Budíček pro Rusko? Vláda na krizi reaguje pomalu, burcuje politoložka + VIDEO

Záběry zachycující lední medvědy na ruském dálném severu, na souostroví Nová země, přitáhly pozornost médií po celém světě, poukazuje Ellie Martusová, politoložka z University of Warwick. Expertka na postsovětský prostor v komentáři pro server Moscow Times, vysvětluje, že video ledních medvědů skotačících na skládkách odpadu je zábavné a jde o velký příběh, který však většinu Rusů, krom těch žijících na zmíněném souostroví, příliš neznepokojuje.

Rusko, ekologický donátor

Lední medvědi se stali jedním z hlavních symbolů klimatické změny, jelikož jejich přežití se přímo odvíjí od tajícího ledu v Arktidě, vysvětluje odbornice. Dodává, že úbytek ledu nutí lední medvědy k přesunu na břeh, kde hledají potravu, často u lidských sídel, kam je láká pach odpadu.

Jde o jeden z mnoha příkladů dopadu klimatické změny, který ovlivňuje zvířata i lidi, konstatuje Martusová. Případ zároveň pokládá za příležitost zhodnotit ruský přístup ke klimatickým změnám.

"Rusko je jedním z pěti největších světových přispívatelů ke globálním emisím skleníkových plynů a největším vývozcem fosilních paliv," připomíná politoložka. Deklaruje, že zapojení Ruska do pokusu zmírňovat dopady klimatických změn je klíčové, ale ruská vláda na narůstající krizi reaguje pomalu.

Na domácí úrovni Rusko dosáhlo mnoha důležitých úspěchů, připouští expertka. Zmiňuje zákon omezující plýtvání plynem, pokusy zvýšit energetickou efektivitu i podporu většímu využívání obnovitelných zdrojů, přičemž ruskou klimatickou doktrínu z roku 2009 označuje za dobrý rámec pro další vývoj.

Ruská ekonomika zároveň zůstává závislá na těžbě ropy a zemního plynu, upozorňuje Martusová. Dodává, že v době, kdy se mnoho zemí světa snaží opustit uhlí, výrazem čehož je například organizace Powering Past Coal Alliance, ruská vláda naopak přislíbila aktivní rozvoj uhelného průmyslu.     

"Z mezinárodního hlediska má zapojení se do klimatické debaty stále více politickou příchuť," pokračuje akademička. Podotýká, že Rusko o sobě často hovoří jako o "ekologickém donátorovi" světa a odkazuje například na své rozsáhlé zalesněné území, které slouží jako lapač uhlíku absorbující emise jiných zemí, čímž ospravedlňuje absenci dalších akcí.

Naděje existuje  

V roce 2004, po letech otálení, Rusko ratifikovalo Kjótský protokol, ale nepřihlásilo se k jeho druhému závaznému období, připomíná politoložka. Tvrdí, že ruský přístup k Pařížské klimatické dohodě může být stejný, protože Moskva ji sice v roce 2016 podepsala, ale ratifikační proces odkládá.

Ze 179 zemí které Pařížskou dohodu ratifikovaly, je Rusko největší znečišťovatel, který tak zatím neučinil, uvádí Martusová. Konstatuje rovněž, že Rusko a Turecko jsou jediné státy skupiny G20, které zatím smlouvu neratifikovaly, ačkoliv americký prezident Donald Trump v červnu 2017 oznámil záměr od dohody odstoupit.

Stále existuje značná naděje, že Rusko dohodu ratifikuje, míní odbornice. Zmiňuje lednovou zprávu listu Kommersant, že vlivný Ruský svaz průmyslníků a podnikatelů takový krok podporuje a vládní meziresortní pracovní skupina má v nejbližších týdnech vydat zprávu posuzující přínosy a rizika ratifikace Pařížské dohody, přičemž finální rozhodnutí se očekává v březnu.

"I pokud Rusko (dohodu) ratifikuje, jeho závazky nejsou zdaleka ambiciózní," kritizuje politoložka. Vysvětluje, že podle Pařížské klimatické dohody mají všechny účastnické země předložit vlastní cíle redukce svých emisí a Ruskem stanovený cíl pro rok 2030 vědecká organizace Climate Action Tracker vyhodnotila jako "kriticky nedostatečný" a udělila mu nejnižší možné hodnocení.

Klimatická změna je celosvětový problém a vyžaduje globální řešení, deklaruje Martusová. Varuje, že i Rusko je vysoce zranitelné dopadem klimatických změn, což dramaticky ukázal výskyt ledních medvědů na Nové zemi.

Dalekosáhlejší reakce ruské vlády je tedy nezbytná, tvrdí odbornice. Soudí, že Rusko má potenciál stát se světovým lídrem v boji s klimatickou změnou a nezbývá než doufat, že široce medializovaný incident s ledními medvědy zemi k tomuto vyburcuje.

Související

Více souvisejících

Rusko Klimatické změny Lední medvědi pařížská klimatická dohoda

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy