Nikdo neví, co se Putinovi honí hlavou, možná mě zabijí, připouští ruský opozičník Navalnyj

Washington - Americká stanice CBS se ve svém novém pořadu "On Assignment" zaměřila na lídra ruské opozice Alexeje Navalného. Ten prozradil, že je padesátiprocentní šance, že ho Putinův režim zabije. Navalnyj se chce s Putinem utkat v prezidentském klání příští rok.

Jednačtyřicetiletý Alexej Navalnyj v novém pořadu americké stanice CBS "On Assignment" připustil, že je padesátiprocentní šance, že ho někdo zabije kvůli jeho kritickým slovům na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Dle jeho slov by ostatně nebyl prvním "nepřítelem" Kremlu, který by takto zemřel. 

Navalnyj se chce Putinovi postavit v prezidentské volbě, která proběhne příští rok, i když je oficiálně vyloučen z přímé účasti ve volbách. Zpravodaj stanice CBS News strávil s Navalným týden. Stihli probrat i masové protesty z června, které byly zaměřené proti vládní korupci. Tehdy vyšly do ulic tisíce, zejména mladých, nespokojených Rusů. Nesli s sebou transparenty s nápisy "Navalnyj 2018" a "Putin je podvodník". Policie zatkla tisíc lidí včetně organizátora protestů Navalného. 

Navalnyj byl odsouzen už třikrát v rámci pěti let, obviněný byl v roce 2014 i jeho bratr Oleg za zpronevěru. Odsedět si měli oba 3 a půl roku, ve vězení zůstává jen Oleg, Alexejovi byl trest prominut. Nyní přiznává, že se cítí "absolutně zodpovědný" za to, že je jeho bratr stále ve vězení. Dle jeho slov si Putinův režim vybral bratra Olega záměrně jako trest za Alexejovu kritiku. 

"Jsem si stoprocentně jistý, že je ve vězení jen proto, že je to můj bratr. To je jediný důvod," říká Navalnyj. 

Čím je Navalnyj známější, tím většímu množství výhrůžek musí čelit. Loni byl napaden paramilitantní skupinkou na jihu Ruska a letos málem oslepl po tom, co mu někdo vstříkl chemikálii do obličeje. Aby si svůj zrak zachránil, musel podstoupit oční operaci. 

Velká část kritiků režimu Vladimira Putina buď skončila jako mrtví, někteří odešli do exilu. Neexistuje však žádný přímý důkaz, že by za těmito zmizeními stál Putin. Nejznámějším případem zabitého opozičníka je někdejší spolupracovník Navalného Boris Němcov. Toho někdo zastřelil přímo u Kremlu v roce 2015.

Navalnyj si myslí, že útočník s chemikálií byl dílem režimu. "Tenhle útočník... ten byl koordinovaný a najatý vládou a Putinovou administrativou. A my o tom máme spoustu důkazů," říká Navalnyj. "O těchto věcech rozhoduje jenom pan Putin. A nikdo nemůže vědět, co se mu honí v hlavě," dodává. Na otázku, zda je nějaká šance, že i on skončí mrtvý, odpověděl na rovinu. "No, je to asi takhle, padesátiprocentní šance že budu zabit anebo že nebudu zabit," uvedl. 

Související

Více souvisejících

Alexej Navalnyj Vladimír Putin CBS

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy