Nejhorší stránky Ruska? Svět se má brzy na co těšit, varuje profesor

NÁZOR - Za měsíc začne v Moskvě mistrovství světa ve fotbalu, které na čtyři týdny přinese do 11 měst skandování a mávání vlajkami, připomíná politolog Jules Boykoff v komentáři pro server Los Angeles Times. Profesor z Pacific University in Oregon ovšem varuje, že přehlídka nejpopulárnějšího sportu světa se tentokrát uskuteční v Putinově Rusku.

Rasismus, antisemitismus, homofobie

Obecně se soudí, že pod Putinovým dohledem poběží fotbalový šampionát jako hodinky, konstatuje expert. Odkazuje na slova někdejšího generálního tajemníka FIFA Jeromeho Vackea z roku 2013, že méně demokracie je občas pro organizaci mistrovství světa lepší a silná hlava státu, která dokáže rozhodovat, jako například Putin, ulehčuje organizátorům práci  

"Putinovo Rusko se Valckemu může zdát jako ideální místo, ale pro mnoho dalších pozorovatelů tak ideální není," poukazuje politolog. Vysvětluje, že v Rusku funguje vitální subkultura fotbalových hooligans, která odráží jedovatý mix četných ismů, včetně agresivního rasismu a antisemitismu, navíc v roce 2013 se homofobie stala federálním zákonem, když Rusko zakázalo "homosexuální propagandu" zaměřenou na mladistvé.

Političtí oponenti Putina jsou také pravidelně biti a zatýkáni a navzdory tvrzení FIFA, že šampionát ukáže "čestnost fotbalu", existuje velká šance, že tentokrát vynese na světlo nejhorší stránky Ruska - netoleranci, xenofobii a ultranacionalismus, tvrdí Boykoff. Připouští, že podle FIFA ovšem k ničemu takovému nedojde a Ruská fotbalová unie dokonce najala protirasistického "inspektora" Alexeje Smertina, který například ujistil, že na stadionech budou moci beztrestně vlát duhové vlajky homosexuálů.

Smertin si na druhou stranu zřejmě myslí, že jeho práce je zbytečná, protože dle jeho vyjádření v Rusku žádný rasismus není a neexistuje, poukazuje politolog. "Rasismus v Rusku je jako móda...přichází z ciziny, z jiných zemí. Nikdy předtím zde nebyl. Před deseti lety někteří fanoušci možná házeli na černochy banány, ale to byla jen zábava," cituje Smertinova slova. Připomíná ovšem, že tato "zábava" nikdy nepřestala a minulý měsíc byly dva ruské fotbalové týmy, včetně mistrovského Spartaku Moskva, penalizovány, jelikož jejich příznivci adresovali černým hráčům opičí skřeky a skandovali nacistická hesla.    

Během březnového přátelského mezinárodního utkání mezi Ruskem a Francií v Petrohradě mířily opičí skřeky na francouzské fotbalisty Paula Pogbu a Ousnamea Dembeleho, poukazuje odborník. Doplňuje, že Spartak Moskva musel odehrát následující zápas na prázdném stadionu a FIFA udělila v dubnu Ruské fotbalové unii pokutu, byť ve směšné výši 30 tisíc dolarů. Smertin na to reagoval uraženě, připomíná expert. Odkazuje na jeho prohlášení, že špatné vztahy mezi Západem a Moskvou vrhají neoprávněnou pozornost na problém, který mají všechny země, přičemž Rusko nemůže politickou situaci ignorovat.

Rusko nemělo pořadatelství nikdy získat

Aktivity hooligans monitoruje londýnská organizace Fare Network, jejíž ředitel Piara Powar varuje, že mezi ruskými fotbalovými fanoušky má krajně pravicový násilný aktivismus dlouhou historii, poukazuje akademik. Připomíná, že organizace zdokumentovala jen v sezóně 2016-17 na devět desítek incidentů, většinou kódované projevy netolerance, například oblečení a vlajky zdobené nacistickou číselnou šifrou 88, keltskými kříži, runami či heslem SS "mou ctí je věrnost".

"Incident s Francií nebyl anomálií. V roce 2017 evropští fotbaloví činitelé potrestali ruský klub Zenit Petrohrad, protože jeho fanoušci mávali vlajkou oslavující Ratko Mladiće, bosenského Srba usvědčeného z válečných zločinů," píše profesor. Doplňuje, že před zápasem Konfederačního poháru mezi Kamerunem a Německem, který se hrál loni v ruském Soči, si místní natřeli tváře na černo a pochodovali ulicemi, zatímco Fare Network před mistrovstvím světa vydala doporučení fanouškům z řad etnických menšin, aby si v Rusku dávali pozor.

V nebezpečí, jehož míra se odvíjí od města a denní doby, se mohou ocitnout i homosexuální fanoušci, pokud se na ulici budou držet za ruce, jelikož dle Powarových slov gayům v Rusku patří místo v ústraní a podzemí, uvádí Boykoff. Poukazuje, že začátkem května se objevily zprávy, že veřejnou bezpečnost na šampionátu mají zajišťovat prokremelské kozácké milice, které tento měsíc napadaly aktivisty na protiputinovských demonstracích v Moskvě a během olympijských her v Soči v roce 2014 byli jejich příslušníci zachyceni, jak mlátí protestující členky politického uměleckého uskupení Pussy Riot.

FIFA přijala politiku beroucí v potaz lidská práva až v roce 2017, přičemž tyto principy  začne uplatňovat vůči světovým šampionátům teprve v roce 2026, tudíž se vyhnou jak turnaji v Rusku, tak tomu následujícímu v Kataru, který je za porušování lidských práv rovněž kritizován, připomíná profesor. Odkazuje na slova představitelky organizace Human Rights Watch Minky Wordenové z loňského podzimu, která obvinila FIFA, že namísto skutečného posunu v otázce lidských práv pouze vydává nové a nové publikace.

"Je férové podotknout, že rasismus, antisemitismus, islamofobie a nacionalismus jsou na vzestupu všude a nemělo by nás překvapovat, že je pozorujeme mezi fotbalovými fanoušky. To patrně obzvlášť platí v Rusku," konstatuje Boykoff. Zdůrazňuje, že FIFA z uvedených důvodů bude zodpovědná za veškeré násilí a netoleranci, které se objeví, jelikož v první řadě neměla pořádání šampionátu nikdy přidělit Rusku.     

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Rusko nacionalismus xenofobie rasismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy