Britské lodě jsou na cestě do Japonska, jedou si pro plutonium

Londýn - Dvě plavidla míří do Japonska, kde mají naložit materiál pro výrobu jaderných hlavic. Lodě jsou ozbrojené a působí na nich speciální komando, mimoto je pravděpodobné, že jsou i pod kontrolou plavidel Royal Navy.

Plavidla The Pacific Heron a Pacific Egret opustily v lednu britský přístav Barrow-in-Furness (Cumbria), po překonání Atlantického oceánu skrze Panamský průplav zamíří do Pacifiku. V Japonsku na blíže neurčeném místě naloží 331 kilogramů plutonia - toto množství by stačilo na vytvoření 80 jaderných hlavic. 

Konečným cílem obou lodí je americký skladovací prostor v Jižní Karolíně, kde obě lodi složí svůj náklad. "Jde o neocenitelný materiál a je součástí tajného obchodu se štěpným materiálem mezi Velkou Británií a USA. Největším rizikem při přepravě je případný požár nebo raketový útok. Nelze vyloučit, že se nukleárního materiálu pokusí zmocnit teroristická nebo jiná extrémní skupina," uvedl jaderný expert John Large. Z tohoto důvodu jsou obě lodě vyzbrojeny kanónem ráže 20 mm a na palubě je 25 členů speciálního komanda. Předpokládá se, že minikonvoj doprovází ponorky Královského námořnictva.

Obě lodi mají výtlak 6.700 BRT a spadají pod britský Nuclear Deommissioning Authority (NDA). Misi potvrdila i dceřinná společnost NDA, Nuclear Services prostřednictvím svého tiskového mluvčího. "Potvrzuji, že speciální lodě na přepravu jaderného materiálu se v současné době účastni plavby v souladu s běžnými postupy, ovšem z bezpečnostních důvodů nelze uvést žádné konkrétní údaje o samotné cestě."

Proti misi vystoupila britská opozoiční skupina CORE (Cumbrians Opposed to a Radioactive Environment), která sleduje přepravu jaderných materiálů po celém světě. Mluvčí skupiny Martin Forwood označuje tuto misi za "zcela zbytečnou, navíc představuje významnou hrozbu. Přeprava plutonia do USA z hlediska bezpečnosti představuje vynikající příležitost pro teroristické skupiny, protože jde o dlouhý lodní transport, během něhož vyvstává ze strany nepřátelských skupin každodenní námořní riziko," uvedl v oficiálním prohlášení Forwood.

Související

Více souvisejících

Velká Británie jaderné palivo Námořnictvo

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy