Exhumace diktátora Franca? Madridský soud ji pozastavil, má ji za bezpečnostní riziko

Madridský soudce pozastavil plánovanou exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu, kterou loni schválila španělská vláda i španělský parlament. Informovala o tom dnes místní média. Soudce verdikt zdůvodnil bezpečnostními riziky při otevírání hrobky. Zdroje z vlády, které citoval deník La Vanguardia, v reakci uvedly, že proces exhumace bude pokračovat.

"Proces exhumace a následného pohřbení ostatků bude dál pokračovat úplně normálně," sdělily po výroku soudce zdroje z vlády deníku La Vanguardia. Podle nich vláda nepovažuje soudce za kompetentního v této záležitosti, v takové věci může rozhodnout podle vlády pouze nejvyšší soud.

Madridský soudce José Yusty Bastarreche vydal předběžné opatření a pozastavil platnost technického povolení k exhumaci od radnice v San Lorenzo de El Escorial, pod níž památník obětem občanské války místně spadá. Soudce verdikt zdůvodnil tím, že povolení nevzalo v úvahu "rizika pádu a rozbití (mramoru) a škody pro osoby", které mají exhumaci provádět.

Přemístění Frankových ostatků schválila španělská vláda socialistického premiéra Pedra Sáncheze loni v létě krátce po nástupu do úřadu. Mnozí totiž považují za nedůstojné, aby Franco zůstal pohřben na stejném místě jako 34.000 obětí z obou táborů války, kterou svým pučem v roce 1936 Franco rozpoutal. Exhumace byla předmětem dlouholetých debat a předchozí pravicová vláda se k ní neměla, ač ji k tomu v roce 2017 vyzval parlament.

Franco, který zemřel v roce 1975, má ve Španělsku stále dost příznivců. Obdivují ho mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce. Občanská válka, kterou rozpoutal, ale stála za tři roky životy půl milionu lidí.

Španělská společnost je ohledně frankistické minulosti rozdělená. Deník El País dnes uvedl, že soudce Yusty v roce 2007 publikoval článek, v němž kritizoval takzvaný zákon o historické paměti z téhož roku. Tento zákon odsoudil Frankův režim a mimo jiné nařídil odstranění frankistických symbolů z veřejných míst. Soudce Yusty podle deníku El País tento zákon kritizoval s tím, že je "touhu po pomstě".

Sánchezova vláda původně předpokládala, že se přemístění ostatků uskuteční do konce roku. Její plán ale zkomplikovala rodina, která s tím nesouhlasí a snaží se exhumaci zabránit soudně. Když ji vláda vyzvala k určení nového místa, vybrala hrobku, kterou má rodina v katedrále Panny Marie Almudenské v Madridu. Toto místo ale vláda odmítá s obavami, aby se katedrála v centru metropole - hojně navštěvovaná i turisty - nestala dějištěm manifestací oslavujících frankistickou diktaturu. Tento měsíc dala vláda rodině 15denní lhůtu na výběr nové hrobky.

Zabránit exhumaci může také benediktinský převor Santiago Cantera, který spravuje baziliku v Údolí padlých, v níž se Frankova hrobka nachází. Cantera už dal najevo, že s vyzdvižením ostatků nesouhlasí a že přístup vládním úředníkům k hrobce umožní jenom na základě soudního příkazu.

Vláda nedávno vyjádřila přesvědčení, že soud jí exhumaci umožní. Minulý týden nicméně připustila, že vzhledem ke stížnosti rodiny k nejvyššímu soudu se zřejmě exhumace nestihne do předčasných voleb, které se konají 28. dubna.

Související

Francisco Franco

Diktátor Franco byl exhumován a přemístěn. Zbabělost, zlobí se jeho vnuk

Po 44 letech dnes španělská vláda exhumovala ostatky španělského diktátora Franciska Franka, který byl po smrti v listopadu 1975 pohřben v památníku v Údolí padlých. Přes odpor Frankovy rodiny, ale se souhlasem parlamentu i nejvyššího soudu byly ostatky přemístěny na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde se konal soukromý obřad a kde je pohřbena i Frankova manželka. Nedaleko hřbitova proti exhumaci protestovalo přes dvě stovky Frankových příznivců.

Více souvisejících

Francisco Franco Španělsko soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy