Blíží se katastrofa? Experti mají strach o budoucnost Bosny

Sarajevo - Experti mají vážné obavy o osud Bosny. Země se má i letos potýkat s ekonomickými problémy, což může vyústit ve velké sociální nepokoje.

"Pokud se nestane zázrak a politici nezmoudří, ekonomická situace bude horší než v roce 2014, což by mohlo vést k novým protestům," říká politolog Srdjan Puhalo z Banja Luky. "Oživení je nezbytné. Důležitější ale je, aby se vytvořilo ovzduší spravedlivé společnosti a aby lidé viděli fungující justici," citoval jej server BalkanInsight.

"Nové vlády, vystavené katastrofické sociální a hospodářské situaci, budou muset udělat bolestivé škrty. Ale vzhledem k tomu, že základem jejich politické aktivity je kontrola veřejných prostředků, státních společností a veřejných zakázek, si neumím představit, že začnou s racionalizací a úsporami," nevěří příliš budoucím vládám ve složitém státoprávním systému země další politolog Adnan Huskić.

Navíc koalice stran, které volby v roce 2014 vyhrály a které zformovaly nebo zřejmě zformují vlády na nejrůznějších úrovních - od celostátní až po kantonální - se zdají být křehké, zvláště kvůli množství práce, které je čeká, pakliže chtějí letošek politicky přežít.

V důsledku únorových protestů, ničivých záplav na jaře a období bez reforem během voleb, které dominovaly druhé polovině roku 2014, ekonomické problémy země dál narostly.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém zatím posledním ekonomickém výhledu optimisticky předpokládá, že letos HDP Bosny vzroste o 3,5 procenta, i díky výdajům na obnovu oblastí poničených záplavami. Bosenský úřad pro hospodářské plánování v jedné ze svých posledních zpráv počítá s tím, že přímé zahraniční investice letos vzrostou na půl miliardy eur (téměř 14 miliard Kč), a to zejména v oblasti energetiky.

Podle sarajevského ekonoma Zlatka Hurtiče jsou ale patrné známky toho, že Bosnu čeká horší rok. Předvídá další hubené období s jen minimálním růstem. Počítá přitom s jen malým oživením v Evropské unii, včetně zemí, na nichž je ekonomika Bosny nejvíce závislá.

"Nynější trendy nízké úrovně investic a rostoucí rozpočtové schodky vytvořily velkou nejistotu, pokud jde o roku 2015," dodává. Obává se ještě větších ztrát pracovních míst a vyšší nezaměstnanosti.

"Když se vezme všechno v úvahu, měl by se očekávat další růst rozpočtových deficitů, zvlášť s ohledem na zprávy, že by se mohly opozdit devátá a desátá tranše úvěru MMF," míní Hurtić. "Můžeme čekat, že se opozdí i penze a sociální dávky," dodává.

"Jestli to půjde takhle dál, čeká nás katastrofa," upozorňuje Puhalo. Varuje před novou vlnou protestů spojených s ekonomickými a sociálními problémy, ale tentokrát nejen v bosňácko-chorvatské federaci, jako tomu bylo loni, nýbrž i v Republice srbské.

Businessinfo.cz uvádí, že v soukromém sektoru se očekává mírné zvýšení počtu zaměstnanců zejména oblastech stavebnictví, průmyslové výroby a obchodu. Nezaměstnanost v Bosně by se za ideálních podmínek mohla snížit o 2 procentní body na 26 % v roce 2015. Poptávka po pracovní síle by mohla vyvolat růst mezd, nominálně o 3,3 % v roce 2015 a o 3,9 % v roce 2016. Tato pozitivní čísla jsou uváděna Ředitelstvím pro ekonomické plánování, které vychází z předpokladu, že nastanou ideální ekonomické podmínky. Existuje však celá řada rizik, ekonomických i politických, které mohou snadno vymazat případný pozitivní vývoj v domácí ekonomice (např. dlouhodobé politické debaty o zlepšení podnikatelského prostředí).

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na příští víkend: Vedro by nemělo být takové

Červen skončil dvěma víkendovými dny s tropickými teplotami, ale i bouřkami. Během prvního červencového víkendu by v Česku takové vedro panovat nemělo, vyplývá z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy