Ruští vyšetřovatelé zkoumají trosky havarovaného polského letadla

Smolensk - Ruští vyšetřovatelé začali analyzovat záznamy hovoru pilotů havarovaného polského prezidentského speciálu s pracovníky kontroly letového provozu a zkoumají také trosky letadla. Nehodu nepřežil nikdo z 97 lidí na palubě, včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, informuje v neděli RIA Novosti.

Na místě havárie polského letadla v neděli pracuje přes 800 odborníků a záchranářů, mezi nimi i jedenáct polských vyšetřovatelů.

Vladimir Markin, mluvčí ruské speciální vyšetřovací komise, oznámil, že na zkoumání trosek a zvukových i datových záznamů z černých skříněk se kromě členů vyšetřovacího týmu podílí také techničtí experti. V čele vyšetřovací komise stojí ruský premiér Vladimir Putin.

Podle agentury RIA Novosti záznam z černých skříněk potvrzuje dřívější informace o tom, že řízení letového provozu vydalo pilotovi pokyn přistát kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám na jiném letišti.

Markin zároveň dodal, že těla všech obětí již byla převezena do Moskvy k identifikaci.

Výjimkou jsou ostatky prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie, které v neděli identifikoval bratr zesnulého polského prezidenta, Jaroslaw Kaczyński, a budou převezeny do Varšavy.

Tragédie se stala v sobotu při příletu prezidentského speciálu Tu-154M na vojenské letiště ve Smolensku v 8.56 místního času. V místě nehody v té době panovala hustá mlha. Podle ruských úřadů mohl nehodu zavinit pilot svým chybným úsudkem.

Pilot polského speciálu se několikrát pokusil o přiblížení a zahájení přistávacího manévru. Pokaždé ale neúspěšně. Řízení letového provozu ho ale opakovně vyzývalo, aby přistál na jiném letišti. V úvahu připadal Minsk nebo Moskva. Posádka se ale přesto pokusila přistát ve Smolensku - údajně proto, aby polská delegace nezmeškala začátek vzpomínkového ceremoniálu v Katyni, kam mířila.

Tupolev zachytil křídlem o stromy, zřítil se na zem a rozpadl se na několik kusů, které začaly hořet.

Na palubě letounu byl polský prezidentský pár a vicemaršálek Sejmu Jerzy Szmajdziński, šéf Polské národní banky Sławomir Skrzypek, ombudsman Janusz Kochanowski, šéf Institutu národní paměti Janusz Kurtyka, bývalý exilový prezident Polska Ryszard Kaczorowski a náčelník generálního štábu polské armády Francizsek Gagor.

Související

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

Více souvisejících

Letecké nehody Lech Kaczyński

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Libanon ve válce s Izraelem nemá šanci, spoléhá na Hizballáh. Co přijde v případě pozemní invaze?

Izrael už od minulého týdne silně ostřeluje území Libanonu. Jeho oficiálním terčem jsou členové teroristického uskupení Hizballáh. V případě pozemní invaze ale už bude muset libanonská armáda skutečně zasáhnout a jít s Izraelem do otevřené války. To ale neznamená, že má Libanon proti Izraeli mnoho šancí uspět.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy