Berlín staví císařský zámek. Další fiasko jako nové letiště?

Berlín - Symbolickým poklepáním na základní kámen dnes německý prezident Joachim Gauck zahájil stavbu kopie někdejšího berlínského císařského zámku. Projekt z dílny italského architekta Franka Stelly má v budoucnu sloužit kulturním a vzdělávacím účelům a má se stát dalším z turistických magnetů německé metropole. Jeho kritici se však obávají, aby se nezměnil v další "černou díru na peníze" podobně jako problémová stavba nového berlínského letiště.

Takzvané Humboldtforum vzniká na stejném místě nedaleko Alexandrova náměstí v centru, kde do roku 1950 stála městská rezidence panovnického rodu Hohenzollernů. Poté, co byla během druhé světové války vážně poškozena, nechal ji komunistický režim Německé demokratické republiky strhnout a místo ní vystavět budovu východoněmeckého parlamentu známou jako Palác republiky. I ten už z centra zmizel a nyní má místo něj do roku 2019 vyrůst téměř přesná replika bývalého zámku.

Stellův projekt počítá s tím, že ze třech vnějších stran bude objekt detailní kopií barokní císařské rezidence, zatímco čtvrtá fasáda bude moderní. Vnitřní prostory budou uzpůsobeny současným výstavním a vzdělávacím potřebám. Hostit mají mimo jiné expozice mimoevropského umění.

Za obnovu zámku bojuje skupina Berlíňanů už od začátku 90. let a v roce 2002 ji schválil Spolkový sněm. Budova by podle nynějšího rozpočtu měla stát 590 milionů eur (15 miliard Kč).

Šéfka zastupitelské frakce berlínských Zelených Antje Kapeková ovšem varovala před hrozbou růstu nákladů. "Zámek se nesmí stát další stavební pohromou," prohlásila v narážce na stále nedodělané nové obří metropolitní letiště, které muselo už čtyřikrát posunout termín svého otevření.

Stavba nového letiště stojící na místě dřívějšího letiště Berlin Schönefeld měla být podle plánů z 90. let v provozu už před pěti lety. Letošní květnový termín byl několikrát odložen kvůli potížím s kolaudací protipožárního systému. Nyní podle deníku Bild padl i poslední plán počítající s datem 27. října, informaci později potvrdili i zástupci dozorčí rady letiště, píše e15.cz.

„Zpráva nás překvapila," uvedla mluvčí německého ministerstva financí Marianne Kothe, která odmítla komentovat, jak se další zpoždění promítne do nákladů. Ty už v průběhu výstavby vzrostly z původně plánovaných 2,8 miliardy eur na 4,3 miliardy eur.

Zpožděním jsou zasaženy především druhé největší německé aerolinky Air Berlin, které nyní sídlí na stísněném letišti Tegel na druhém konci Berlína. Firma musela odvolat již připravenou nákladnou operaci přesunutí své základny na nové letiště.

S podobnými potížemi, i když v menším měřítku, se potýká i německá jednička letecké dopravy Lufthansa a několik provozovatelů služeb na novém letišti již kvůli neplánovanému odkladu muselo vyhlásit bankrot. 

Související

Více souvisejících

Německo Berlín

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy