Není divu, že místní nechtějí turisty. Turismus má v sobě zakódovaný imperialismus, míní novinářka

NÁZOR - Protesty, které v posledních měsících zaplavují Evropu a které bojují s nadměrným přívalem turistů, jsou podle britské novinářky pochopitelné. Zaměřuje se na hlavní negativní aspekty turismu, jako je nevhodné chování na plážích a veřejných místech, nebo přemrštěné ceny nájemného, které způsobuje služba Airbnb.

Sloupkařka britského The Guardian Suzanne Mooreová se zamýšlí nad protesty v některých turisticky atraktivních destinacích proti nadměrnému přílivu turistů. "Nejsi chtěný. Zabíjíš věc, kterou miluješ. Všechno ničíš. Jsi žádostivý a hlučný a piješ až moc. Myslíš si, že místní tě rádi vidí, ale není tomu tak. Jinými slovy, jsi turista," píše Mooreová v úvodu své úvahy. 

Reaguje tak na vlnu protestů ve Španělsku, Itálii nebo Chorvatsku proti velkému množství návštěvníků daných lokalit. Autorka vnímá turismus jako jistou formu zábavy. Existují prý al i turisté, kteří sami sebe označují termínem "cestovatel". Takoví turisté jezdí do zajímavých míst, navštěvují slumy a přírodní krásy, často jsou vybaveni třeba vlastním toaletním papírem a jejich hlavním cílem je danou lokalitu skutečně poznat. 

Pak existuje typ "městský-povaleč". Pro něj je válení se na pláži příliš plebejskou formou odpočinku, navíc plážové dovolené jsou tak nějak "na jedno brdo". Tito turisté si typicky vezmou prodloužený víkend a vyrazí do měst. Nudí vás Berlín? Tak přejeďte třeba do Mnichova nebo Hamburku, leťte do Tallinnu. 

Často slýcháme, že cestování otevírá naše oči světu - a to skutečně dělá, alespoň z části. Kromě toho nás ale prý nutí i oči zavírat. Přivíráme oči nad tím špatným, chceme vidět jen to, co je příjemné. Někdy jsou to velké věci, jako je chudoba a nezaměstnanost. Většinou však musíme ignorovat hordy lidí, kteří jsou stejní, jako my. Všichni chtějí podobné věci, jako my: autentické tapas, pohled na starší způsob života, pohled, který se dá na Instagram.

Postupně se tak objevil jev, který někdo nazval "turistofobií". Ten se velmi silně projevil ve španělské Barceloně, kde působí antituristické uskupení Arran, které ničilo okna pětihvězdičkových hotelů. "Barcelona není na prodej" stálo na jejich transparentech při jedné z demonstrací. Mezi další nespokojené patří i různé antikapitalistické skupiny, které věří, že turisté ničí města. Podobné protesty zažila i ostrovní Mallorca. Podobně přeplněná je ale i italská Florencie, Řím nebo Milán. Všechna města postupně sahají k některým turistickým omezením. Nejhorší situace je v Benátkách, kde sice bydlí 55 tisíc obyvatel, letos ale město očekává nápor 20 milionů turistů. Chorvatský Dubrovník rozšířil systém kamer v ulicích. Ostrov Hvar a bulharské pobřeží si stěžují na chování britských turistů. 

Podle Mooreové může turismus hrát roli v podpoře měst. Nicméně dnešní "levné cestování" je dalším příkladem, kdy globalizace nepracuje ve prospěch všech. Samozřejmě, že ti, kteří si chtějí užít Benátek, nemusí být povahově ti, kteří dělají nepořádek na bulharské pláži. Právo navštěvovat taková místa ale mají všichni. Většina nespokojenosti neplyne jen z chování turistů, ale také z vyšachování role měst z důvodu ubytovacích služeb jako je Airbnb. Rostoucí nájemné v Barceloně znemožňuje místním obyvatelům, aby i nadále žili v centru města.

Z etického hlediska víme, že existují problémy s cestovním ruchem, ale ignorujeme je. Ale co se stane, když se místní obyvatelé začnou cítit zcela převálcováni turisty? Taleb Rifai, generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu při OSN, považuje protituristický sentiment za vážný problém. A on tím problémem skutečně je. 

"Nesnažím se vám zkazit dovolenou. Ale není zde pochyb o vrozeném imperialismu obsaženém ve velkém cestovním ruchu. Těžce procházíme přes domovy druhých, jako bychom byli jejich vlastníky. Není divu, že si přejí abychom tu nebyli," dodává Mooreová. 

Související

Kapské Město

Běžec zemřel na infarkt v Kapském Městě. Podle médií jde o Čecha

Pětačtyřicetiletý muž podlehl v úterý v jihoafrickém Kapském Městě infarktu, který utrpěl během ranního běhu v lokalitě Sea Point. Běžec, jehož našel kolemjdoucí, byl přivolanými záchranáři na místě prohlášen za mrtvého. Podle dostupných informací má jít o českého občana.

Více souvisejících

Turisté turistika The Guardian Demonstrace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy