Omezení pravomocí OPCW? Organizace smetla ze stolu čínsko-ruský návrh

Členské státy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes odmítly čínsko-ruský návrh, který by omezil novou pravomoc organizace připisovat odpovědnost za útoky chemickými a jinými bojovými látkami. Proti návrhu, který se nelíbil Západu, hlasovalo na závěr dvoudenní výroční konference 82 členů OPCW, pro návrh jich bylo jen 30, informovala agentura Reuters.

Rusko a Čína usilovaly o zrušení červnového rozhodnutí, kterým smluvní státy OPCW na mimořádném zasedání organizaci pověřily i vyšetřováním osob, které jsou zodpovědné za chemické útoky. K tomu měl do roku 2017 mandát tým složený z expertů OSN a OPCW. Mandát ale nebyl prodloužen kvůli ruskému vetu.

Vytvoření nového expertního týmu OPCW, který by mohl připisovat odpovědnost za útoky chemickými zbraněmi a dalšími bojovými látkami, chtěly Moskva a Peking zabránit návrhem, o kterém se dnes hlasovalo. Podle nich totiž taková pravomoc nespadá do mandátu OPCW. Nakonec ale jejich návrh členské státy organizace jasnou většinou zamítly.

Vedoucí ruské delegace, náměstek ministra průmyslu a obchodu Georgij Kalamanov novinářům podle agentury TASS řekl, že OPCW dává v poslední době přednost politickým debatám o Sýrii či Salisbury a odsouvá stranou samu kontrolu chemických zbraní. Za "předčasnou" ale pokládá otázku odchodu Ruska z organizace. "Je předčasné mluvit o této otázce. Posoudíme nynější situaci a bezesporu Rusko z toho vyvodí určité závěry," řekl.

Stálý ruský zástupce v OPCW Alexandr Šulgin podobně označil za předčasnou i otázku případného snížení ruského příspěvku. "Nebudeme zabíhat tak moc dopředu. Teď je třeba omezit škody z přijatého rozhodnutí (o zvýšení rozpočtu OPCW na rok 2019 a o vytvoření mechanismu s právem stanovit viníky použití chemických zbraní)," zdůraznil diplomat podle TASS. Současně uvedl, že v organizaci stoupl počet států smýšlejících stejně jako Rusko, čímž se "zhatil plán západního tábora v čele s USA izolovat Rusko", a to "budí jistý optimismus".

V Organizaci pro zákaz chemických zbraní se v poslední době často střetávají západní státy včetně USA, Británie či Francie s Ruskem. Předmětem sporu se v minulosti staly chemické útoky v Sýrii, z nichž většinu podle Západu nařídil syrský prezident Bašár Asad, nad kterým ale Moskva drží ochrannou ruku.

Británie a její západní spojenci navíc Moskvu viní z letošního útoku nervově paralytickou látkou na bývalého dvojité agenta Sergeje Skripala, který pracoval pro ruské i britské zpravodajské služby, a jeho dceru Juliji v jihoanglickém Salisbury.

Na začátku října Nizozemsko obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na OPCW sídlící v Haagu. Za dubnovým hackerským útokem podle Nizozemců stála ruská vojenská rozvědka GRU, jejíž čtyři údajní agenti byli po odhalení vyhoštěni.

Související

Syrský MiG-29

Vyšetřování útoku v syrské Dúmě: Provedla ho Asadova armáda, zní závěr

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.
Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.

Více souvisejících

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Čína Rusko

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy