Muselo to přijít: Objevuje se srovnávání Paříže a Sinaje

Paříž/Moskva - Svět truchlí a vydává jedno prohlášení Pray for Paris, Pray for France za druhým. Na sociálních sítích a v diskusích se však začíná rozvíjet téma, které srovnává tragédii v Paříži s leteckým neštěstím v Egyptě.

Objevují se hlasy, že není možné oba incidenty porovnávat, proti nim vystupují oponenti, že je to asi některým vládnoucím kruhům nepohodlné. Do rozjitřené atmosféry se ozývají hlasy, pochopitelně z velké části ruské: "Všude čteme #PrayForFrance, pak se ptám, proč se nepsalo po tragédii v Egyptě #PrayForRussia? Není to fér!"

Odpůrci srovnávání argumentují, že pád ruského Airbusu A-321 letu 7K9268 ještě není uzavřen, takže nelze s jistotou říci, že bylo sestřeleno teroristy, ačkoliv IS několikrát prohlásil, že za útokem na ruský letoun stojí. Tvrzení, že teroristé nemají k dispozici potřebnou technologii je přinejmenším sporné, protože v mnoha případech se vůbec neví, jakými zbraněmi IS vládne. Navíc je tu reálná možnost, že letoun měl bombu přímo na palubě. Ale protože to není oficiálně doloženo, tak není důvod ke smutku, tak zní vysvětlení. Stačí si však vzpomenout na případ Lockerbie a jak dlouho se takové vyšetřování táhlo. A ještě jedna poznámka - s ohledem na fakt, že útočníci v Paříži byli buď zastřeleni nebo se zlikvidovali sami, neexistuje ani v tomto případě přímé svědectví od pachatelů, že za činem stojí IS, pouze jeho přiznání. 

Jistě, útok v ulicích podobného rozsahu je něco nového a doposud byl znám spíše z filmů. Ale pouze v tom směru, že šlo o Evropu. Sebevražedných útočníků už tu byly stovky, ne-li tisíce, ale brali se jen jako extrémisté, kteří nám nehrozí, protože nestojí za našimi dveřmi. A že je to něco více nebezpečného? Ano, útoky proběhly na veřejných místech, ale v tomto kontextu je letecká doprava (přes havárie uváděné v médiích) stále jedna z nejbezpečnějších forem dopravy. Přijímáme ji jako běžnou a proto se dá postavit prakticky na roveň pohybu po běžných místech. Protože pokud někdo tvrdí, že příště mohou vybuchovat londýnské, pražské či vídeňské restaurace, stejně tak může zítra vybuchnout britské, české či rakouské letadlo. Mají být jeho pasažéři jen proto, že nepohybovali několik stovek metrů nad zemí, méně uctíváni nebo oplakáváni?

Mluvit o větším psychickém utrpení, pokud jste přímými svědky nějakého incidentu, je také sporné. Pokud budeme cyničtí, a psychologové v podobných případech nic jiného nedoporučují, pak je pro člověka smrt blízkého, který zahyne pár metrů od něj, něco strašného, to bezesporu ano. Ale představte si, že jste několik stovek kilometrů od svých blízkých, nemáte na ně kontakt a dozvíte se, že letadlo, ve kterém měli pravděpodobně letět, bylo vyhozeno do vzduchu. To pak není psychické utrpení? Strašné minuty čekání a zoufalá naděje, že se s nimi ještě setkáte. Oba psychické otřesy jsou hrozné a žádný z nich nemůže být menší.

Spíš bude tedy nejpravděpodobnější ta eventualita, že tu pořád vládne národní nesnášenlivost, ačkoliv jí zapádní státy mají plná ústa. "Američan se těžko bude halit do trikolóry na znamení smutku ve prospěch Ruska", čteme v různých zamyšleních a komentářích. Bylo by možná zajímavé zjistit, kolik z těch 224 osob na palubě letu 7K9268 pošpinilo americkou čest nebo se dopustilo něčeho tak zvrhlého, že by je za to USA musely odsoudit. Tragédie, jejíž obětí jsou nevinní lidé, by měla být odsouzena stejnou měrou, ať k ní došlo ve vzduchu nebo na zemi, v letadle nebo v restauraci. Možná to někomu nebude znít příjemně, ale i takové rozpory mohou mít za následek daleko hlubší konflikt.

V této souvislosti si možná bude dobré připomenout, jak časopis Charlie Hebdo po pádu ruského Airbusu uvedl na svých stránkách karikaturu této nehody. Sledujme další vydání tohoto periodika, zda zachová stejný metr i v otázce pařížské tragédie.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268 (31. 10. 2015)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy