Jak mohla Skripalová přežít otravu smrtícím novičokem? Otrávený sovětský vědec zemřel po pěti letech, trpěl strašlivými bolestmi

Moskva - Kauza Skripal v posledních několika dnech nabrala zajímavé obraty. Otrávená dcera bývalého dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala, Julija, se uzdravila a byla propuštěna z nemocnice. I stav jejího otce se lepší. Tvůrcové látky přitom novičok, kterou měli být oba otráveni, přitom tvrdili, že prakticky není možné se uzdravit. Tato skutečnost je vodou na mlýn těm, kteří britské verzi událostí nevěří. Britský The Guardian ale upozorňuje na příběh ruského vědce, který byl otráven novičokem a přežil, nikoliv však bez následků, které zapříčinily jeho ranou smrt.

Tímto chemikem byl Andrej Zheleznjakov, který se otrávil dávkou plynového nervu během laboratorní nehody v roce 1987. Lékaři mu dali atropin, běžně užívaný protijed bojových otravných látek. Zheleznjakov přežil, celý svůj zbývající život se potýkal s obrovskými zdravotními problémy.

„Před očima se mi objevily kruhy: červený a oranžový. Zvonilo mu v uších, lapal jsem po dechu. A pocit strachu: jako by se mělo něco stát, "posla Zheleznjakov novinám Novoje Vremja v roce 1992. O rok později zemřel po vyčerpávajícím boji s cirhózou, toxickou hepatitidou, poškozením nervů a epilepsií.

Pro jeho bývalého kolegu, Vila Mirzajanova, spolutvůrce novičoku, je to důkaz smrtící povahy nervové látky. „Nebyl potom schopen fungovat normálně,“ podotýká Mirzajanov s tím, že s žoviálního, tvořivého muže se Zheleznjakov přeměnil na muže trpícího depresemi, neschopného koncentrace a s chronickou slabostí. Mirzajanov, který nyní žije v USA, je právě autorem onoho probíraného výroku, že oběti novičoku se nemají prakticky šanci se vyléčit.

Mirzajanov považuje Zheleznjakova za hrdinu za jeho veřejné komentování vývoje chemických zbraní. „předal veškeré informace – já jsem to v té době nemohl udělat,“ říká Mirzajanov, který sám byl po mediálních výstupech, ve kterých upozorňovala vývoj chemických látek uvězněn a obviněn z prozrazování státních tajemství. Obvinění byla ale později stažena. „ Neměl strach, protože věděl, že jeho dny jsou sečteny,“ tvrdí o Zheleznjakovy Mirzajanov.

Ruská vláda odmítá, že by SSSR a moderní Rusko vyvíjelo látku zvanou novičok. Ruský vědec Vladimir Uglev, který se podílel na vývoji látky spolu s Mirzajanovem, však tvrdí, že SSSR jej vyvíjela v rámci programu zvaném Foliant, jehož cílem bylo vytvořit sovětskou obdobu amerického nervově paralytického plynu VX.

Spletitá historie látky novičok

Podle zdrojů ruských liberálních a opozičních novin Novaja gazeta nemají být Skripal a Zheleznjakov jedinými oběti novičoku. Ten se měl vyrábět ještě v roce 1994, přestože Rusko přistoupilo k mezinárodní úmluvě o zničení chemických zbraní (minulý rok Rusko uvedlo, že se jim podařilo splnit svoji část úmluvy). Z laboratoří se měl dostat do rukou kriminálních živlů.

Dokladem těchto obchodů měla být úkladná vražda bankovního magnáta Ivana Kivelidiho. Vrah potřel novičokem sluchátko jeho telefonu. Zasažena byla i Kivelidiho sekretářka i vyšetřující policisté. V trestním spise číslo 238709, který má Novaja gazeta k dispozici, není novičok identifikován a píše se o něm jako o státním tajemství, podle dotázaných chemiků je však jasné, že se jedná o novičok. Spis dospívá k závěru, že tato látka byla dána nebo prodána násilným gangům v letech 1995 a 1996.

Ve spise je vyzpovídán Leonid Rink, někdejší vedoucí pracovník Institutu organické chemie a technologie v uzavřeném městě Šichan, o kterém jeho kolega řekl, že „ počet specialistů jeho kalibru můžete spočítat na prsech ruky.“ Rink v opakovaných výsleších, které probíhaly až do roku 2007, přiznal, že devět ampulí novičoku vynesl v propisovačkách z laboratoře ven a předal je gangsterům, kteří údajně měli být čečenského původu. Rink tvrdí, že mu tito kriminální elementy vyhrožovaly a ze strachu o svoji rodinu se rozhodl jim vyhovět.

  

Organizace Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) zabývající se organizovaným zločinem ve východní Evropě, střední Asii a střední Americe, podotýká, že Rink v ranném rozhovoru pro ruskou zpravodajskou agenturu RIA Novosti řekl, že novičok není jedna substance, ale „celý systém používání chemických zbraní.“ Sověti používali novičok-5, jméno zrovna užívané substance bylo vždy doprovázeno číslicemi.

Tyto poznámky byly později odstraněny a nahrazeny absolutním odmítnutím toho, že by existoval projekt novičok. Rink v tom samém rozhovoru tvrdí, že Britové mohli Skripala otrávit sami, upozorňuje OCCRP. Podle Rinka díky Mirzajanovem vyneseným a nyní dostupným informacím mohli jakýkoliv profesionálové látku vyrobit.

Rink v rozhovoru nicméně přiznal, že na vývoji novičoku pracoval. Podle něj však za útokem nestála Moskva, protože jinak by byli Sergej a Julia Skripalovi ihned po smrti. Připustil, že látka mohla být špatně namíchána a proto přežili, případně, že ihned dostali náležitý protijed. V takovém případě by to ale naznačovalo, poznamenává Rink, že o tom, jaká je topoužitá látka, Britové ihned věděli - a tedy jsou možná sami viníky.  

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) Rusko Sergej Skripal Julije Skripalová

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy