Británie se rozloučila s Thatcherovou, před katedrálou bučely davy odpůrců. Naopak ztichl i Big Ben

Londýn - Britská veřejnost se dnes naposledy rozloučila s bývalou premiérkou Margaret Thatcherovou, která 8. dubna v Londýně zemřela ve věku 87 let. Pocta ženě, která podle komentátorů Británii povznesla a zároveň rozdělila, přivedla do centra Londýna tisíce lidí, kteří neváhali strávit noc v ulicích v očekávání pietního aktu.

Se zesnulou se v kostele svatého Klementa nejdříve rozloučily špičky anglikánské církve. Rakev byla v zaplněném kostele vystavena na katafalku a ozdobena kyticí bílých květů.

Osm vojáků pak vyneslo na svých ramenou rakev z kostela. Dělostřelecká lafeta, která se účastnila bitev první světové války, se vydala po třídě Strand k chrámu svatého Pavla, kde se mezitím shromáždili smuteční hosté včetně premiéra Davida Camerona.

Třísetletá katedrála sv. Pavla, která byla v minulosti místem pohřbů vévody z Wellingtonu, vítěze nad Napoleonem, nebo premiéra Winstona Churchilla, zůstala dnes pro veřejnost uzavřená. Záběry z ceremoniálu ale mohou miliony lidí po celém světě sledovat v přímém televizním přenosu.

Před kostelem se shromáždily davy stoupenců zemřelé političky, mezi nimiž bylo soudě podle hlasitých projevů nesouhlasů i nemálo jejích odpůrců. Ze záběrů britských televizních stanic ale nebylo patrné, že by slavnostní ráz ceremoniálu narušily násilné incidenty.

Rozloučit se s legendou britské i evropské konzervativní politiky přijelo do Londýna na 2300 smutečních hostů. Pohřbu se zúčastnila britská královna Alžběta II. s manželem princem Philipem, jedenáct předsedů vlád, ministři zahraničí, diplomaté, příslušníci královských rodů a četné celebrity.

Pohřbu se zůčastnili i Václav Klaus a Petr Nečas.

Některá očekávaná jména ale na seznamu smutečních hostů chybějí. V Londýně například není Michail Gorbačov nebo některý z žijících amerických exprezidentů. Omluvila se i Nancy Reaganová, dvaadevadesátiletá vdova po prezidentu Ronaldu Reaganovi, někdejším blízkém politickém spojenci expremiérky.

Oficiální delegaci Bílého domu vedli bývalí ministři zahraničí Reaganovy vlády George Schultz a James Baker, z USA přijel i další bývalý šéf americké diplomacie Henry Kissinger a bývalý viceprezident Dick Cheney.

Během ceremonie umlkl slavný zvon Big Ben na věži parlamentní budovy. Není přesně známo, kolik  pohřeb stál, ale v britských listech se objevil odhad deseti milionů liber (asi 300 milionů korun). Thatcherová konzervativcům třikrát vyhrála volby a byla premiérkou 11 let do roku 1990. Neměla státní pohřeb, ale reprezentativní obřad s vojenskými poctami, který se od státního pohřbu z pohledu diváka prakticky neliší.

Thatcherová dodnes Británii rozděluje. Zatímco část národa ji obdivuje, protože oživila zablokovanou politiku a ekonomiku země, část jí nesnáší kvůli jejím reformám, které poškodily část Británie, a kvůli jejímu agresivnímu osobnímu stylu.

Ve městě je patrná zvýšená přítomnost policistů, jichž budou na průběh smutečního ceremoniálu dohlížet čtyři tisíce. Jejich ostražitost se podle Scotland Yardu zvýšila po pondělním pumovém útoku na bostonský mezinárodní maraton, ale žádná nová zvláštní opatření podle policejního šéfa Bernarda Hogana-Howea přijata nebyla. Spíše než úklady teroristů údajně bezpečnostní složky znepokojují chystané demonstrace levicových radikálů, které by mohly slavnostní ráz pohřbu narušit.

Kremace pozůstatků Thatcherové se uskuteční už jen v rodinném kruhu v Mortlake v jihozápadním Londýně. Popel má být uložen vedle urny manžela expremiérky Denise na hřbitově Královské nemocnice v Chelsea.

V centru Londýna se už v sobotu odpoledne sešly zhruba tři tisíce lidí, aby společně oslavili úmrtí bývalé premiérky Margaret Thatcherové. Kromě popíjení šampaňského účastníci "oslavy" na Trafalgarském náměstí také společně zpívali song Ding Dong the Witch is Dead (Cink cink, čarodějnice je mrtvá) z filmu Čaroděj ze země Oz.

Situaci přímo na místě až do pozdních večerních hodin sledovali policisté. Došlo k několika potyčkám a šestnáct z výtržníků bylo za narušování veřejného pořádku zatčeno, informují britská média.

Mezi odpůrci zesnulé premiérky byli zástupci z řad odborů, se kterými Thatcherová nekompromisně bojovala už během svého působení v čele britské vlády, ale i mladí studenti, informuje ihned.cz.

Související

Více souvisejících

Margaret Thatcherová Velká Británie úmrtí

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy