Stále více žen se přidává ke krajně pravicovým hnutím a stranám. Důvodem je obava z migrace a islámu

O tzv. krajně pravicových hnutích či stranách se mluví jako o záležitostech bílých, rozhněvaných mužů. Podle profesorů sociologie Cynthie Miller-Idrissové a Hilary Pilkingtonové se však jedná o dosti úzký obrázek. Ve svém článku pro list The Guardian upozorňují na stupňující se počet žen přidávajících se k těmto skupinám.

Tzv. krajně pravicová hnutí, kam dle některých analytiků patří např. i francouzská Národní fronta, německá Alternativa pro Německo či české SPD, se svým důrazem na tradiční role žen nezdají být na první pohled příliš přitažlivé pro moderní ženy cenících si své emancipace.

Ženy v těchto hnutích, nacházejících se na okraji politického mainstreamu, skutečně hrály role jakýchsi komparsistek, odsunutých na okraj, tvrdí profesorky. Jak se však tyto strany stávaly stále více akceptovatelnými, měnilo se i postavení žen uvnitř nich i jejich přitažlivost pro ženské publikum. 

Současné krajně pravicové hnutí nejenom stále častěji uznávají ženy, ale i jinou významnou skupinu považovanou za nepřátelskou „pravým mužům“ a tradičním hodnotám. Anglická English Defence League tvdí, že respektuje jak ženy tak LGBT komunitu, stejně tak postupují severské nacionalistické strany jako Švédští demokraté či Dánská lidová strana.

Stále více žen je ve vedoucích postavení v těchto stranách, ať se jedná o Alternativu pro Německu nebo o Národní frontu, vedenou Marine Le Penovou. Neúspěšná kandidátka na francouzskou prezidentku často odkazuje na francouzské feministky a pokouší se přitáhnout ke straně volené především konzervativními katolickými muži více žen. V příbuzné litevské Národní Frontě dominují ženy. Strana tvrdí, že ženy jsou nadřazenější mužům a právě ony mají proto být vůdkyněmi a ochránkyněmi národa.

Nicméně, v mnohých těchto stranách jsou muži přesvědčení, že ženy v současné emancipované době mají příliš pravomocí a moci a díky své svobodomyslnosti a budování kariéry zapomínají na své hlavní poslání, tj. budování rodiny. Tyto myšlenky nicméně nalézají zastání i mezi ženami, které se ztotožňují s tradičním rozdělením mužsko-ženských rolí a na moderní feministky se dívají s podezřením pro jejich sklon k jistým levicovým a multikulturním ideám.

Nicméně, tyto strany nejsou přitažlivé jen pro konzervativní ženy. Magazín Foreign Policy upozornil na zajímavou skutečnost, že mezi voličkami „sexistického“ Donalda Trumpa, jednoho z klíčových představitelů rozhněvaných bílých mužů, byly i liberální ženy, podle kterých „politická korektnost“ není schopna zastavit feministické hodnoty emancipace ohrožující příchozí skupiny migrantů, zvláště pak těch muslimského vyznání.

Právě migrace a obava z příchodu mladých mužů s odlišnými představami o postavení žen je klíčovým faktorem ovlivňujícím příklon mnoha žen k krajně pravicovým hnutím. Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem či a mnohé medializované případy znásilnění spáchaných migranty z Blízkého východu nutí ženy hledat takové politiky, které se zdají být schopné s tím něco udělat – a právě krajně pravicové strany se staví do této role ochránců žen před násilníky odjinud.

Ve srovnání s jinými stranami ty krajně pravicové stále bojují se značným nepoměrem mezi počtem voličů a voliček. Nicméně, podle analýzy European Social Survey ze sedmi evropských zemí je více než 40% hlasů radikální populistické pravice se rekrutuje od žen. Dokud budou mít evropské ženy pocit, že jim ze strany migrantů hrozí nebezpečí, nedá se očekávat, že by těmto typům stran klesaly hlasy voliček.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy Marine Le Pen populismus islám migrace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy