Britský parlament bude řešit čtyři dodatky. Ve hře zůstává i další referendum

Britští poslanci by dnes mohli v rámci hlasování o vládním návrhu na odklad odchodu Británie z Evropské unie hlasovat až o čtyřech dodatcích, které z předložených návrhů vybral předseda Dolní sněmovny John Bercow. Jeden z dodatků požaduje odložení termínu brexitu za účelem uspořádání nového referenda. Dodatek, který požadoval vyloučení druhého lidového hlasování, Bercow nepřipustil.

První dodatek vyzývající vládu k odkladu brexitu za účelem uspořádání nového referenda předložila nezávislá poslankyně Sarah Wollastonová. Její návrh ale zřejmě sněmovnou neprojde, protože jej nehodlá podpořit ani labouristická opozice. Navzdory tomu, že Labouristická strana snahu o uspořádání dalšího referenda podporuje, dostanou její poslanci pokyn, aby se u dodatku o referendu zdrželi hlasování, řekl dnes stínový ministr pro brexit Keir Starmer. Podle něj je nyní potřeba se soustředit na otázku, zda má má být datum odchodu Británie z EU odloženo.

Předseda Dolní sněmovny oznámil výběr dodatků, o kterých umožní poslancům hlasovat, na počátku debaty o odkladu termínu brexitu. Podle dosavadních plánů by měla Británie opustit evropský blok 29. března. Dnes by měla ale Dolní sněmovna hlasovat o návrhu, na základě kterého by vláda požádala evropskou sedmadvacítku o odklad data odchodu.

Vládní návrh stanovuje, že pokud by Dolní sněmovna do 20. března schválila dohodu vyjednanou premiérkou Mayovou, požádal by kabinet o odklad do 30. června. Tento spíše technický odklad by pak sloužil k tomu, aby země včas přijala veškeré zákony, které jsou k hladkému opuštění unie nutné. Podle britských médií by se premiérka mohla pokusit předložit příští týden svou brexitovou dohodu k již třetímu hlasování.

Bercow vybral k dnešnímu hlasování čtyři dodatky. Čtvrtý z nich, který předložil labourista Chris Bryant, přitom požaduje, aby vláda už dohodu o brexitu do sněmovny znovu nepředkládala.

Další, druhý, dodatek, který vzešel od labouristického poslance Hillaryho Benna, vládu žádá, aby poslancům umožnila 20. března hlasovat o různých možnostech dalšího postupu v brexitové krizi. To by podle předkladatele mělo umožnit najít sněmovně cestu ze současné patové situace.

Návrh, který by v případě schválení v podstatě přenesl zodpovědnost za další postup z vlády na parlament, se dnes pokusil zvrátit šéf úřadu britské vlády David Lidington. Ten slíbil, že v případě neschválení dohody poslanci dostanou čas na to, aby zjistili, jaké východisko má většinu. Benn ale přesto odmítl svůj dodatek stáhnout z programu schůze.

Třetí dodatek předložený labouristy požaduje odklad brexitu, aby se vyloučil odchod z EU bez dohody.

Pokud by poslanci schválili první ze jmenovaných dodatků, o druhém a třetím by se již nehlasovalo. Pokud by byl schválen druhý, nehlasovalo by se o třetím. Hlasovat se začne v 18:00 SEČ.

Související

Big Ben a budova parlamentu.

Reforma britského parlamentu? Labouristé chtějí jednu komoru zrušit

Britská opoziční Labouristická strana navrhuje zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší, a tedy méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela regionální rozložení země. Na dnešním setkání v Leedsu to oznámil předseda labouristů Keir Starmer, informovaly zahraniční tiskové agentury. Labouristé jsou 12 let v opozici, ale aktuálně mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.

Více souvisejících

Parlament Velké Británie Brexit John Bercow

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy