Nová studená válka? Rusko tahá za kratší konec, o to je nebezpečnější

NÁZOR - Už delší dobu se hovoří o nové studené válce v souvislosti s velmi negativními vztahy mezi USA a Ruskem. Posledním dokladem potvrzujícím tuto tezi má být vyhnání ruských diplomatů z řady evropských států, Austrálie a USA a následná ruská odvetná reakce v reakci na otrávení dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Server USA Today však upozorňuje, že dnešní diplomatické napětí mezi Ruskem a Západem má jiné rysy než jaké měla studená válka mezi SSSR a Západem.

První, čím se liší dnešní konflikt od studené války jsou metody a možnosti, která má Rusko k pokusům o destabilizaci svých protivníků. Jako SSSR využívá svoji propagandu, na rozdíl od SSSR ji však používá mnohem efektivněji. Ať se jedná o aplikování tisíce falešných facebookových účtů, produkováním ruských verzí příběhu mezinárodních politických událostí u spřátelených médií v čele se státem řízeným Sputnikem a stanicí RT či používáním obtížně postihnutelných hackerů, Rusko dokázalo na Západě vzbudit u mnoha lidí dojem, že jim jejich vlády lžou a že kritika Ruska je součást ďábelského, nepřípustného komplotu, které bude mít destruktivní účinky i pro tyto země.

 USA Today podotýká, že zatímco v dřívějších dobách měly USA organizace čelící nacistické a komunistické propagandě typu Voice of America či Rádio Svobodná Evropa, nyní žádné takové instituce podobné síly a účinnosti nemají. Samotný Donald Trump a jeho příznivci navíc ruským snahám o zvýšení nedůvěry vůči protiruským médiím navíc spíše nahrává tím, že tyto média obviňuje z produkce tzv. „fake news.“

Rusko ale nelze v žádném případě považovat díky této schopnosti rozšířit rozkol na Západě ohledně hodnotového a politického směřování země za jednoznačného vítěze. Jeho velkou koulí na noze, velmi ovlivňujícím jeho boj proti Západu, je jeho faktická závislost Západu.

Ekonomika Sovětského svazu v letech 1960 až 1975 byla podle zprávy CIA z roku 1999 mezi ve výši 49% až 57% celkové hodnoty americké ekonomiky. Nyní ruská ekonomika ve výši 1,2 bilionu dolarů je nepatrná ve srovnání s americkou ekonomikou ve výši 18,6 bilionů dolarů i  ve srovnání s kombinovanou ekonomikou EU ve výši 17,1 bilionu dolarů. Následkem toho je Rusko mnohem více závislé na obchodu se Západem než tomu bylo u SSSR.

Dokladem toho jsou protiruské sankce. Zatímco Evropu zasáhly ekonomicky jen minimálně, Rusko uvrhly do hluboké recese. Rusko je jedním z hlavních dodavatelů plynu a oleje do západní Evropy, snaha manipulovat s těmito komoditami tak, aby tím ekonomicky uškodil Západu v odvetě na sankce, by jej zasáhla mnohem více než Evropu. Rusko na rozdíl od Evropy nemá příliš ekonomických prostředků, kterými by ji mohlo poškodit – na rozdíl od Evropy. Navíc, ruské elity si zvykli využívat možností Západu a i to utváří jistou závislost Ruska na Evropě – a v menší míře i na USA.

Skutečnost, že Rusko prakticky tahá za kratší konec, se projevuje tím, že jeho taktika je v některých aspektech mnohem „špinavější“ než ta, kterou v době probíhající studené války aplikoval SSSR. Visící hrozba ničivé nukleární destrukce nutila obě znepřátelené strany následovat jistá ustanovená pravidla jednání, která měla zabránit panice a z ní vyplývajícího nebezpečí unáhleného nervózního zmáčknutí tlačítka.

Nebylo tak např. možné, aby docházelo k provokacím ve vzdušném a námořním prostoru – američtí a sovětští piloti se snažili udržovat bezpečnou vzdálenost. Taktéž, pokud došlo k diplomatickému skandálu, druhá strana se chovala odměřeným způsobem. Když např. Ronald Reagan vyhnal 55 diplomatů, sověti nevyhnali americké diplomaty, ale nechali sovětské osazenstvo ambasády v Washingtonu, aby zůstalo doma a američtí diplomati si museli dělat všechny jím zajišťované každodenní aktivity jako je vaření či řízení auta.

Nyní však Rusko postupuje poněkud jinak. Když Obama vyhnal 35 diplomatů v reakci na ruský zásah do amerických voleb, Putin odpověděl tím, že vyhnal 755 amerických diplomatů z Ruska. Nyní v reakci na vyhnání 60 ruských diplomatů z USA jich nechá vyhnat stejný počet, což USA komentovaly jako nereciproční jednání. Podle Aliny Polyakovaové, analytičky z Brookings Institution, to naznačuje, že zde už nejsou jasná pravidla jednání mezi Ruskem a USA.

Související

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) studená válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 3 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 3 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 10 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy