Labe se přiřítilo do Drážďan, Vídeň se topí, Dunaj děsí Slováky

Berlín/Vídeň - Labe v saské metropoli Drážďany již několik hodin nestoupá, podle všeho dosáhlo svého vrcholu. Povodňovou vlnu ale očekávají další německé spolkové země dále po proudu.

V zemské metropoli Drážďanech hladina řeky s 876 centimetry zřejmě dosáhla svého vrcholu, uvedla DPA. Tato hodnota je o trochu příznivější, než se původně očekávalo. Úřady se totiž připravovaly na kulminaci kolem devíti metrů. Labe má běžně v Drážďanech dva metry, při povodni v roce 2002 to bylo 9,4 metru.

Podle saského krizového štábu ale hladina bude opadávat jen velmi pozvolna, na současném zřejmě kulminačním stavu je od zhruba 10:00 SELČ. Štáb také uvedl, že ačkoli si mohou lidé poprvé oddechnout, neboť z Česka by již nemělo přijít více vody, Drážďany spolu s dalšími polabskými městy se ještě několik dní budou se záplavou potýkat.

Labe by v Dolním Sasku mělo udeřit v plné síle v závěru týdne, úřady se již nyní připravují na nejhorší. Podle agentury DPA je těžké předpovědět, do jaké výšky hladina vystoupá, proto lze jen stěží předvídat, jaká nastane situace.

Tisíce požárníků, policistů a vojáků v Sasku jsou podél řeky v plné pohotovosti v očekávání kritické fáze povodní. 

Historické centrum německé Pirny bylo zatopené už v poledne. „Situace tu je trošku klidnější, Labe dosáhlo maxima a lidé už čekají, kdy voda opadne a budou moci do svých domovů," říká učitelka tamního česko-německého gymnázia Jitka Pokorná. Kvůli záplavám jsou uzavřeny školy. „Podle zkušeností z roku 2002 si myslím, že to ještě chvilku bude trvat. Záleží na tom, jak voda rychle opadne a uklidí se město," dodává Pokorná.

V Drážďanech zůstávají všechny mosty otevřené, téměř nikdo po nich ale nejezdí. Během noci docházelo k dalším evakuacím, některé čtvrti jsou bez proudu. 

V saské metropoli už v noci na středu evakuovali 700 lidí a připravovali evakuaci nemocnice. Některé okrajové části města měly vypnutou elektřinu. Úřady varovaly povodňové turisty před podmáčenými břehy Labe. 

Někteří obyvatelé Drážďan evakuaci odmítli a zůstali ve svých domovech. Teď už se z domů kvůli vodě nemohou dostat. To je i případ Veroniky Haupt. "Stojíme ve vodě, jinam nemůžeme," řekla paní Haupt Radiožurnálu. Jediné, co je podle ní možné, je dostat se na loďce o kus dál, kde už voda není.

V Rakousku je podle serveru krone.at situace nadále napjatá. Západ země by už sice mohl mít nejhorší za sebou, východními oblastmi si ale cestu dál razí mohutné přívaly vody. Rekordní naměřené hodnoty hlásí podle agentury APA z Korneuburgu u Vídně - 8,10 metru. Při záplavách před 11 lety tam zaznamenali o 21 centimetrů méně.

Obzvláště zasaženy byly ve Vídni restaurační zařízení v záplavové oblasti podél Nového Dunaje, což je systém kanálů, který rakouskou metropoli chrání před povodní. Některá místa jsou stále až dva metry pod vodou. Zatopeny jsou také vídeňské přístavy Lobau a Albern. Od dnešního odpoledne je opět sjízdný úsek dálnice A4 pod mostem Stadionbrücke, kde se Dunaj dostal z koryta. Východně od metropole ale řeka stále stoupá.

Dunaj má v Bratislavě momentálně výšku 1030 centimetrů. Podle šéfa krizového štábu Ľubomíra Andrassyho může ale vystoupat ještě o víc než 10 centimetrů. Jak ale ze slovenské metropole hlásí náš zpravodaj, v tuhle chvíli však ani tak nejde o Dunaj, ale o řeku Moravu.

Lidé v domech, které jsou nejblíže řece Moravě, odčerpávali spodní vodu a sledovali, jak se hladina blíží k vrcholu hráze. „Kanalizace, spodní voda, sklepy jsou plné – vše se přečerpává nazpět, tím se hladina samozřejmě stupňuje," stýská s i žena.

Mezitím se nepotvrdily informace o první oběti záplav na Slovensku. Člověk, jehož tělo nalezli záchranáři u vodního díla Gabčíkovo, nezemřel v souvislosti s povodněmi, informoval rozhlas.cz.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 Německo Labe

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy