Londýnská mešita, kde došlo k teroristickému útoku, má znepokojivou historii. Našli se v ní zbraně a falešné pasy

V Londýně došlo k dalšímu teroristickému útoku. Tentokráte ale proti muslimům, jak oficiálně přiznala britská premiérka Theresa Mayová. Muž vjel do davu lidí opouštějících mešitu Finsbury Park. Podle bezpečnostních složek se jedná o zneklidňující důkaz vzrůstajících protimuslimských nálad a násilností. Muslimští představitelé i politici už vyzvali k lepšímu zabezpečení mešit.

Již čtvrtý teroristický útok na britské půdě za pouhé tři měsíci má za následek jednoho mrtvého a osm zraněných, z nichž dva jsou velmi vážném stavu. Jedná se o nejdéle trvající období teroristického násilí v generaci, píše The Daily Beast. Na rozdíl od předchozích útoků uskutečněných muslimskými radikály, tento byl zaměřen proti muslimům. Pachatel, bílý muž ve věku 48 let, byl zadržen a předán úřadům. Muž měl údajně křičet, že „zabije všechny muslimy“ a ohánět se pěsti, než se jej podařilo zpacifikovat.

Podle Toufika Kacimiho, výkonného ředitele Muslim Welfare House, místní imám Mohammed Mahmoud zabránil davu v lynčování útočníka. „Lidé ho odtáhli ven a začali ho bít," řekl televizi Sky. „Náš imám, Mohamed Mahmoud, tam šel a zachránil ho. V podstatě mu zachránil život. Imám mešity zachránil život útočníkovi." Neil Basu, národní koordinátor pro boj proti terorismu, chválil dav za jeho zdrženlivost, zatímco se policisté starali o oběti. Basu uvedl, že útok měla „všechny znaky teroristického incidentu" a byl podobný předchozím londýnským útokům. „Byl to útok na Londýn proti všem Londýňanům a my bychom měli všichni stát proti extrémistům bez ohledu na jejich důvod."

Londýnský starosta Sadiq Khan odpověděl na výzvy ohledně většího zabezpečení mešit. „Vzhledem k tomu, že se blížíme ke konci měsíce ramadánu a oslavě Eidu (svátek přerušení půstu) s mnoha muslimy, kteří se vydávají do místních mešit, očekáváme, že úřady zvýší bezpečnost před mešitami jako záležitost (značné) naléhavosti." Mnozí muslimové se však i přesto zdráhají jít do mešit, protože se obávají kopírování útoku a myslí si, že jsou „terčem" terorismu. Někteří z nich si taktéž myslí, že incident nebude řešet s takovou vážností jako jiné teroristické incidenty, protože se jedná o muslimy.

Mešita v Finsbury Park je poměrně kontroverzním místem, podotýká The Daily Beast. Kdysi byla vedena radikálním kazatelem Abu Hamzem, který byl v roce 2014 odsouzen za jeho spojení s teroristickými útoky 11.9. Jeho stoupenci byl jeden ze strůjců 11.9. a člen Al-Káidy Zacarias Moussaoui nebo Richard Reid, známý jako Shoe Bomber („botní bombový atentátník“). Na mešitu byl v roce 2003 uskutečněn policejní zátah, při kterém ozbrojená policie našla zbraně, padělané pasy a ukradené kreditní karty. Mešita byla znovu otevřena v roce 2005 pod novým vedením a v roce 2014 získala cenu za svou přeměnu.

 

Krajně pravicový bílý terorismus

The Telegraph upozorňuje, že incident v Finsbury Park sleduje křivku nebývale ostré vlny protimuslimských nálad, která následovala po nedávných teroristických útocích v Londýně, především po útoku na Londýnském mostě spáchaném muslimskými radikály, jehož následkem bylo osm mrtvých. Londýnská policie zaznamenala po něm vyšší počet islámofóbních incidentů. 6. června jich zaznamenala 20 ve srovnání s denním průměrem, který je 3,5. Jedná o nejvyšší denní hodnotu pro rok 2017 a o vyšší počet než jaký byl zaznamenaný po pařížských útocích v listopadu 2015 a vraždě Leeho Rigbyho (britský voják zabitý muslimskými radikály v Londýně) v květnu 2013.

Od odsouzení Thomas Maire za vraždu labouristky Jo Coxové v loňském roce se začaly objevovat varování před vzrůstajícím trendem krajně pravicového terorismu. Ačkoliv protiteroristická policie tuto hrozbu zatím nepovažuje za stejně závažnou jako tu představovanou islámským terorismus, upozorňuje však na existenci extrémně pravicových skupin, které se pokoušejí vyprovokovat násilí a vyvolat spory.

Údaje o zatčeních souvisejících s terorismem ukazují na vzrůstající počet bílých podezřelých. Do konce března bylo zatčeno 113 bělochů. V minulém roce to bylo jen 68, což představuje nárůst o 66%. Bílá etnická skupina představovala 37% všech zatčeních souvisejících s terorismem, oproti 26% v předchozím roce. Statistika o etnicitě jednotlivců není rozdělena podle typu podezření na extremismus.

Co na to říká Donald Trump?

Sílící pravicový bílý terorismus není záležitost jen Británie. V lednu mladý bílý muž zastřelil šest věřících v mešitě v Quebecu. 26. května v Portlandu v Oregonu byl zavražděn 53letý veterán Ricky John Best a 23letý Taliesin Myrddin Namkai-Meche a třetí muž byl vážně zraněn, když bránili dvě dívky, z nichž jedna nosila hidžáb, před verbálními útoky na jejich etnickou a náboženskou identitu.

Magazín Vox upozorňuje, že americký prezident Donald Trump o útoku v Portlandu referoval až po tom, co se na jeho hlavu snesla vlna kritiky. Trump vyjádřil soustrast nikoliv na svém domácím Twitterovém účtu, ale na méně sledovaném oficiálním účtu (18,5 milionu oproti 31,6 milionu). Vox poukazuje na to, že ignorace útoků spáchanými bílými radikály je u Trumpa konstantním jevem. K londýnskému útoku se Trump zatím nevyjádřil.

Související

Dodávka najela do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017)

Muž, který loni najel do skupiny muslimů, byl usvědčen z vraždy

Londýn - Brit, který loni u londýnské mešity najel dodávkou do skupiny muslimů, byl dnes uznán vinným z vraždy. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž soud trest 48letému Darrenu Osborneovi uloží v pátek. Policie a prokuratura se domnívaly, že šlo o teroristický čin.

Více souvisejících

Auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017) Terorismus

Aktuálně se děje

před 5 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy