Z prince je král: Filipe zítra usedne na španělský trůn a už čelí kritice

Madrid - Španělsko bude mít od čtvrtka nového krále Felipeho VI. Dosavadní korunní princ Felipe složí ve španělském parlamentu slavnostní přísahu, a na trůnu tak vystřídá svého otce Juana Carlose I. Ten počátkem měsíce překvapivě oznámil svou abdikaci, která bude formálně platná dnes večer, kdy odstupující panovník podepíše příslušný zákon.

Slavnostní akt se uskuteční v parlamentu před zákonodárci obou komor a představiteli dalších státních institucí. Nastupující královský pár, Felipeho a jeho ženu Letizii, přivítá premiér Mariano Rajoy.

Král poté složí slavnostní slib a bude přísahat s rukou na španělské ústavě. Jako symboly královské moci bude mít korunu a žezlo, na rozdíl od svého otce Juana Carlose I. však nikoli kříž, což je podle expertů velký posun monarchie směrem k respektu plurality vyznání. Na rozdíl od uvedení Juana Carlose na trůn nebude Felipeho nástup doprovázet ani následná mše.

Velké diskuse ale vzbudilo rozhodnutí budoucí hlavy monarchie složit královskou přísahu v uniformě, a nikoli v civilu, což mnozí považují za nevhodné gesto. Kritizovali jej například baskičtí nacionalisté zastoupení ve španělském parlamentu. Podle jejich šéfa Aitora Estebana evokuje dávnou minulost konce režimu generála Franca v 70. letech, kdy na trůn nastoupil právě Felipeho otec.

Budoucího krále Felipeho nyní Španělé přijímají mnohem lépe než Juana Carlose, kterého v posledních letech kromě zdravotních problémů provázely i skandály, například když král na jaře 2012, za hluboké ekonomické krize země, vyrazil na lov slonů do Botswany.

I s ohledem na doznívající hospodářskou krizi hodlá královský palác čtvrteční slavnosti vtisknout skromný charakter.

Po samotném aktu přísahy nový královský pár vyrazí na oslavnou cestu ulicemi španělské metropole a poté zamíří do královského paláce. Tam se uskuteční recepce, na níž nebyli pozváni žádní představitelé zahraničních zemí ani královských rodin. Náklady na průběh celého inauguračního dne tak podle odhadů nepřesáhnou 100.000 eur (okolo 2,7 milionu korun).

Tradice dnešního Španělského království sahá až na počátek 8. století našeho letopočtu; roku 718 se zorganizoval odpor křesťanů proti maurské invazi a vzniklo království Asturie. Spojením několika menších rozdělených států vzniklo roku 924 království Léon, které bylo roku 1230 královským sňatkem spojeno s Kastilským královstvím. Podobně došlo roku 1469 ke spojení Kastilského a Aragonského království, čímž vzniklo moderní Španělské království jako jeden celek, uvedl server promonarchii.cz.

Vládnoucí dynastie Trastámarů byla vystřídána Habsburky a později Bourbony, kteří představují vládnoucí dynastii ve Španělsku dodnes. Roku 1873 bylo Španělsko po státním převratu prohlášeno republikou, načež následovalo období chaosu, které bylo ukončeno v roce 1874 obnovením království. Znovu byla republika zavedena roku 1931.

Radikální vláda ale způsobila rozpoutání španělské občanské války, která skončila roku 1939 vznikem autoritářského státu pod vedením Francisca Franca. Ten byl zastáncem konzervativních hodnot a už roku 1947 formálně obnovil monarchii, ale nedovolil následníku trůnu chopit se vlády. A tak bylo skutečné obnovení španělského království spojeno až s přechodem k demokracii v 70. letech. Král Juan Carlos I. nastoupil na trůn roku 1975.

Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia, princ z Asturie se narodil 30.1.1968 v Madridu, jako jediný syn španělského krále Juana Carlose I. a královny Sofie. Má dvě starší sestry Elenu a Cristinu. Vystudoval Santa Maria de los Rosales v Madridu, potom Lakefield College v Kanadě a jako další následovalo vojenské vzdělání na vojenské škole v Zaragoze, námořnické škole v Marinu a akademii vzdušných sil v San Javier. Pak následovalo vzdělání na univerzitě v Madridu, kde získal titul z práv. V roce1993 se přesunul do Washingtonu, kde nastoupil do magisterského studia mezinárodních vztahů.

Často střídal přítelkyně až jednoho dne se seznámil s rozvcedenou reportérkou Letizii a zásnuby se konaly v listopadu roku 2003 a svatba 22.května 2004. Narodily se jim dvě dcery první infantka Leonore v roce 2005 a v roce 2007 infantka Sofia. Princ miluje sport a mezi jeho další zájmy patří astronomie apod. Mluví plyněšpanělsky (což je jasné) francouzsky a anglicky, dokonce umí i pár slov katalánsky.

Související

Více souvisejících

Španělsko Král Juan Carlos I. (Španělsko)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy