání. A ta mají nejen ti lidé, kteří demonstrují pro referendum, které by potenciálně rozhodlo o změně státního zřízení z monarchie na republiku, ale i ti, kteří monarchii fandí," poznamenal v Horizontu ČT24 ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

"Kombinace demokratických prvků v dnešních parlamentních monarchiích s tím, že je zde někdo, kdo bez ohledu na výsledky voleb reprezentuje a dokáže držet danou linii ve spolupráci s politickou reprezentací, je, myslím, velká výhoda," míní Forejt.

Související

Více souvisejících

Španělsko Král Juan Carlos I. (Španělsko)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy