Ukrajinska pravda: Tymošenková i Porošenko mění volební rétoriku

Volební štáb ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka prezentuje nadcházející prezidentské volby jako základní dilema: "Evropa nebo Rusko". Političtí marketéři prezentují Porošenka jako garanta pokračování integrace do Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Jeho soupeři, v první řadě Julija Tymošenková, jsou naopak popisováni jako zastánci obnovení ruského vlivu na Ukrajině. Nehledě na to, zda je pravdivá, vyvolává tato teze relevantní otázku ohledně zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky obou kandidátů, napsal ukrajinský list Ukrajinska pravda, který připomíná kampaň před prezidentskými volbami v roce 2014 a politická východiska tehdejších dvou nejvýraznějších kandidátů - Porošenka a Tymošenkové.

Oba platí za adepty na vítězství i v nadcházejícím volebním klání, které se uskuteční koncem března a existuje řada zajímavých srovnání a nečekaných názorových metamorfóz.

V květnu 2014 deklaroval Porošenko potřebu "nového bezpečnostního mechanismu", který by nahradil již očividně nefunkční Budapešťské memorandum - dohodu z roku 1994, v níž se Ukrajina vzdala svého jaderného arzenálu výměnou za záruky územní celistvosti. Tento garanční mechanismus měl podle Porošenka "efektivně zajistit bezpečnost našeho státu bez členství v NATO".

Porošenko však záhy tuto ideu opustil, Tymošenková ji naopak zařadila do svého programu. Navrhla smlouvu "Budapešť plus" garantující teritoriální integritu Ukrajiny, jejímiž garanty měly být USA, Británie a také Rusko. O jejích vágních návrzích ovšem zatím neví nic ani diplomaté.

V roce 2014 byl hlavním slibem Tymošenkové v bezpečnostní oblasti vstup do "kolektivního systému bezpečnosti", jak Tymošenková nazývala NATO ve snaze vyhnout se přímému označení. O začlenění do aliance chtěla nechat hlasovat v referendu.

Porošenko tehdy ke vstupu do NATO přistupoval velice obezřetně a odmítl ho s tím, že pro něj "nejsou podmínky". Také podle něj měl nízkou podporu lidí a pro společnost by byl příliš polarizující. V době Porošenkova prezidentství v roce 2017 ale Ukrajina oficiálně deklarovala záměr vstoupit do NATO a Porošenko alianci označil za "jediný mechanismus bezpečnosti státu".

Jedním z hlavních důkazů "proruskosti" Tymošenkové je podle Porošenkova týmu uzavření plynových dohod z roku 2009, které údajně uvrhly Kyjev do "nevolnického" postavení vůči Moskvě. V době prezidentské kampaně v roce 2014 však současná hlava státu plynový kontrakt Tymošenkové vůbec nevyčítala, pouze tvrdila, že smlouva musí být "zrušena nebo změněna prostřednictvím arbitráže".

Neméně zajímavou je pozice Tymošenkové, která před pěti lety neprotestovala proti dvojnásobnému zdražení dříve silně dotovaného plynu. Zvýšení ceny podle ní tehdy vyvážila větší politická nezávislost na Rusku.

V nadcházejících volbách si Porošenko aktivně vytváří image osobního nepřítele Vladimira Putina a nejvíce protiruského kandidáta. "Kohokoli, jenom ne Porošenka," takovou rádoby pozici Kremlu šíří v médiích a sociálních sítích Porošenkovi PR pracovníci. Prezident se však "radikalizoval" v postojích vůči Rusku až v druhé půli svého mandátu. Ještě v roce 2014 byl ve vyjádřeních o Rusku a Putinovi osobně velmi opatrný, zřejmě po zralé úvaze, že po volbách bude muset s Rusy chtě nechtě jednat.

Tymošenková tehdy veřejně kritizovala Putina a Moskvu neméně ostře, jako to teď dělá Porošenko. "Agresi, nevyhlášenou válku začal Putin" a bude se za ni "zodpovídat podle mezinárodního práva", prohlásila v průběhu předvolební kampaně v roce 2014. "Pokud bude v této agresi pokračovat, stane se z něj politická mrtvola," uvedla. Nyní je ale rétorika expremiérky ohledně Ruska o mnoho měkčí než Porošenkova, což je také důvodem neustálých útoků proti ní ze strany stoupenců prezidentského tábora.

Co měli v roce 2014 oba kandidáti společné, byla podpora integrace Ukrajiny do EU. Toto v zásadě platí dosud. V otázkách směřování do EU ale nyní hraje prim spíše vláda a parlament, neboť po schválení dohody o přidružení Ukrajiny k EU spočívá eurointegrace nejvíce v provádění reforem fungování ukrajinského státu.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Julija Tymošenková Petr Porošenko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy