Třaskavá dohoda s Řeckem? Makedonský prezident může vyvolat politickou krizi

Skopje - Makedonská vláda dnes schválila návrh zákona o ratifikaci dohody, která má vyřešit letitý spor s Řeckem o název Makedonie. Kabinet premiéra Zorana Zaeva ale vyhráno zdaleka ještě nemá. Potíže bude pravděpodobně dělat prezident, nepříjemností jsou i násilné demonstrace nacionalistů. Dohoda obsahuje kompromisní změnu názvu na Republika Severní Makedonie.

Makedonská vláda rychle zahájila nesnadný proces realizace dohody, kterou v neděli na řecko-makedonské hranici podepsali ministři zahraničí obou zemí Nikola Dimitrov a Nikos Kotzias.

V Makedonii je ratifikace parlamentem pravděpodobná, ovšem prezident Ďorge Ivanov se zapřísahal, že dohodu nikdy nepodepíše. V Řecku se prozatím na první pohled zdá, že premiér Alexis Tsipras dostatečnou podporu v zákonodárném sboru pro "ano" nemá.

Návrh zákona o ratifikaci makedonská vláda po dnešním schválení postoupí parlamentu. Je téměř jisté, že sněmovna bude s normativním aktem souhlasit, protože k tomu stačí prostá většina hlasů, tedy většina hlasů přítomných poslanců, což je 31. Kvorum totiž tvoří 61 z celkového počtu 120 členů zákonodárného sboru.

Pokud následně, ve lhůtě sedmi dnů, ratifikaci odmítne podepsat prezident, bude o ní znovu hlasovat parlament. Tentokrát bude potřebná absolutní většina, tedy souhlas 61 zákonodárců. I při tomto hlasování se předpokládá schválení vzhledem k tomu, že vládní koalice má na své straně 69 poslanců. Otázka je, jak se potom zachová Ivanov - zda znovu podpis odmítne a způsobí tím ústavní krizi, protože základní zákon mu podpis v takovém případě ukládá.

Konečné slovo mají mít při schvalování dohody makedonští občané v referendu, které se předpokládá v září nebo v říjnu. Avšak i když dohoda projde i tímto všelidovým hlasováním, nebude mít Zaev vyhráno. Makedonský parlament totiž musí do konce roku schválit dojednané změny v ústavě, což je zásadní podmínka platnosti dohody. K tomu ale vláda potřebuje souhlas kvalifikované, tedy dvoutřetinové většiny, a tu v parlamentu nyní nemá.

Související

Stevo Pendarovski

Severomakedonský prezident pověřil sestavením nové vlády Zaeva

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski dnes měsíc po volbách pověřil sestavením nové vlády bývalého premiéra Zorana Zaeva. Předčasné parlamentní volby, které se konaly 15. července, vyhrála koalice Můžeme vedená Sociálnědemokratickým svazem Makedonie (SDSM), jehož je Zaev předseda.

Více souvisejících

makedonie Ďorge Ivanov Řecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy