Gangy jako nástroj Ruska? Uznávaný odborník odhaluje děsivá fakta

Ruské výzvědné služby používají při svých operací kriminální živly. Na základě výpovědi sedmi bezpečnostních důstojníků z několika zemí to tvrdí ve svém článku pro server Russia Matters Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze, známý odborník na Rusku a autor knihy o ruské mafii a jejím napojení na ruský stát. Podle jeho zjištění gangsterské skupiny perou ruským zpravodajským službám peníze, poskytují jim krytí pro monitorování vybraných osob, případně uskutečňují hackerské operace.

Rusko není jediným státem na světě, který se pragmaticky spojuje s kriminálními živly pro dosažení svých cílů. Např. USA se v 1943 spojily s sicilskou mafií, která jim posloužila v boji proti nacistům. Podle Galleotiho se však sluší dodat, že vyto případy bývají vzácné a jsou takřka výhradně spojené s válkou. Rusko je ojedinělé v tom, že své operace se zapojením kriminálních živlů uskutečňuje v době míru. Z perspektivy Moskvy je však Rusko ohroženo nevyhlášenou, avšak probíhající válkou a proto je ospravedlnitelné pro svoji bezpečnost využít jakýchkoliv prostředků.

Rusko tento pocit začalo kultivovat během ukrajinské krize. V této době taktéž začalo v masivní míře zapojovat do svých akcí kriminální živly. Ukrajinští a ruští gangsteři pomáhali Rusku uchopit moc v ruských separatistických republikách i na Krymu.

Gangy překupníků mají podle evropských a amerických zpravodajců předávat ruským  zpravodajským službám jimi hledané osoby. Příkladem může být ruský agent působící v USA, který byl v roce 2010 zatčen na Kypru. Ruský překupnický gang jej měl získat a tiše převést do Řecka, kde si jej vyzvedla ruská Služba vnější rozvědky (SVR).

Hlavní služby, které pro ruský stát provádí kriminální sítě, je nicméně považováno praní špinavých peněz, které následně mohou ruské zpravodajské služby použít k financování svých projektů a slouží též k podpoře proruských politických stran a jiných aktérů, poukazuje zdroj z italské finanční policie.

Příkladem provázanosti zájmů ruských zpravodajských služeb a gangsterských skupin má být dle Galleotiho případ estonského agenta Estona Kushera zajatého komandem ruské tajné služby FSB. Podle estonských zdrojů gang pašeráků cigaret, který Kusher sledoval, měl od Ruska zaručen volný průchod přes jeho hranice výměnou za monitorování Ruskem vybraných cílů a poskytnutí krycích, falešných účtů pro finanční potřeby FSB.

Galleoti tvrdí, že evropská zpravodajská komunita se stále větším znepokojením pohlíží na nakupování zahraničních budov, které jimi bývají prakticky nepoužívány a které se nachází v blízkosti strategických míst. Evropská zpravodajská komunita je přesvědčena, že slouží jako pozorovací základny pro ruské zpravodajské služby.

Podle zdrojů shromážděných serverem The Meduza ruské zpravodajské služby velmi rády využívají zkušených bývalých kyberzločinců k provádění ruských hackerských operací. Rusko je snadno může kdykoliv „hodit přes palubu“ a označit je za osamělé hráče nemající žádné napojení na ruský stát. Galeotti v rozhovoru pro Info.cz uvedl, že ruské tajné služby , že přeci jen jsou už méně využívány, jak se ruské tajné služby snaží tvořit vlastní kapacity.

Ruští kyberhackeři příležitostně stále pokračovali v jejich kybernetických zločinech a de facto korumpovaly ruské zpravodajské služby. Podle Galeottiho obecně využívání kriminálních sítí je dvousečná zbraň neboť to funguje na bázi výměnného obchodu. Za to, že uskuteční pro ruské zpravodajské služby jisté akce očekávají zavření očí ruských bezpečnostních služeb před jejich aktivitami. Ruské kriminální skupiny tak nejsou problémem jen pro Západ, ale i pro Rusko, tvrdí Galeotti.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 
Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Více souvisejících

Rusko kriminalita gangy Hackeři FSB (ruská kontrarozvědka)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy