Skotsko chce svobodu, referendum se blíží. Jak to vidí spisovatelka Rowlingová?

Londýn - Britská spisovatelka J. K. Rowlingová je proti odtržení Skotska od Británie, a rozhodla se proto přispět jedním milionem liber (34 milionů Kč) na kampaň za zachování celistvosti země. Skotové budou o samostatnosti hlasovat v referendu, které se uskuteční 18. září. Podle posledních průzkumů chtějí voliči svazek zachovat, zůstává ale mnoho nerozhodnutých.

"Čím více jsem o tom přečetla od různých nezávislých a nezaujatých zdrojů, tím více jsem dospěla k závěru, že zatímco nezávislost nám může nabídnout příležitosti - každá změna je přináší - nese s sebou také vážná rizika," uvedla na své internetové stránce autorka slavných knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Jak doplnila, obavy má zejména kvůli tomu, jaké dopady by měla nezávislost Skotska na místní ekonomiku. Rowlingová se sice narodila v Anglii, už 21 let ale žije ve Skotsku.

Touhu Skotů po nezávislosti brzdí nejistota spojená s měnou. Skotská vláda chce ponechat libru, plánuje měnovou unii se Spojeným královstvím a pod dohledem Bank of England: „Nezávislé Skotsko rozhodne o podmínkách měnové unie". To je ale nesmysl. Na unii by se Skotové museli domluvit s britskou vládou, která by s ní musela souhlasit.

Britský premiér David Cameron už vzkázal, že takové řešení nepřijmou. „Říkáte, že se chcete rozvést. Přitom s námi dál chcete mít společný účet a kreditní karty," řekl ministr financí George Osborne.

Bankovky liber šterlinků nevydává jen Bank of England, stejné právo mají také čtyři severoirské banky a tři banky ve Skotsku – Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland a Clydesdale Bank. Jejich emisní politiku ale Bank of England kontroluje – plná protihodnota skotských i irských bankovek je účelově vázána částečně v bankovkách a mincích vydaných Bank of England, částečně na účtech emisních bank v Bank of England.

Skotskými bankovkami (v různých nominálech jich je v oběhu přes tři sta milionů) bez problémů zaplatíte v celém Skotsku, čím dál od jeho hranic, tím častěji s nimi ale budete mít problémy. A anglický obchodník, který s nimi není obeznámen, a proto je nechce přijmout, je v zásadě v právu. Skotské libry, přísně vzato, nejsou zákonné platidlo, píše finmag.penize.cz. 

Turisty je třeba varovat - pokud je nechcete jako suvenýr, nevozte si skotské libry domů. Buď je nevyměníte, nebo je nevyměníte v dobrém kurzu.

Související

Více souvisejících

Skotsko Velká Británie GBP

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy