Rusko zvažuje rehabilitaci obětí z Katyně

Varšava, Moskva - Rusko může rehabilitovat polské důstojníky zmasakrované z rozhodnutí sovětského vedení v Katyňském lese. Píše to ve čtvrtek deník Vzgljad.

Deník cituje z prohlášení ruského velvyslance ve Varšavě Alexandra Alexejeva.

„V současné době se hledají možnosti rehabilitace zastřelených polských důstojníků. Jsem si jistý, že formulace, která bude vyhovovat jejich příbuzným, ale zároveň nebude odporovat ruským zákonům, bude nalezena,“ řekl Alexejev.

Téma Katyň odmítl označit za „nedořešené“. „Co je vůbec míněno nedořešeností katyňské otázky? Politické odsouzení tohoto zločinu? To už Rusko udělalo několikrát. Poslední a přesvědčivý příklad je nedávná deklarace Dumy, která získala v Polsku velký ohlas. Odtajnění trestního stíhání? Případ se řeší v přísném souladu s ruskými zákony. Polsku již bylo předáno 137 ze 183 svazků (o Katyni),“ řekl ruský diplomat.

Téma Katyně by podle velvyslance nemělo brzdit spolupráci mezi Polskem a Ruskem..

„Existuje neméně důležitý úkol, kterým je ponechání katyňské otázky historikům a ochráncům lidských práv, aby to nekomplikovalo naše politické vztahy a nelákalo ty, kteří nemají zájem na jejich rozvoji, používat Katyň jako brzdu,“ prohlásil Alexejev.

O možné rehabilitaci polských důstojníků zabitých u Katyně mluvil už loni v květnu šéfa zahraničního výboru ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

V listopadu dolní komora ruského parlamentu schválila usnesení o zodpovědnosti sovětského vůdce Josifa Stalina a jeho režimu za smrt tisíců Poláků.

Katyň je jednou z nejtemnějších událostí polských dějin. Sověti zmasakrovali v Katyni na 22 000 polských vojáků poté, co Německo v roce 1939 obsadilo Polsko. Podle historiků se polští důstojníci dostali do sovětských rukou na základě paktu Molotov - Ribbentrop, který v 30. letech minulého století zajistil krátkodobé spojenectví mezi Adolfem Hitlerem a Stalinem.

Masové hroby v Katyni jako první objevili němečtí vojáci, kteří se ke Smolensku dostali, když nacistické Německo v létě 1941 zaútočilo na Sovětský svaz. Po válce sovětská propaganda označovala masakr za „zvěrstvo německých fašistů“. Zamlčela přitom, že polští důstojníci zemřeli již na jaře 1940, tedy rok před německým útokem.

Příkaz k hromadné popravě vydalo ve skutečnosti sovětské vedení na návrh tajné služby NKVD, která dospěla k názoru, že není žádoucí, aby se váleční zajatci, kteří zastávají nepřátelské postoje k Sovětskému svazu a ke komunismu vůbec, vrátili do svých domovů.

Sovětský svaz o masakru lhal půl století. Až v roce 1990 sovětský prezident Michail Gorbačov přiznal, že za masakr v Katyni jsou odpovědní Sověti.

Celosvětovou pozornost obrátila k masakru nehoda letounu polského prezidenta Lecha Kaczyńského v dubnu 2010. Letadlo se zřítilo u Smolensku, když prezident s doprovodem mířil do Katyně. Měl tam uctít památku povražděných Poláků.

Poláci ztrátu části své elity označili za „druhou Katyň“.

Související

Památník Katyn, poblíž Smolensku, Rusko

Katyňský masakr: Sověti přiznali odpovědnost až po 50 letech

V rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a Sovětský svaz v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop padly do sovětského zajetí tisíce polských důstojníků a dalších lidí. Sovětský diktátor Josif Stalin je posléze označil za "nacionalisty a kontrarevoluční aktivisty" a svým rozkazem je nechal zlikvidovat.
Ruský soud povolil otevřít kauzu masakru v Katyni

Ruský soud povolil otevřít kauzu masakru v Katyni

Moskva - Ruský Nejvyšší soud vyhověl žádosti organizace na ochranu lidských práv Memorial a nařídil soudu nižší instance, aby znovu otevřel soudní řízení o katyňském masakru. Píše to ve středu ruský deník Gazeta.

Více souvisejících

kauza: katyň Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy