Oblíbená zábava mafie? Čerpání z evropských grantů, tvrdí odborník

Hrozba terorismu, vyloučených zón a paralelních komunit dominuje mediálnímu prostoru. Poněkud stranou zájmu je nebezpečí, kterou sebou přináší italská mafie. Odborník na tuto problematiku Cristiano Tomassi v rozhovoru pro agenturu AFP však varuje, že italská mafie se rozrůstá a představuje „rakovinu“, která ničí Evropu.

Podle Europolu patří tři hlavní skupiny italské mafie - Cosa Nostra, neapolská Camorra a kalábrijská Ndrangheta – „k nejnebezpečnějším v Evropě", Je to kvůli globálnímu dosahu jejich kriminální činnosti. Cose Nostra působí v USA, Kanadě a Austrálii. Zbylé dvě se stále častěji angažují v Evropě.

Svědčí o tom případ loňská prosincová operace během které bylo zadrženo 90 příslušníků Ndranghety v šesti různých zemích. Do operace byly zapojeny stovky policistů.

 Podle Evropské policejní agentury moc těchto skupin spočívá v kontrole a vykořisťování území a místních komunit. Jsou schopny dosadit si spojence do důležitých správních funkcí i v zemích daleko od domova.

Toho dosahuje díky svým takřka neomezeným finančním prostředkům. „ Kdokoliv přináší nové peníze, může zpočátku být vnímán jako zdroj, poukazuje Tomassi z italské hlavní organizace pro boj proti mafii The Direzione Investigativa Antimafia (DIA) . Podle něj to zvláště platí pro místa trpící ekonomickou krizí, kam se díky tomu mafie infiltruje ještě snadněji.

„ Mafiáni přemýšlí jako ekonomové“, upozorňuje Tomassi. Podle něj vědí, že tempo růstu a perspektiva rozvoje je pro ně vyšší ve východní Evropě než v prosperujícím Německu. Svědčí o tom například nedávní operace v Rumunsku, kde byla zabavena aktiva v hodnotě 250 milionů eur. Mafiáni investovali do stavebních firem, stovek bytů či lázní.

Peníze mafie samozřejmě pochází z nelegálního rozsáhlého obchodu s drogami, z praní špinavých peněz, padělání zboží či z prodeje toxického odpadu. Tyto aktivity způsobují dle nejnovější zprávy DIA velké škody lokálním i národním ekonomikám, protože „znečišťují finanční a úvěrové kanály, narušují řádnou hospodářskou soutěž a trhy a podporují aktivity na černém trhu a daňové úniky“.

Mafie se ale též pokouší o získání legálních prostředků. Podle Tomassiho je jejich oblíbenou zábavou vysávání grantů z Evropské unie. Tvrdí, že Ndrangheta se o to pokouší na Slovensku. Právě rozplétání jejích vazeb na slovenské podnikatele a politiky mělo stát život slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Podle reportáže televize Al-Džazíra se mafiáni též pokouší získat granty určené na podporu migrantů v Itálii. „ Migranti jsou ziskovější než drogy,“ poukázal italský poslanec Erasmo Palazzotto z komise zabývající se monitoringem fungování uprchlických center. Reportéři Al-Džazíry mu dávají za pravdu, podle jejich propočtů se jedná o byznys v hodnotě více než 4 miliard eur ročně.

Podle Tomassiho mají organizované zločinecké skupiny mají často pod kontrolou celé čtvrti evropských měst, ze kterých vysávají život. "Proč se zdá, že se v těchto oblastech nic neděje? Protože mafie má nad nimi kontrolu, ale není to zdravá kontrola, je to jako plíživá rakovina. A tam, kde je rakovina, nemůže být život," tvrdí Tomassi.

Evropská komise na konci loňského roku zřídila novou pracovní skupinu EU zaměřenou především na boj proti italskému organizovanému zločinu, jakož i proti zločineckým sítím v Evropě a Albánii. Skupina se z velké části opírá o odborné znalosti DIA.

 Tomassi však upozorňuje na problém boje s mafií. Jejich důraz na rodinu, úctu, teritorium a moc prakticky znemožňují infiltraci mafiánských klanů a odlišuje je od „jednoduchého“ organizovaného zločinu. Mafie je životní styl. „Jednou mafiánem, navždy mafiánem“.

Související

Více souvisejících

Mafie Kalábrijská mafie 'Ndrangheta Itálie Ján Kuciak

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 27 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy