ROZHOVOR | Patříme na Západ, Marshallův plán jsme měli přijmout, tvrdí známý diplomat

70. LET OD KONCE II. SVĚTOVÉ VÁLKY (Rozhovor) - I po sedmdesáti letech od konce druhé světové války svět nezapomněl, a co více, měl by se z minulosti poučit. Situace je však stále komplikovaná a svůj podíl na tom nese i to, že několik dekád od války a desítky let od skončení okupace stále není ustálená hranice mezi Ruskem a zbytkem Evropy. Na odkaz druhé světové války a jeho promítnutí do dnešní doby upozornil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz český diplomat, bývalý velvyslanec a prorektor soukromé vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Co pro vás znamená konec druhé světové války?

Konec nejkrvavější války v historii, porážku nacistického Německa a osvobození dědy z koncentráku.

Za několik týdnů slavíme výročí 70 let od jejího ukončení, i přes tak dlouhou dobu je ale toto téma stále na stole. Jakou má druhá světová válka v současnosti dohru?

Jednalo se o nesmírně krvavý konflikt, na který plynule navázala válka studená. A my jsme se ocitli na straně nesvobodné Evropy. I dnes je důležité nezapomínat na oběti, jasně pojmenovávat pachatele a pokud možno se z minulosti poučit. Snad se tím dá zabránit, že se takto krvavá minulost nebude opakovat.

Jakou za těch uplynulých sedm dekád pozorujete proměnu ve společnost?

Žijeme v přeplněnějším světě, kde došlo k setření mnoha vzdáleností. Jako Češi posledních pětadvacet let prožíváme nebývalé období svobody a prosperity. Západní Evropa je svobodná a prosperující již sedmdesát let. Lidská povaha však zůstává stejná, stejně nebezpečná.

Umí podle Vás Češi s tou nově nabytou svobodou zacházet? Přece jen jsme svědky jakéhosi rozdělení populace, kdy se řada lidí obrací k Východu, jiní se orientují na Západ. Je tato rozpolcenost dána historicky, nebo geografickým uspořádáním naší země?

Historickou zkušenost ani vlastní geografii nelze nikdy od smýšlení společnosti oddělit. Přesto si však myslím, že ta rozpolcenost není ve skutečnosti tak hluboká, jak se jeví při čtení příspěvků na nejrůznějších diskusních fórech. Patříme každopádně tradičně více do Evropy katolické a protestantské, tedy té Západní, než do Evropy východní (obojí platí v našem případě spíše v kulturním než náboženském slova smyslu) a myslím, že to takto vnímá i naprostá většina společnosti.

V reakci na druhou světovou válku vznikla řada organizací jako NATO, OSN a další. Jak dnes plní svoji funkci?

NATO svoji funkci obrany bohatého, západního, demokratického a svobodného světa naštěstí stále plní. Doufejme, že tomu tak bude i nadále, a je dobře, že k tomu nyní můžeme přispět i my. Hodnotit fungování OSN je daleko problematičtější. Není to však dáno OSN, ale jednotlivými členskými státy.

Jak to myslíte? OSN by jako celek měla zajišťovat mezinárodní spolupráci, to se podle Vás nyní neděje?

OSN by měla v první řadě zajišťovat mezinárodní mír. Jedná se však o organizaci naprosto závislou na chování vlastních členů. Pokud nemají k prosazení míru vůli a sílu jednotlivé členské země, OSN samo o sobě nic prosadit nedokáže.

Konec druhé světové války by se dal označit jako poslední období, kdy spolu kooperovali spojenci, tedy Západ, a Rusko. Od té doby mezi nimi panují větší či menší šarvátky. Čím si to vysvětlujete?

Je to dáno především povahou ruského státu, který tradičně není sžitý se svými hranicemi. A platí to v první řadě o jeho hranicích v Evropě.

Proč tomu tak je? Je možné, že Rusko cítí křivdu poté, co ztratilo vládu nad okupovanými zeměmi a poté, co se rozpadl Sovětský svaz?

V první řadě je situace komplikovaná tím, že neexistuje historicky žádná jasná geografická a skutečně po věky ustálená hranice mezi Ruskem a zbytkem Evropy. A pokud Rusko skutečně cítí křivdu nad ztrátou okupovaných zemí, jedná se o součást stejného problému. Vždy musí platit, že nikdo nemá mít právo okupovat nebo ovládat cizí země. S výjimkou situace, že proti vám tyto země rozpoutají dobyvačnou válku. Žádné takové válce však dnešní Rusko rozhodně nečelí.

Kdo vlastně druhou světovou válku, když se na to podíváme s odstupem času, vyhrál? Když pominu tehdejší spojenectví, byl to Západ, nebo Východ?

Druhou světovou válku vyhrál Západ v čele se Spojenými státy i Sovětský svaz. A faktem je, že bez obrovských obětí na straně sovětských občanů (zdaleka nejen samotných Rusů) by nacistické Německo poraženo nebylo. Náš vděk má tedy patřit všem vojákům, kteří s nacisty bojovali, včetně těch sovětských. Studenou válku pak vyhrály země a národy, které stály na straně svobody a demokracie. Právě svoboda a demokracie přinášejí mír a dlouhodobou prosperitu.

Jak hodnotíte poválečnou působnost Američanů v Evropě a Marshallův plán?

Jednoznačně pozitivně. Škoda jen, že jsme Marshallův plán tehdy odmítli a skončili na té nesvobodné a chudé straně Železné opony.

Troufnete si odhadnout, kde by se Česká republika nacházela nyní, pokud by se pro Marshallův plán tehdy rozhodla?

Možná bychom byli součástí bohatého a svobodného světa Západu již sedmdesát let a nikoli pouze čtvrt století. A patřili bychom nyní v takovém případě nepochybně k těm bohatším, nikoli k stále chudším zemím Evropské unie.

V poslední době se objevují názory, podle kterých osvobozením Československa Rudou armádou začala sovětská okupace. Co si o tom myslíte?

V případě Československa tomu tak nebylo. Do sovětského bloku jsme se plně začlenili až komunistickým pučem v únoru 1948. Sovětská vojska nás okupovala v srpnu 1968.

Ke druhé světové válce neodmyslitelně patří i propaganda, ať už proruská, prozápadní či proněmecká. S propagandou ale Evropa bojuje i nyní. Jaké v ní vidíte největší nebezpečí? Jak moc se za těch uplynulých 70 let změnila?

Totalitární režimy jsou na síle propagandy daleko závislejší než režimy demokratické. Nakonec na moc vlastní propagandy vždy doplatí. Demokratické režimy na sílu propagandy často zapomínají a jejich schopnost bránit se propagandě je někdy krátkodobě omezená. Udrží-li si demokratické země svoji svobodu, je nicméně právě tato jejich svoboda tou nejlepší obranou proti jakékoli propagandě.

Druhá světová válka byl doposud největší konflikt, jaký lidstvo zažilo. Když vyjdete z historických zkušeností, je možné, že v některém současném konfliktu (ukrajinská krize, Islámský stát apod.) stojíme na pomezí podobně velkého konfliktu?

Doufám, že ne. Nebudeme-li však brát hrozby přiměřeně vážně a nebudeme-li se důsledně starat o svoji obranu, můžeme na to jedině doplatit. Všeobecně platí, že slabost přitahuje agresi. Budeme-li naopak silní, nemáme se čeho bát.

Hodně diskutovaným tématem je návštěva prezidenta Miloše Zemana v Moskvě na oslavách konce války. Měl by podle Vás jet?

Uctít vojáky, kteří položili život za naši svobodu, by měl. Neměl by však dělat loutku kremelské propagandě. Uvidíme, jestli se mu to podaří. Splnit obojí nebude za dané situace vůbec jednoduché.

Evropou za nedlouho projede konvoj Nočních vlků, tedy ruských motorkářů mířících do Berlína uctít oběti války. Je to podle Vás důstojná oslava konce války, nebo spíše provokace?

Obávám se, že tato jízda nemá s uctěním obětí války nic společného.

Když byste měl jmenovat jednu osobnost, které si z období druhé světové války vážíte nejvíce, kdo by to byl a proč?

Vážím si všech, kteří sebrali sílu a postavili se na odpor.

Jaký je podle Vás nejvýznamnější odkaz druhé světové války?

Je důležité nezapomínat, čeho všeho jsou lidé schopní.

Související

Více souvisejících

Tomáš Pojar rozhovor

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy