Jako za Stalina? Mučení, mizící lidé, politické vraždy, kritizuje Rusko americký deník

Autoritářský čečenský prezident Ramzan Kadyrov se nadále zbavuje každého, kdo vystoupí proti jeho režimu, konstatuje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník dodává, že psát o politikovi, kterého označuje za "brutálního vládce" ruské republiky Čečensko, představuje jednu z nejnebezpečnějších prací na světě.

Země ve svěráku

Dvě ženy, které se snažily dokumentovat porušování lidských práv Kadyrovovým režimem, Anna Politkovská a Natalia Estemirovová, byly v letech 2006, respektive 2009 brutálně zavražděny, připomíná editorial. Dodává, že stejný osud potkal další Kadyrovovi odpůrce, včetně jednoho z nejprominentnějších ruských opozičních lídrů Borise Němcova, který byl před čtyřmi lety zastřelen v Moskvě.

V pondělí byl pak soud vyměřil čtyři roky v trestanecké kolonii Ojubu Titijevovi, představiteli čečenského lidskoprávního střediska Memorial, poukazuje washingtonský deník. Doplňuje, že Titijev byl odsouzen na základě pochybného obvinění z držení drog.

"(Titijev) se štěstím přežije," pokračuje prestižní server. Konstatuje však, že v Čečensku již nezbyl nikdo, kdo by monitoroval mučení, mizení lidí a zneužívání pravomocí z této ruské republice, protože Ramzan Kadyrov všechny osoby, věnující se této činnosti, odstranil.

Kadyrov podle renomovaného deníku sevřel kdysi válkou zmítané Čečensko do pomyslného svěráku a vytvořil pozoruhodný systém, který zajišťuje pachatelům mnoha zločinů beztrestnost. Pachatelé vražd Politkovské a Němcova, kteří mají přímé vazby na čečenského prezidenta, byli sice zadrženi, ale souběžně došlo k zablokování vyšetřování, které by odhalilo, kdo je zaúkoloval, připomíná editorial.

Ruský prezident Vladimir Putin namísto toho, aby podnikl kroky, které by Kadyrovovi přitáhly uzdu, raději čečenskému vládci udělil vyznamenání, kritizuje americký server. Doplňuje, že Kadyrov jej obdržel pouhých deset dní poté, co byl na mostě poblíž Kremlu zabit Němcov.

Zatýkání opozičníků na vzestupu

Titijev byl zatčen zhruba před rokem, když policie prohlásila, že v jeho autě našla marihuanu, nastiňuje Washington Post. Vysvětluje, že obžaloba se následně snažila Titijev absurdně líčit jako narkomana.

"Když mu bylo umožněno promluvit u soudu, Titijev statečně zaútočil na své žalobce, obvinil je z falšování důkazů a realizace taktiky stalinských vykonstruovaných procesů," píše renomovaný server. Podotýká, že lidskoprávní organizace vnesená obvinění odmítají, stejně jako americké ministerstvo zahraničních věcí, které vyzvalo k Titijevovu propuštění na svobodu.

Podobné výzvy pravděpodobně nebudou mít velký dopad ani na Ramzana Kadyrova, ani na Vladimira Putina, kteří vědí, že americký prezident Donald Trump veřejně omlouvá represe, které vedou, deklaruje washingtonský deník. Připomíná, že Putin, jehož domácí popularita klesá, nedávno zintenzivnil zatýkání ruských opozičních aktivistů.

Putin rovněž podepsal nový zákon, který kriminalizuje urážku ruské vlády a šíření "fake news", poukazuje editorial. Dodává, že výklad toho, co bude považováno za urážku nebo lživou zprávu, zůstává ovšem samotným vládních představitelích.

Kadyrov se na základě tzv. Magnitského zákona nachází na sankčním seznamu amerického ministerstva financí, ale tato skutečnost ho zjevně nezastavila, konstatuje Washington Post. Uvádí, že čečenský vůdce místo toho čile uzavírá smlouvy se Spojenými arabskými emiráty a Saúdskou Arábií, které v Čečensku vydatně investují.

Americký Kongres tento měsíc schválil rezoluci, která nabádá ministerstvo zahraničních věcí USA k prošetření veškerých obchodních aktivit a společností řízených Ramzanem Kadyrovem mimo území Ruské federace, připomíná editorial. Dodává, že by nebylo překvapivé, pokud by se ukázalo, že hlavním finančním podporovatelem "čečenského despoty" je saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán, jehož kritici rovněž končí zavraždění, případně ve vězení.  

Související

Více souvisejících

Rusko Ramzan Kadyrov čečensko lidská práva

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy